Kapatmaya karşı 2 plan

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 23 Mart 2008 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti, kapatma davalarına ilişkin anayasa değişikliği için hazırladığı alternatifli formüllere son şeklini verdi.

MHP'yle uzlaşmaya varılması durumunda ayrı, aksi halde ise ayrı anayasa değişiklikleri gündemde.Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın AK Parti hakkında açtığı kapatma davasının ardından gündeme gelen parti kapatmalarına ilişkin anayasa değişikliğinde son aşamaya gelindi. AT Parti, MHP'yle uzlaşmaya yönelik hazırladığı değişiklik teklifine son şeklini verdi. AK Parti, MHP'ye sunulmak üzere, hazırladığı teklifte, Anayasa'nın 69 ve 83. maddelerinde değişiklik yapılmasıyla, anayasaya 'bir geçici madde' eklenmesini içeriyor. Referandum maddesiyle 5 maddeden oluşan değişiklik paketinde yer alan düzenlemeler şöyle sıralanıyor:

ÖNCE UYARI YAPILACAK

Anayasa'nın 69. maddesinde parti kapatmaya ilişkin köklü değişiklik yapılacak. 'Odak' tanımı değişecek ve siyasi partilerin kapatılması, sadece 'terör ve şiddeti' övme ve buna bulaşma durumunda gündeme gelecek. Hangi eylem ve sözlerin suç sayılacağı da somut olarak genel çerçeve içinde Anayasa'ya yazılacak. n Anayasa ve yasalara aykırı davrandığını somut olarak tespit edilen bir siyasi parti önce uyarılacak.

İlgili parti, gelen uyarıyı dikkate almaz ve gereğini belirli süreler içinde yapmazsa, ancak o zaman Başsavcı parti hakkında kapatma davası açabilecek. Bunu sağlamak üzere de halen Siyasi Partiler Yasası içerisinde yer alan uyarı mekanizmasına benzer bir düzenleme Anayasa'ya taşınmış olacak. n Laiklik ve Cumhuriyet karşıtı eylemlerde, parti yerine bireysel sorumluluk dönemi başlayacak. Yeni düzenlemeyle partiler yerine eylem ve fiilleriyle bir partiyi ?odak' haline getirenler cezalandırılacak. Söz konusu siyasi parti de, suç işleyen kişiyi bünyesinde barındırmayacak.

DOKUNULMAZLIK JESTİ

Anayasa'nın 83. Maddesi'nde MHP'nin isteği doğrultusunda yapılacak değişiklikle, devletin ve milletin bölünmez bütünlüğüne yönelik suçlarda, milletvekilliği dokunulmazlığının hemen kaldırılmasına yeşil ışık yakılacak. Böylece MHP'nin parti kapatmaya ilişkin değişikliği desteklemek için olmazsa olmaz şartı yerine getirilmiş olacak. n Değişiklik teklifine eklenecek geçici maddeyle, yapılacak yeni düzenlemelerin, Yüksek Mahkeme'nin gündeminde bulunan kapatma davalarının düşürülmesinin önü açılacak.

UZLAŞMA SAĞLANMAZSA

AK Parti, MHP'yle uzlaşma sağlanamaması durumunda 'B Planı'nı' devreye sokacak. Referandumun göze alındığı B Planı'nda, paketin madde sayısı olmasa da rengi değişecek. Milletvekili dokunulmazlığına ilişkin sınırlama paketten çıkacak. Yerine anayasanın 149. maddesinde değişiklik yapılacak. Bu madde, Anayasa Mahkemesi'nin ?Çalışma ve Yargılama Usulünü? belirliyor. Yapılacak değişiklikle, Mahkemenin kapatma davalarında, kapatılmaya karar verebilmesi için beşte üç oy çokluğu şartı değiştirilecek. Kapatma davalarında en az 9 üyenin ?evet' oyu kullanması şartı getirilecek.

Düzgün KARADAŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber