17 bin 500 köy okuluna 600 bin bilgisayar

Haber Giriş : 24 Mart 2008 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Ulaştırma Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 17 bin 500 köy okulunun bilgi teknolojileri sınıfının yenilenmesine ilişkin protokol imzalandı. Protokol ile 17 bin 500 köy okuluna 600 bin bilgisayar gönderilecek. Protokolün bedeli ise 100 milyon YTL.

- Ulaştırma Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 17 bin 500 köy okulunun bilgi teknolojileri sınıfının yenilenmesine ilişkin protokol imzalandı. Protokol ile 17 bin 500 köy okuluna 600 bin bilgisayar gönderilecek. Protokolün bedeli ise 100 milyon YTL.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım imza töreni öncesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de 5 milyon ADSL abonesinin bulunduğunu ve 20 milyon internet kullanıcısı olduğunu belirterek, son 3 yılda bilgisayarlaşma oranında Türkiye'nin Avrupa'nın ilk üç ülkesi arasına girdiğini söyledi. Son yıllardaki bilgisayarlaşma oranına bakıldığında Türkiye'nin bilgi toplumuna erişimi konusunda 2013 yılı hedeflerine ulaşılacağını gördüklerini ifade eden Yıldırım, Türkiye'de 32 milyon insanın bilgisayar kullandığını anlattı. Yıldırım bu sayede e-devlet sisteminin de yaygınlaştığını kaydetti.

-?GENÇLER BÜYÜKLERE BİLGİSAYAR ÖĞRETECEK?-

Yıldırım, son dönemde eğitim konusunda haydi kızlar okula, okula seferberlik, Eğitime yüzde 100 destek gibi bir çok projenin ortaya konulduğunu ve okur yazarlık oranının da yüzde 90'ı geçtiğini ifade etti. Eğitim konusunda son dönemdeki gelişmelerden sonra bir gelişmiş ülkeler seviyesine gelebilmek için yeni bir konunun daha ortaya çıktığını söyleyen Yıldırım, ?Bu da bilgisayar okur-yazarlığı konusudur. Günümüzde bilgisayar okur-yazarlığını geliştirmemiz gerekiyor ve bu anlamda Ulaştırma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak bir projeye başlattık. Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşmesi için güzel bir proje? dedi. Söz konusu projenin 2004 yılında başladığını ve burada amacın ilk ve ortaöğretimde öğrenim gören gençlerin büyüklere bilgisayar kullanmayı öğretmesini sağlamak olduğunu anlatan Yıldırım, ?Bilgisayar gençlere göre. Bizim neslimiz bu alete yaklaşmaktan korkuyor. Bu yüzden gençler büyüklerine öğretecek? dedi.

-?OKULLARA SAĞLANAN ADSL ÜCRETİ EVRENSEL FONDAN KARŞILANIYOR?-

Bilgi teknolojilerinin eğitimde kullanılması için önemli adımlar attıklarını ifade eden Yıldırım, ilk olarak tüm okullara ADSL sağlandığını, ikinci olarak ise internete ulaşımda veli ve öğrenciye maddi yük getirmemesinin sağlandığını ifade etti. Yıldırım, ADSL ücretinin okullardan karşılanacağı yönünde çıkan haberlerin ise gerçeği yansıtmadığına değindi. Yıldırım, okullara sağlanan ADSL'in ücretinin Ulaştırma Bakanlığı Evrensel Hizmet Fonu'ndan ödendiğini açıkladı.

-100 MİLYON YTL'YE 17 BİN 500 OKULUN BİLGİ TEKNOLOJİ SINIFI YENİLENECEK

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokole dikkat çekerek, eğitime yapılan her türlü yatırımı gençliğe yapılmış bir yatırım olarak gördüklerini belirtti. Yıldırım, ?Gençliğe yapılan yatırım geleceğe yapılan bir yatırımdır. Bu yeni projemiz ile de kırsal kesimde bulunan 17 bin 500 okulun bilgisayar teknolojileri sınıfını yenileyeceğiz. Ayrıca buraya gelirken yeni bir şeye daha karar verdik. Milli Eğitim Bakanımız da bunu şimdi duyacak. 2 bin ortaöğretim okuluna bilgisayar teknolojileri destekli fen laboratuarı kuracağız. Bunları 2008-2009 dönemi içerisinde tamamlayacağız. Bedelinden bahsedecek olursak, bedelinin hiçbir önemi yok. Çünkü gençlerimize ve eğitime yapılan harcamaları yatırım olarak görüyoruz. Ama yine de söyleyelim projenin bedeli 100 trilyon lira? diye konuştu.

?100 TRİLYON ALAN İNSANIN YÜRÜYÜŞÜ DEĞİŞİYOR?-

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise konuşmasını yapmak üzere sahneye gelirken, ?100 trilyon alınca insanın yürüyüşü değişiyor? dedi. Çelik, protokole ilişkin yaptığı konuşmada, eğitime yapılan yatırımlara durmadan devam edeceklerini söyledi. Çelik söz konusu protokol ile okullara 600 bin adet bilgisayar gönderileceğini ifade ederek, ?Bu bilişim alanında hangi noktaya geldiğimiz gösteriyor. Artık hedef büyüttük. Nihai hedefimiz her öğrenciye bir bilgisayar ama şu an için her sınıfa bir bilgisayar olacak. Bu da ilave 400 bin bilgisayar demektir. Bu anlamdaki çalışmalarımıza ise pozitif ayrımcılık yaparak köylerden başladık. Bütün köy okullarında da bilgisayar var ama bilgisayar sarf malzemesi ve 2-3 yılda bir demode oluyor ve yenilenmesi gerekiyor? dedi. Çelik, amaçlarının tüm sınıflarda, tepe göz, projeksiyon ve bilgisayar olmasının sağlayarak okulların bilgi teknolojilerinden yararlanabilmesini sağlamak olduğunu söyledi.

-?ÖĞRENCİLER İLERDE ÇANTA YERİNE BİLGİSAYAR TAŞIYABİLİR?-

Çelik, her öğrenciye bir bilgisayar konusunda da çalışmalarının bulunduğuna işaret ederek, ?Aslında bunu burada açmamak yazım. Ama diz üstü bilgisayarların üçte biri ağırlığında olan bilgisayarlar var. Öğrencilerden çanta yerine bilgisayar taşıdıklarını görürseniz şaşırmayın. 1-2 yıl sonra böyle şeyler olabilir? dedi.

-2 BİN FEN LABORATUARI SÜRPRİZİ-

Çelik, protokol kapsamında bilgisayarların içinde program yazma programlarının da bulunduğunu dile getirerek, öğretmenlerin gerekli programları yapabileceklerini de anlattı Çelik, Ulaştırma Bakanlığı'nın 2 bin ortaöğretim kurumuna Fen laboratuarı sağlaması konusunun da kendilerine sürpriz olduğunu kaydetti.

Çelik, bir gazetede okullara sağlanan ADSL'in artık paralı olacağı yönündeki haberin gerçeği yansıtmadığını söylerken, ?ADSL'in ücreti Evrensel Hizmet Fonu'ndan Maliye Bakanlığı'na aktarılıyor? dedi.

Çelik, tek partinin iktidar olduğu şu anki dönemde bakanlıklar arasında önemli işbirlikleri yapıldığını da söyleyerek, ?Daha önce bu tür işbirlikleri yoktu. Her bakanlığını ayrı partilere dağıtıldığı dönemler yaşadık. Şu anda ise anlamlı işbirliği var? dedi.

-ULAŞTIRMA VE İLETİŞİM BAKANLIĞI-

Çelik, Ulaştırma Bakanlığı'nın fiziki olarak ulaşımı sağlamasının yanı sıra sanal ortamda da yaptığı atılımlar ile ulaşımı sağladığını söyleyerek, Ulaştırma Bakanlığı'nın isminin Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı olması gerektiğini kaydetti. Çelik, ?Çünkü hem ulaşımımızı hem de iletişimimizi sağlıyor? dedi.

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Çelik ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım, protokolü imzaladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber