Biyonik kulak, başarılı sonuç verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mart 2008 11:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi, "Biyonik kulak" uygulamasını gerçekleştirerek, Bursa'da bir ilke imza attı.

UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Kayıhan Pala, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Onart, Doç. Dr. Oğuz Basut ve Dr. Afşin Özmen ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Bursa'da ilk kez yaptıkları, "Biyonik kulak (Koklear implantasyon)" operasyonu hakkında bilgi verdi.

Operasyonu başarıyla tamamlayan ekibe ve hastaya takılan cihazı sağlayan Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) teşekkür eden Pala, doğuştan ya da sonradan oluşan işitme kayıplarında uygulanabilen cihazın değerinin 30 bin YTL olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Oğuz Basut da ilk implantasyonu 18 yaşında ve ilerleyici tipte işitme kaybı olan bir genç kıza uyguladıklarını ve oldukça başarılı sonuç aldıklarını bildirdi.

İşitme engelli olarak doğanların ya da sonradan işitme kaybı olanların, bu cihazdan yararlanabilmeleri için öncelikle kulak yapılarının ve zihinsel durumlarının uygun olup olmadığına bakıldığını kaydeden Basut, cihazın takılmasının ardından hasta ve ailesinin, işitmeye ilişkin bir eğitim sürecinden geçmeleri gerektiğini vurguladı.

BİYONİK KULAK
"Biyonik kulak" olarak da adlandırılan uygulamada, iç kulağa küçük bir parça yerleştiriliyor ve hasta bunu ömür boyu kullanıyor. İç kulağa yerleştirilen bu parça, kulağın dışına yerleştirilen ve sesleri mıknatıs benzeri bir sistemle içeriye gönderen cihazla birlikte, işlevsel hale geliyor. Ancak içerdeki parçayla dışarıdakiler arasında herhangi bir fiziksel bağlantı bulunmuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber