Kültür ve Turizm Uzman Yardımcılığına dair yönetmelik değişti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Mart 2008 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

18 Mart 2008 SALIResmî GazeteSayı : 26820

YÖNETMELİK

Kültür ve Turizm Bakanlığından:

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI KÜLTÜR VE TURİZM UZMAN

YARDIMCILIĞI GİRİŞ VE KÜLTÜR VE TURİZM UZMANLIĞI

YETERLİK SINAVLARI İLE ATANMA, YETİŞTİRİLME,

GÖREV, YETKİ VE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 8/5/2004 tarihli ve 25456 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Turizm Uzman Yardımcılığı Giriş ve Kültür ve Turizm Uzmanlığı Yeterlik Sınavları ile Atanma, Yetiştirilme, Görev, Yetki ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin adı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"KÜLTÜR VE TURİZM UZMAN YARDIMCILIĞI VE UZMANLIĞI SINAV, GÖREV, YETKİ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK"

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"f) Yeterlik Sınavı: Kültür ve Turizm Uzmanlığı Yeterlik Sınavını,"

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 9 ? Yarışma sınavına katılmak isteyen adaylar, 7 nci maddede yazılı koşulları taşımaları şartıyla Bakanlık Personel Dairesi Başkanlığına,

a) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince yapılan Kamu Personel Seçme sınavına ilişkin sonuç belgesi aslı veya Kurumca onaylı örneği,

b) İki adet vesikalık fotoğraf (4,5x6 cm),

c) Başvuru formu,

ile bizzat veya posta yoluyla başvururlar. Ancak posta yoluyla yapılan başvurularda istenilen belgelerin son başvuru tarihine kadar Bakanlığa ulaşmış olması gerekir. Postadaki gecikme nedeniyle son başvuru tarihinden sonra Bakanlığa ulaşan başvurular işleme konmaz.

Başvuru formunda kimlik bilgileri ile adayın kendi el yazısıyla hazırlanmış, anne ve babasının adları, meslekleri ve halen ne işle meşgul oldukları, adayın bitirdiği ilk, orta, lise ve yüksek okulun adı ve bulunduğu yer ve bitirilme yılları, bildiği yabancı dil ve derecesi, yüksek okulu bitirdikten sonra ne gibi işler yaptığı, kendisi hakkında bilgi verebilecek iki kişinin adı ve bu kişilerin açık haberleşme adresleri ve telefon numaraları gibi bilgilerin yer aldığı özgeçmiş ve gerekli diğer bilgiler bulunur.

Yapılacak incelemede, başvuru formlarında yer alan bilgilerde tereddüt hasıl olduğu takdirde aday kaydından önce söz konusu bilgilerin belgelendirilmesi istenir.

Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin sınavları geçersiz sayılarak atamaları yapılmaz. Atamaları yapılmış olsa dahi iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talep edemezler ve haklarında Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 10 ? Personel Dairesi Başkanlığınca, Bakanlıktan alınan onayla, bir başkan ve üç üyeden oluşan Sınav Hazırlık Komisyonu kurulur."

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Sekreterya hizmetleri ve sınav belgelerinin saklanması

MADDE 12 ? Sınav Hazırlık Komisyonu ile Sınav Kurulunun sekreterya hizmetleri Personel Dairesi Başkanlığınca, Yeterlik Sınav Komisyonunun sekreterya hizmetleri ise Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce yürütülür.

Gerekli şartları haiz olmayanların belgeleri istemeleri halinde kendilerine teslim edilir ya da posta yolu ile adreslerine taahhütlü olarak gönderilir.

Personel Dairesi Başkanlığınca, sınava girme hakkı kazanan adaylara fotoğraflı sınava giriş belgesi verilir. Sınav giriş belgesinde kimlik bilgileri, sınav yeri ve tarihi yer alır. Sınav giriş belgesi olmayan aday sınava katılamaz.

Fotoğraflı sınav giriş belgesinin adaylarca şahsen teslim alınması gerekir.

Yarışma sınavlarında başarı gösterenlerin sınavla ilgili belgeleri ilgililerin özlük dosyalarında; başarı gösteremeyenler ile gerekli şartları haiz olmamaları nedeniyle sınava alınmayanların belgeleri ise bir yıl veya müteakip sınava kadar Personel Dairesi Başkanlığınca saklanır."

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 20 ? Yazılı sınavı kazanan adayların;

a) Her bölge ve iklim şartlarında görev yapmaya engel bir hali bulunmadığına dair yazılı beyanını,

b) Erkek adayların, askerlikle ilişkisinin bulunmadığına dair beyanını,

c) Sabıka kaydının bulunmadığına dair beyanını,

ç) Aday tarafından doldurulmuş güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına ilişkin formu,

d) Yüksek öğrenim kurumu diploma veya bitirme belgesinin aslı veya Kurumca onaylı suretini,

sınav sonucunun yazılı olarak bildirilmesini müteakip 10 gün içinde Personel Dairesi Başkanlığına teslim etmeleri şarttır.

Sözlü sınavda başarılı olamayan adaylara istemeleri halinde bu belgeleri iade edilir."

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 26 ? Uzman yardımcıları, adaylıkta geçen süre dahil iki yılı tamamladıktan sonra olumlu sicil almış olmak şartıyla, Bakanlığın görev alanı ile ilgili konularda bir tez konusu belirleyerek hazırlarlar. Bu süreye ücretsiz izinde ve askerlik hizmetinde geçen süreler dahil değildir. Uzman yardımcısına tez konusunu belirlemesi amacıyla, birim amiri tarafından on günlük süre verilir. Bu süre ilgiliye tebliğ ile başlar. Tezin konusu görevli olduğu birim amiri tarafından on gün içinde Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğüne gönderilir. Aynı Genel Müdürlükçe Bakanlık Müsteşarlığına sunulur. Tez konusu Bakanlık Müsteşarlığının onayı ile kesinleşir.

Tez konusunun uygun bulunmaması halinde, Uzman Yardımcısı tebliğ tarihinden itibaren en geç on gün içinde onay merciinin önerileri doğrultusunda yeni bir tez konusu belirler. Belirlenen tez konusu aynı usulle onaya sunulur.

Tez konusunun ikinci kez uygun görülmemesi halinde, Bakanlık Müsteşarlığınca on gün içinde yeni bir tez konusu resen belirlenir.

Kesinleşen tez konusu ilgiliye birimi tarafından on gün içinde tebliğ edilir."

MADDE 8 ? Aynı yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Uzmanlık tezi, tez konusunun ilgiliye tebliğ tarihini takip eden bir yıl içinde hazırlanır. Bu sürenin son iki ayında uzman yardımcılarına görev verilmez. Tezde İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinden birinden hazırlanacak ve iki sayfayı geçmeyecek özet bölümünün de bulunması şarttır."

"Birim amirinin önerisi ile kurum içinden Müsteşarlıkça yetkilendirilecek bir uzman veya konusunda uzman diğer personel tez danışmanı olarak belirlenir. Tez danışmanı, uzman yardımcısına tez çalışmalarında nezaret eden kişidir. Tez danışmanının, bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen nitelikleri taşıması şarttır."

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Uzman yardımcısı hazırladığı tezi yedi nüsha olarak görevli bulunduğu birim amirine teslim eder. İlgili birim amiri yedi gün içinde tezin bir örneğini uzman yardımcısının tez danışmanına verir. Tez danışmanı on gün içinde tez ile ilgili raporunu hazırlar ve ilgili birim amirine tevdi eder. İlgili birim amiri bir ay içinde tez hakkındaki incelemesini tamamlar ve teslim edilen yedi nüsha tezi tez danışmanının raporunu da ekleyerek kendi hazırlayacağı raporla birlikte beş gün içinde Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğüne gönderir."

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yeterlik sınavı

MADDE 29 ? Yeterlik sınavı, sırasıyla Tez Değerlendirme ve Tez Savunması ve Mülakat olmak üzere iki aşamadan ibarettir. Uzman yardımcısı, hazırladığı tezi süresi içinde teslim etmek şartı ile Yeterlik Sınavına girmeye hak kazanır."

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Tezin değerlendirilmesi

MADDE 30 ? Tez danışmanları ve birim amirlerinin raporları ile birlikte teslim edilen tezler, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından bir hafta içinde 32 nci maddedeki esaslara göre oluşturulacak Yeterlik Sınav Komisyonuna gönderilir. Komisyon, tezleri tez danışmanları ve birim amirlerinin raporlarını da dikkate alarak, yeterli veya yetersiz olarak değerlendirir. Tezin yeterli veya yetersizliğine oy çokluğu ile karar verilir. Yetersiz bulunan tezler için gerekçe gösterilir.

Tezi yeterli bulunmayan Uzman Yardımcısına bir hak daha tanınır. Uzman Yardımcısı ikinci hakkını, yetersiz olma gerekçesinin yer aldığı raporu dikkate alarak, sonuçların ilânından itibaren üç ay içinde, daha önceden hazırlamış olduğu tezi düzelterek kullanır. Gerekçeye göre düzeltilmiş olan tezler yeterli kabul edilir."

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Tez savunması ve mülakata girebilme şartları

MADDE 31 ? Uzman Yardımcısının tez savunması ve mülakata alınabilmesi için, ücretsiz izin ve askerlik hizmetinde geçen süreler hariç üç yıl çalışması, son üç yıla ait sicil notlarının olumlu olması ve tezinin yeterli kabul edilmesi şarttır."

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 32 ? Yeterlik Sınav Komisyonu, Müsteşarın veya Müsteşar Yardımcısının başkanlığında; müsteşar yardımcıları, genel müdürler, Strateji Geliştirme Başkanı, Personel Dairesi Başkanı, bakanlık müşavirleri, genel müdür yardımcıları, ana hizmet birimleri başkanları, I. Hukuk Müşaviri ve daire başkanları arasından Müsteşarın teklifi ve Bakan onayıyla seçilen dört üye olmak üzere toplam beş üyeden teşekkül eder. Komisyonun iki üyesi uzman yardımcısının mezun olduğu bölüm dikkate alınarak belirlenebilir. Ayrıca, Kurum içinden iki yedek üye aynı usulle tespit edilir. Gerek görüldüğünde en çok iki asil üye, yüksek öğrenim kurumları öğretim elemanları arasından seçilebilir; öğretim elemanları arasından üye görevlendirilmesi halinde, komisyon üye sayısı beşi geçemez.

Yeterlik Sınav Komisyonunun başkan ve üyeleri kendilerinin, eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kayın hısımlarının katıldığı sınavda görev alamazlar.

Yeterlik Sınav Komisyonu üye tam sayısı ile toplanır, kararlar oy çokluğu ile alınır ve çekimser oy kullanılamaz. Olumsuz oylar gerekçelendirilir."

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Tez savunması ve mülakat

MADDE 33 ? Tezi yeterli görülen uzman yardımcısı, sonucun ilânından itibaren iki ay içinde tez savunması ve mülakat aşamasına alınır. Tez savunması ve mülakat tarihi uzman yardımcısına en az bir ay önceden yazılı olarak bildirilir. Tez savunması ve mülakat aşamasında Yeterlik Sınav Komisyonu, uzman yardımcısının hazırlamış olduğu tezin sözlü savunmasını ve Bakanlığın görev alanı ile ilgili konulardaki bilgisini değerlendirir.

Değerlendirme, Yeterlik Sınav Komisyonu üyelerince yüz puan üzerinden verilen notların aritmetik ortalaması alınarak yapılır. Tez savunması ve mülakat aşamasında başarılı olmak için en az yetmiş puan alınması şarttır. Yeterlik Sınav Komisyonu değerlendirme sonucuna göre başarılı ve başarısız olanların listesini tez savunması ve mülakatın bittiği tarihi takip eden beş iş günü içinde Bakanlığa teslim eder.

Tez savunması ve mülakat aşamasında başarılı olamayan uzman yardımcısına bir aydan az olmamak üzere iki ay içinde ikinci bir hak tanınır."

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 34, 35 ve 36 ncı maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi ile 2 nci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (ç) bendinden sonra gelmek üzere (d) bendi eklenmiştir.

"(ç) Tez savunması ve mülakat aşamasında ikinci hakkında da başarılı olamamak,

(d) Geçerli bir mazereti olmaksızın tez savunması ve mülakata katılmamak.

Başarısız sayılan uzman yardımcıları hiçbir şekilde uzmanlığa atanamazlar; uzman yardımcılığı görevlerine son verilerek Bakanlıkça durumlarına uygun diğer kadrolara atanırlar."

MADDE 17 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 18 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Kültür ve Turizm Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber