Üniversiteliler, proje üretin kazanın!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Mart 2008 13:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelilerde bugünlerde bir yarış telaşı var. Mars Logistics firması, lojistik bir vaka üzerinden 500'ü aşan üniversite öğrencisinden proje ve çözüm üretmelerini isterken, Avea 500 öğrenciden GSM sektörü için yenilikçi fikirler istiyor. RE/MAX firması ise gayrimenkul konulu makale ve kompozisyon yarışması düzenliyor.

Üniversite öğrencilerinin lojistik sektörüne ilgisini artırarak sektörü doğru analiz etmelerini hedefleyen 5. Üniversitelerarası Lojistik Vaka Yarışması tüm hızıyla sürüyor. Son katılım tarihi 24 Mart 2008 olan yarışmaya, şu ana dek üniversiteli 170 ekip katıldı.

Mars Logistics sponsorluğunda Lojistik Derneği (LODER) tarafından bu yıl beş yaşına ulaşan yarışmaya, Türkiye'nin dört bir yanından 500'ün üzerinde ve 50 farklı üniversitenin öğrencileri başvurdu. 3 ila 5 kişilik ekiplerle katılmanın mümkün olduğu yarışmada 170 ekip kendilerine verilen ilk lojistik vaka için üretecekleri çözümler ile final etabına kalmak için yarışıyor. Sektörün gelişimine katkı sağlayacak nitelikli ve donanımlı insan kaynağının oluşmasına katkıda bulunmayı ve bu amaçla üniversitelerdeki potansiyeli açığa çıkarmayı hedefleyen yarışmada, katılımcılardan çözümü istenen ilk lojistik vaka da, e-posta adreslerine gönderildi. Katılımcılara ismi gizlenen gerçek bir firmanın her tür sorununun yer aldığı bir vaka gönderen şirket, öğrencilerden bu olayın çözümüne yönelik somut bilgilerin cevabını istiyor. Bu sayede gençler, hem lojistik alanına katkıda bulunup bu sektöre ilgileri artarken hem de lojistik sektörünün uzun dönemli gelişimine kaynak olacak bilgi ve yeteneğe sahip bir anlayışın oluşumuna zemin hazırlıyorlar. Aynı zamanda takım çalışması, proje yönetimi ve kariyer planlaması açısından ufuklarını genişletme ve rekabetçi bir ortamda potansiyeli yüksek stratejik bir sektörü yakından tanıma fırsatı da elde ediyorlar.

Lojistik bilgi ve kalite eksikliği var

Lojistik kavramının Türkiye'nin gündemine son beş yılda girdiğini ifade eden Mars Logistics Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü Ali Turgal, lojistik kavramını sadece hizmet veren açısından değil, hizmet alan açısından da değerlendirmek gerektiğine dikkat çekiyor. ?Türkiye'de müthiş lojistik bilgi, kalite ve eleman ihtiyacı var. Bizler alaylı yetiştik, hizmet alan tarafında boşluk var. Türkiye'nin dış ticaret açığı var, ithalat yüksek ama ihracatımız düşük. Bunun sebeplerinden bir tanesi de, ihracatımızın olması gerektiği gibi planlı ve markalaşarak gitmemesi? İthalatın bu kadar başarılı olmasının başlıca nedeni de, ithalat yapan firmaların özellikle lojistik kavramına yüklediği anlamla ilgili. Otomobil firmaları ve çok uluslu firmalar, bunun en iyi uygulamalarını Türkiye'ye getirmişlerdir. Türk firmalarının Türkiye'de gelişmesi de bu yüzden ithalat ağırlıklı olmuştur.? diyen Turgal, yarışmalarının iki aşamadan oluştuğunu belirtiyor. Öğrencilerin meslekleriyle ilgili karar verme aşamalarında onlara bir yön çizmeyi hedeflediklerini ve gerçek hayattan alınan sorunlarla onları baş başa bırakarak düşünen, araştıran ve geliştiren beyinler istediklerini kaydediyor. En iyi uygulama ve çözüm üreten yedi ekibin üniversitelerde görev yapan profesörlerden oluşan bir jüri tarafından değerlendirildiğini söyleyen Turgal, ikinci aşamada ise finale kalacak yedi ekibin, eşit şartlarda bir gün boyunca ayrı ayrı odalarda yeni uygulama için çözüm üreteceklerini belirtiyor. ?Maksat ne yarıştırmak ne de lojistik firmalarına eleman sağlamak. Amacımız lojistik kavramını sevdirmek, kaliteyi ve bilinci artırmak?? diyen Mars Logistics'in kurumsal iletişim ve pazarlama müdürü, 500 kişiyi geçen katılımcılar yanında, süre geçmiş olmasına rağmen sırf kendi meraklarını gidermek için çözüm yollayan grupların da var olduğuna işaret ediyor.

Genellikle üniversitelerin endüstri mühendisliği, işletme ile lojistik bölümleri öğrencilerinin ilgi gösterdiği vaka yarışması sonunda, hem yarışmayı düzenleyen firmada hem de sektörde çalışma imkânı var. En azından geçmiş yıllarda yarışmaya katılıp da firmalarda çalışmaya başlayan çok sayıda öğrenci mevcut. Haziran ayında yapılacak finale İstanbul dışından kalan ekip olması halinde firma, ulaşım ve konaklama giderlerini de karşılıyor. Lojistik sektöründen kurulu profesyonel jüri karşısında yapılacak final sunumları, problemlerin doğru tanımlanması, çözüm ve öneri geliştirme, çözüm ve önerilerin testi, uygulama planı, kaynak kullanımı ve sunum formatı gibi ölçüler ile değerlendirilecek.

Bu ilginç yarışma için başvuruları www.lojistik.org adresine yapmak gerekiyor. Finale kalan her yarışmacıya başarı belgesi veriliyor. Yarışmada birincilere 3.000 YTL, ikincilere 2.000 YTL, ve üçüncü gelen ekibe de 1.500 YTL'lik ödül verilecek. [email protected]

Kalemine güvenen üniversiteliler, bu yarışma tam size göre!

Üniversitelilere yönelik proje ve makale yarışması düzenleyen RE/MAX, üniversitelilere gayrimenkul sektörünün kapılarını aralıyor. Gayrimenkul Danışmanlığı alanında, alternatif reklam ve pazarlama teknikleri, son teknolojilerin kullanılması ve yenilikçi iş fikirleri konularını proje ve makale haline getiren üniversiteliler, bu sayede hem RE/MAX bünyesinde çalışma fırsatı yakalayabilecek hem de birçok ödülün sahibi olabilecek. Yarışmaya katılmak için aranan tek şart gayrimenkul sektöründen beklentilerinizi, sektörün ülke ekonomisindeki yeri ve gayrimenkul finansmanında yeni açılımlar gibi ana başlıkları projeye veya makaleye dökmek. Türkiye'nin tüm üniversitelerinde okuyan öğrencilerine açık olan yarışmada, somut önerilerle fikirlerini ortaya koyan katılımcılar arasından, birinci seçilecek makalenin yazarı, bir dizüstü bilgisayara sahip olacak. İkinci seçilen makalenin yazarı, video kamera, üçüncü seçilen makalenin yazarı dijital fotoğraf makinesi, dördüncü olarak belirlenen makalenin sahibi de IPod Nano ile ödüllendirilecek. Ayrıca yarışmada en başarılı 15 makalenin sahibine, RE/MAX Türkiye'de staj imkânı ve projelerini hayata geçirme olanağı sağlanacak. Yarışmaya geçen yıl katılıp başarılı olanlar iki ay süreyle RE/MAX Türkiye'de fikirlerini hayata geçirme fırsatını yakalarken derece alan iki katılımcı da, halen RE/MAX Türkiye Genel Müdürlüğü'nde çalışmalarına devam ediyor. Tabii ki bu fırsat bu yıl için de geçerli. Son başvuru tarihi 28 Mart 2008 olan yarışma, 11 Nisan 2008'de sonuçlanacak. Makalelerinizi 28 Mart 2008 tarihine kadar [email protected] adresine ulaştırmanız yeterli. Detaylı bilgi için www.remax.com.tr adresine göz atabilirsiniz.

500 genç kırmızı kuşakta?

Avea'nın ?Kırmızı Kuşak? programı çerçevesinde belirlenen 500 genç, İdeavea ile yenilikçi projeler geliştirirken, Kampavea kampında örnek vakalar üzerinde ekip olarak yaratıcı çözümler üretecek. Üniversitelerin ikinci, üçüncü ve son sınıf öğrencileri ile yüksek lisans öğrencilerinden oluşan yaklaşık 5000 başvuru arasından, şu ana kadar yapılan ön değerlendirme sonucu belirlenen 264 gençten yaklaşık 100'ü Şirket Günü'nde Avea yöneticileri ile bir araya geldi. Mart-Haziran ayları arasında gerçekleştirilecek İdeavea projesi kapsamında, takımlar GSM sektörü katma değerli servisleri ile ilgili yenilikçi fikirlerini Avea'nın teknoloji platformlarında hayata geçirdikleri projeler ile yarıştıracaklar. Birinci olan takıma İngiltere'nin önemli okullarından London School of Economics'te sertifika programı, ikinci olan takıma ?Sistem/Yazılım/Network? sertifika programı, üçüncü olan takıma ise ?Yabancı Dil? sertifika programına katılım hakkı sunulacak. Programla ilgili www.aveakirmizikusak.com adresinden bilgi alınabilir.

Sayı:68

Bölüm:Gündem

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber