Bakan Çiçek, işsiz kalmamanın yollarını anlattı

Haber Giriş : 08 Ekim 2004 17:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde bulunan ve üstün yetenekli öğrencilerin öğrenim gördüğü Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi'ndeki (TEVİTÖL) bir toplantıya katılan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, öğrencilere hukuk dersi verdi.

Gebze Muallimköy'de bulunan TEVİTÖL'deki toplantıya katılan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, üstün yetenekli öğrencilere hukuk konusunda bilgiler verdi. Toplantıya Bakan Çiçek'in yanı sıra, Kocaeli Valisi Erdal Ata, Gebze Kaymakamı Mehmet Emin Avcı, Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Ali Okur ile TEV yöneticileri, yargı mensupları, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasına hukuğun toplum ve insan hayatındaki öneminden bahsederek başlayan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ''Gelişmiş diye tabir ettiğimiz ülkelere baktığımız zaman, bunlar aynı zamanda hukuk düzenini iyi kurmuş, hukuk düzeni sağlam olan, hukuku toplumun her alanında hayata geçirmiş olan ülkelerdir. Şimdi biz bunlara bugün bir anlamda Avrupa Birliği (AB) ülkeleri diyoruz. Yaptığımız düzenlemelerle de, AB hedefini belli bir noktaya getirmiş bulunuyoruz. 6 Ekim İlerleme Raporu'yla birlikte, artık Türkiye belli bir müzakerenin sonunda böyle bir dünya içinde yerini alacaktır. Bu konuda yer alıp almamak da bir ölçüde önemlidir. Ama mühim olan o standartları yakalamak, o kaliteyi tutturabilmektir'' dedi.

Hukukun toplumlar için oksijen kadar önemli olduğunu da belirten Çiçek, ''Oturduğumuz mekanda oksijen azlığı nasıl, bir kısım sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyorsa, işte hukuk ve adalet de, bir toplum için oksijen kadar en temel ihtiyaçtır. Bu azaldığı zaman, toplum başka türlü rahatsızlıklarla karşı karşıya kalır. Bizler, hukuk devletinin bütün kuralları ve kurumlarıyla en iyi işleyebildiği bir toplum düzenini hedefliyoruz. Bu hedefin somut ifadesi de AB'dir. Ancak neticede dünyadaki her ülke AB üyesi değildir. Avrupa'da olmasına rağmen, İsviçre ve Norveç AB ülkesi değildir. Ama hukuk devleti açısından baktığımızda ne İsviçre ne de Norveç, diğer AB ülkelerinden daha geride değiller. Bunlar medeni ve çağdaş toplumlardır. Bunların en önemli göstergesi de, hayatın her safhasında hukukun egemen olmasıdır'' şeklinde konuştu.

Çağdaşlaşmaya giden yolun hukuktan geçtiğini de vurgulayan Bakan Çiçek, bunun artık herkes tarafından çok iyi bilinmesini istedi.

Konuşmasının sonunda, öğrencilere üniversitede hukuk alanını seçmeleri yönünde tavsiyelerde de bulunmayı ihmal etmeyen Adalet Bakanı Çiçek, ''İşin maddi yanını da düşünürsek, dünyada gelişmiş ülkelerde, en fazla parayı doktorlar kazanmaz. Onlar bizim gibi ülkelerde çok para kazandıran mesleklerdir. Ancak bugün batıda en fazla parayı kazanan hukukçular ve avukatlardır. Dolayısıyla maddi yönüne de baktığımızda, hukuk mesleği son derece caziptir. Mesela bugün bir ziraat mühendisi için iş bulabilmek bir problemdir. Ancak, bir hukuk fakültesi mezunu için bana göre böyle bir problem yoktur'' dedi. Konuşmasının ardından Çiçek, öğrencilerden gelen soruları da yanıtladı.

Toplantının sonunda TEVİTÖL öğrencilerinden Zeynep Keskin, Adalet Bakanı Çiçek'e, kendi yaptığı ve üzerinde ''Adalet, Mutluluk ve Özgürlük'' yazılı soyut bir resim tablosu hediye etti.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber