Nüfus cüzdanı yerine elektronik vatandaşlık kartı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 21 Mart 2008 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜBİTAK'ın ?Elektronik Vatandaşlık Kartı' uygulaması Türkiye'de ilk defa Bolu'da uygulanacak. Nüfus cüzdanının yerine geçecek vatandaşlık kartında kişinin sağlık ve muayene bilgileri ile doktorun yazdığı ilaçlara kadar tüm ayrıntılar kartın veri tabanında saklı tutulacak.

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanan protokolle Vatandaşlık Kartı uygulaması hayata geçirildi. TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve akıllı kart olarak nitelendirilen ?Elektronik Vatandaşlık Kartı' uygulaması pilot bölge seçilen Bolu'da denenmeye başlanacak. İlk olarak sağlık ve sosyal güvenlik alanında kullanılacak vatandaşlık kartı nüfus cüzdanını da devre dışı bırakacak. Mayıs ayında kullanıma başlanması planlanan vatandaşlık kartı uygulaması ile işlemler hızlı ve güvenli biçimde elektronik ortama geçirilecek. Vatandaşlık kartında kart sahibine ait kimlik bilgileri bulunacak. Çipli olacak vatandaşlık kartında ayrıca kartı kullanan kişinin sağlık ve muayene bilgileri ile doktorun yazdığı ilaçlara kadar tüm ayrıntılar kartın veri tabanında saklı tutulacak.

Vatandaşlık kartının güvenlik kriterleri uluslararası standartlar dikkate alınarak hazırlandı. Vatandaşlık kartı ile sağlanan hizmetlerde şifre, fotoğraf ve biyometrik veri gibi farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yöntemleri kullanılacak. Biyometrik kimlik doğrulama yöntemi olarak parmak izi eşleştirmesi kullanılacak. Parmak izi verisi sadece kartın üzerinde bulunacak, merkezi herhangi bir veri tabanında tutulmayacak.

Vatandaşlık kartının hayata geçirilmesinin öncelikle sağlık ve sosyal güvenlik alanında olacağını belirten Bolu Valisi Ali Serindağ, kartın Türkiye'de ilk kez Bolu'da kullanılacağını söyledi. Vali Serindağ, ?Vatandaşlık kartı uygulaması vatandaşın günlük yaşamdaki işlemlerini kolaylaştıracak ve hızlandıracak. Aynı zamanda hizmet sunumunda vatandaşların kimliğinin geleneksel yöntemler ile doğru olarak saptanamamasının getirdiği usulsüzlükler de önlenecek? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber