Sezer'den yargıda yeni düzene onay

Haber Giriş : 07 Ekim 2004 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB Komisyonu'nun dün yayınlanan Türkiye raporunda yargıyla reform yasalarının çıkarılması gerektiği vurgulandı. Raporun yayınlanmasından hemen sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türk Ceza Kanunu (TCK) ile eş zamanlı olarak yürürlüğe girmesi gereken 5235 sayılı ?Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun' ile 5236 sayılı ?Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunu'nu onayladı.

5235 sayılı Kanun, Bölge Adliye Mahkemeleri'nin (istinaf) kurulmasını öngörüyor. İlk derece mahkemelerini ?hukuk ve ceza mahkemeleri', adli yargı ikinci derece mahkemelerini de ?bölge adliye mahkemeleri' olarak adlandıran kanuna göre, hukuk mahkemeleri her il merkezi ile belirlenen ilçelerde kurulacak.

5236 sayılı kanun ise Yargıtay'ın iş yükünü azaltmak amacıyla kurulan istinaf mahkemelerinin işleyişine ilişkin hükümler getirerek, bu çerçevede Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda (HUMK) değişiklik öngörüyor. Kanun ile ilk derece mahkemelerin reddine ilişkin kararların incelenmesi bakımından istinaf yolu getirildi. Bölge adliye mahkemesi başkan ve üyelerinin reddi durumunda verilecek kararların incelenmesi bakımından ise temyiz yolu öngörüldü.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber