Kazanın hasarı 8 günde ödenecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Mart 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EKONOMİ SERVİSİ, ANKARA Milliyet

1 Nisan tarihinde polis maddi hasarlı trafik kazalarında devre dışı kalacak. Kaza yapanlar olay yerinde tutanak tutup sigorta şirketine gönderecek

Maddi hasarlı trafik kazalarında polisi devre dışı bırakacak uygulama 1 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe giriyor. Bu tarihten sonraki kazalarda taraflar, bir Kaza Tespit Tutanağı dolduracak, kazanın oluş şekli üzerinde mutabakata varıp trafik polisini beklemeden olay yerinden ayrılabilecek ve tutanakta doldurulan forma göre hasarlarını sigorta şirketlerinden 8 gün içinde tazmin edebilecek.

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Hulusi Taşkıran, yürürlüğe girecek uygulama için 2 yıldır çalıştıklarını ve yurtdışındaki uygulamaları incelediklerini anlattı.

Taşkıran, kişilerin maddi hasarlı kaza durumunda mutabık kalması halinde iki önemli konu bulunduğunu ifade ederek, ?Birincisi, aracı çekmeden birbirlerinin ehliyetlerine bakmak durumundalar, karşıda geçerli bir ehliyet var mıdır yok mudur? İkincisi de iki tarafın da trafik sigortası var mı? Bunları kontrol etmeden mutabık bile olsalar, aracı çekerlerse sıkıntı başlıyor? dedi. Kaza yapanların, mutabakat sağlanmaması halinde her zaman polis çağırma hakları bulunuyor.

Tutanak için ehliyet ve sigorta gerekiyor

- Kaza yapanların ?kaza tespit tutanağı' doldurabilmesi için öncelikle iki tarafın da ehliyeti ve trafik sigortasının olması gerekiyor. Sadece bir tarafın ehliyeti veya sigortası varsa doldurulan ?kaza tespit tutanağı' geçersiz sayılıyor.

- Ehliyeti ve sigortası bulunanlar, kaza yaptıklarında cep telefonu veya fotoğraf makineleriyle araçlarının durumunun fotoğrafını çekecek. sinler. Ancak bu şart değil. Daha sonra araçlarını emniyet şeridine alarak tutanak tutacak. İmzasız tutanaklar geçersiz sayılacak.

- Görgü tanığı da şart değil ama varsa onun da bilgileri verilebilir.

- Mutabakat sadece kazanın oluş şekline yönelik. Kusur oranı içeriği yazılmayacak, taraflar, kazanın oluş şeklini içeren kroki çizerek buna ilişkin görüşlerini yazacak.

- Kaza Tespit Tutanağı, banka ve sigorta acentelerinden temin edilebilir. Formlar fotokopiyle çoğaltılabilir.

Aşağıdaki durumlarda mutlaka polis çağırın

Yapılan kazalar aşağıdaki 8 durumu kapsıyorsa, form doldurmamak gerekiyor. Kaza yapanların bu durumlarda mutlaka polis çağırması gerekiyor.

1- Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesiyle motorlu araç kullanılıyorsa,

2- Sürücünün yaşı 18'den küçükse,

3- Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,

4- Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına aitse,

5- Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,

6- Trafik kazasında sadece 3'üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,

7- Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yoksa,

8- Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanmayla sonuçlanmışsa.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber