Türk Eğitim Vakfı, yılda yaklaşık 30 milyon YTL burs veriyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2008 12:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Koç topluluğunun kurucusu merhum Vehbi Koç önderliğinde, 201 sanayici, iş adamı ve akademisyen tarafından 1967 yılında kurulan Türk Eğitim Vakfı (TEV), yılda yaklaşık 30 milyon YTL burs veriyor.

TEV Genel Müdürü Turgut Bozkurt, Çukurova yöresi bursiyerleri ile tanışma toplantısına katılmak için geldiği Adana'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 41 yıl önce kurulan TEV'in Türk Milli Eğitimine verdiği desteğin her geçen yıl arttığını söyledi.

TEV'in eğitimde fırsat eşitliği yaratmak, başarılı, ancak maddi imkanları yetersiz çocukların eğitimine destek olmak için kurulduğunu anımsatan Bozkurt, ''Bugüne kadar 160 bin yurt içi, bin 200 de yurt dışı master programlarında burs sağladık. Mal varlığımız ise 400 milyon dolara ulaştı. Bu rakam çok sayıda gencimizin geleceğinin teminatıdır'' dedi.

TEV'in Türkiye'ye mal olduğunu ve halktan büyük destek gördüğünü anlatan Bozkurt, gelirlerinin büyük kısmını ise kira, bağışlar, çelenk ve mutlu gün çiçeklerinin oluşturduğunu dile getirdi.

Yıllık gelirlerinin yaklaşık 30 milyon YTL civarında olduğunu ve bunun tamamına yakınını eğitim bursu olarak öğrencilere aktardıklarını ifade eden Bozkurt, halen 7 bin 500 öğrencinin TEV bursları ile öğrenimini sürdürdüğünü kaydetti.

Bozkurt, vakfın burs vermedeki birinci önceliğinin başarı olduğunu vurgulayarak, üniversite öğrencisine 260, meslek lisesi öğrencilerine 110, yüksek lisans öğrencisine 450, doktora öğrencilerine ise aylık 750 YTL burs verildiğini bildirdi.

-''ÜSTÜN BAŞARIYA 8 BİN YTL BURS''-

TEV'in bu yıl başlattığı uygulama ile ÖSS'de ilk 5 bine giren üstün başarılı öğrencilere yıllık 8 bin YTL burs verdiğini belirten Bozkurt, bursun öğrencilerden büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Üstün başarı burslarının bu yıl 40 kişiye verilmesine karşın bin 700 başvuru olduğunu anlatan Bozkurt, ''ÖSS'de ilk 5 bine girmeyi başaranlara yıllık burs miktarını 8 bin YTL'ye çıkarmamız doping etkisi yarattı, başarı grafiği yükseldi. Bu bursu alabilmek için öğrenciler arasında büyük rekabet yaşanıyor. Önümüzdeki yıl sayıyı artırmayı planlıyoruz'' dedi.

-''TEV'İN GURURLARI''-

Bozkurt, TEV'in üniversite ve liselerde öğrenim gören öğrencilere sağladığı desteğin yanı sıra, yüksek lisans, doktora ve yurt dışı master programlarında da burslar verdiğini anımsatarak, ''Bugün Türkiye'nin önemli kademelerde görev alan yüzlerce bursiyerimizle gurur duyuyoruz'' diye konuştu.

Kendisinin de TEV bursu ile yurt dışında iş idaresi alanında master yaptığını anlatan Bozkurt, şöyle konuştu:

''Bugüne kadar bin 200 kişi TEV bursları ile yurt dışında eğitim gördü. Ben de bunların arasında yer alıyorum. Eski TÜSİAD Başkanı Erkut Yüceoğlu, eski Arçelik Genel Müdürü Mehmet Ali Berkman ve halen Münih Flarmoni Orkestrası 1. kemanı olan Hande Özyürek benim gibi eğitim almış bursiyerlerden sadece bir kaçı. TEV ilerleyen yıllarda Türkiye'de önemli kademelerde görev alacak ve halen yurt dışında öğrenimini sürdüren 107 gence daha destek veriyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber