İddianamede bir hukuk ihlali daha

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 21 Mart 2008 10:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya'nın hazırladığı iddianamede yeni bir hukuk skandalı daha ortaya çıktı. Başsavcı, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü yasağını kaldıran Anayasa değişikliği konusunda mahkemenin kararını beklemeden, 'Değişiklik Anayasa'ya aykırı? dedi.

BİLAL ÇETİN/ANKARA

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, kapatma davası açarak Türk Ceza Kanunu'nun 288. maddesini ihlal etttiği savunulu-yor. Yalçınkaya, AK Parti hakında açtığı kapatma davasında en büyük delil olarak Anayasa Mahkemesi gündeminde bulunan Anayasa değişikliğini gösterdi.

Yalçınkaya'nın görülmekte olan bir davaya hazırladığı iddianame ile müdahale ettiğine dikkat çekiliyor. Türk Ceza Kanunu'nun 288. maddesi yargıyı etkilemeye yönelik hareketleri engelliyor.

AMAÇ MAHKEMEYİ ETKİLEMEK

Yalçınkaya, Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişiklikle ilgili olarak ?Cumhuriyetin değiştirilmesi ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen nitelikleri arasında bulunan laiklik ilkesi gereğince üniversite-lerde türban ile öğrenim görülmesinin mümkün bulunmamasına binaen; Yüksek Öğretim Kanunu'nda üniversitelerde türbanla öğrenim görülmesini sağlayacak bir değişikliğin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğini öngören davalı parti önce Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik yapmak ve daha sonra bu değişikliğe dayanmak suretiyle Yüksek Öğretim Yasası'nda yapacağı değişiklikle üniversitelerde türbanla öğrenim görülmesinin yolunu açmak istemektedir? dedi.

KANUN İHLAL EDİLDİ

Başsavcı Yalçınkaya, Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde bulunan Anayasa değişikliği konusunda görüşlerini açıklayarak Anayasa Mahkemesi'ne üstü kapalı olarak ?Anayasa değişikliğini iptal edin? mesajını verdi. Hukukçular, TCK'nın 288. maddesine dikkat çe-kerek Başsavcı'nın 'yargıyı etkilemekten' yargılanabileceğini belirtiyor.

288. maddeye göre alenen suç

TCK'nın 288. maddesi şöyle: ?Bir olayla ilgili olarak başlatılan soruşturma veya kovuşturma kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar savcı, hâkim, mahkeme, bilirkişi veya tanıkları etkilemek amacıyla alenen sözlü veya yazılı beyanda bulunan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.?

Odak olmaya mahkeme şartı

AK Parti, siyasi partilerin kapatılması davası TBMM'den izin alınması şartını öngören düzenlemeyi MHP'ye gönderdi. MHP'ye sunulan düzenleme konusunda pazartesi gününe kadar uzlaşma aranacak. MHP'yle uzlaşma sağlanamaması halinde teklif AK Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na verilecek. Teklifte Anayasa Mahkemesinin yapısıyla ile ilgili herhangi bir düzenleme yer almıyor. Teklife göre partiler üç ayrı nedenle kapatılabilecek. Bu sebeplerden olan 'yurtdışından maddi yardım alma' ve 'parti tüzük ve programının Anayasa'ya aykırı' olması fiillerinin, somut olarak ıspatlanabilen fiiler olduğuna dikkat çekilirken buna karşılık, 'odak olma' ve 'üyelerin söz ve eylemleri' ile ilgili suçlamaların somut olarak ıspatlanamayan iddialar olduğundan hareket eden AK Parti, 'odak olma' durumunu somutlaştırmak istiyor. Suç işlediği öne sürülen üyelerin eylem ve söylemlerinin suç olduğuna mahkemelerin karar vermesi gerekecek. Yargıtay Başsavcılığı, suç işlediği mahkeme kararıyla sabit olan üyelerin partiden ihracını isteyecek. İhrac gerçekleşmezse uyarıdan sonra kapatma davası açılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber