YÖK'ün kadro yasağı sona erdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2008 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Devlet ve vakıf üniversitelerinin tüm akademik kadrolarına atama yapılmasını yasaklayan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu kararından geri adım attı. YÖK ile rektörler arasında krize yol açan kadro konusundaki yasak dün itibariyle sona erdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında dün yapılan YÖK Genel Kurulu, 20 tam üye sayısı ile toplandı. Toplantıda, ÜAK kontenjanından YÖK üyesi olan Prof. Dr. Fikret Şenses ile Prof. Dr. Mustafa İlhan, ?istemedikleri halde? Yürütme Kurulu'na seçilmelerine tepki göstererek, istifa etti. Özcan'ın istifalar öncesinde ?çok mutlu çalışıyorlar? dediği Şenses ve İlhan, açıklamalarında, ?hukuki durumu tartışmalı olan Yürütme Kurulu'ndan istifa ettiklerini? belirtti.

Kadrolar serbest

Buna göre; Yürütme Kurulu'nda ÜAK temsil edilmeyecek. Muhalif üyelerin bulunmayacağı Yürütme Kurulu'nda Özcan kendisine yakın üyelerle çalışacak. YÖK Başkanlığı, istifalara karşın Yürütme Kurulu'nun çalışmasına karar verdi. Kurulun görev alanı ?üniversitelere yapılacak kadro tahsisi, yatay ve dikey geçişler? olacak.

Toplantıda, YÖK'ün 15, 18 ve 22 Şubat'ta yayınladığı genelgelerle durdurduğu kadro atamalarında geri adım atıldı. YÖK açıklamasında, ?Danıştay tarafından iptal edilen öğretim üyeliğine yükseltme ve atama kriterleriyle ilgili yönetmelik değişikliği yapılacağı için daha önce durdurulan atamalar, yasal düzenleme yapılması zorunluluğu ortaya çıktığından ve bu sürecin uzun zaman alabileceği göz önüne alınarak serbest bırakılmıştır? denildi.

YÖK kararına göre; devlet ve vakıf üniversiteleri kadrolarını kullanabilecek. Araştırma görevlisi, uzman, okutman, öğretim görevlilerinin yaptıkları başvurular değerlendirilecek. Üniversiteler daha önce ilan ettikleri veya müracaat süresi devam eden kadrolara atama yapabilecek. Bu karar yaklaşık 2 bin akademisyeni etkileyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber