AKP'den ?odak' olmaya ?Venedik Kriteri' formülü

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Mart 2008 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Abdullah Karakuş

AKP, mini anayasa paketini referanduma sunmayı tartışırken, ?odak' haline gelme sorununu çözmek için de AB'de uygulanan ?Venedik Kriterleri'ni inceliyor

MHP ile anayasa değişikliği konusunda yol kat edemeyen AKP, parti kapatmayı zorlaştıracak mini anayasa paketi için ?referandum? olasılığını tartışıyor. Partide, referanduma gitmenin, ?halk da bizim kapatılmamızı istemiyor? mesajının verilmesi açısından olumlu olacağı düşüncesi öne çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da kurmaylarına, ?Oyunları bozmak için sonuna kadar gidilecek. Değişiklik çalışmasını bir an önce yapın. Gerekirse referanduma da gideriz? dedi. Anayasanın parti kapatmalarla ilgili 68 ve 69. maddelerinde değişiklik tasarlayan AKP, ?odak? haline gelme konusunda, AB ülkelerinde uygulanan Venedik Kriterleri'ni inceliyor.

Anayasanın parti kapatmalarla ilgili 68. ve 69. maddeleri ve partilerin kapatılması konusunda esas alınan, ?laikliğe aykırı eylemlerin odağı olma? düzenlemesinin üzerinde duran AKP, değişikliğin hemen yürürlüğe girmesi ve hakkında açılan davada da uygulanabilmesi için geçici bir madde çıkarmayı da düşünüyor.

Parti kapatma yerine, parti yetkililerine bireysel cezaların verilmesi alternatifinin üzerinde duran AKP, terörle bağlantılı partilerde ise bu kuralın uygulanmaması formülünü tartışıyor. AKP, Yargıtay Başsavcılığı'nın kapatma davası açma yetkilerinin sınırlandırılması ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesine yönelik formüller konusunda ise MHP ile görüş ayrılığı yaşıyor. AKP, anayasada değişiklik yapması halinde, Siyasi Partiler Yasası'nda da buna paralel değişikliklere gidecek.

AKP, ?odak' olma kriteri konusunda, AB'nin uyguladığı Venedik Kriterleri'ni incelemeye aldı. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, temelinde, ?Siyasi partiler yalnızca şiddet kullanılmasını savunması ya da şiddeti politik bir araç olarak kullanması durumunda kapatılabilir? anlayışı bulunan Venedik Kriterleri konusunda, ?Buna benzer şiddete, teröre, ırkçılığa bulaşmamış partilerin kapatılmamasına yönelik bir düzenleme yapılabilir? dedi.

İşte muhtemel değişiklik önerileri

- TBMM'den izin alınsın: Başsavcı'nın yetkilerinin kısıtlanmasının amaçlandığı değişiklikte parti kapatmak için TBMM'den izin alınması formülü üzerinde duruluyor.

- Anayasa Mahkemesi'nin yapısı: Anayasa Mahkemesi üyelerinin sayısının artırılmasının düşünüldüğü değişiklikte karar için üçte iki çoğunluk gerektiği hükme bağlanabilir.

- Siyaset yasağı olmasın: 5 yıllık yasağın kaldırılması planlanıyor. İddianamede eylemlerin kanıt kabul edilebilmesi için ilgili kişinin ?mahkûmiyetin kesinleşmesi' üzerinde duruluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber