YÖK Başkanı'nın maaşı yüzde 200 zamla 13 bin YTL oluyor

Haber Giriş : 28 Mart 2008 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, maaşına yüzde 200 zam yapılmasını istedi. Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç döneminde ?araştırma görevlileri ve yardımcı doçentler için istenen zam talebine? olumsuz yanıt veren hükümet, Özcan'ın talebini olumlu buldu.

Özcan, 4 bin 300 YTL olan maaşına yüzde 200, YÖK Yürütme Kurulu, Denetleme Kurulu, YÖK başkanvekillerinin 3 bin 900 YTL olan maaşlarına yüzde 130-200 arasındaki oranlarda zam talebinde bulundu.

Zam talebi için YÖK'ün Strateji Geliştirme, İdari Mali İşler ve Personel daireleri uzun bir çalışma yaptı. Çalışma sonucunda zam talebi Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderildi. Burada zam talebi uygun görülerek Maliye Bakanlığı'na durum bildirildi. Maliye Bakanlığı da talebe olumlu yanıt vererek geciktirmeden yazıyı gereğinin yapılması için Başbakanlık'a iletti. Zam talebinin ilk yapılacak Bakanlar Kurulu'nda karara bağlanacağı öğrenildi.

12 bin 900 YTL'lik maaş

Bakanlar Kurulu, zam talebini onaylarsa Özcan'ın maaşı 12 bin 900 YTL olacak. YÖK Yürütme ve Denetleme Kurulu üyeleri ile YÖK başkanvekillerinin maaşı 8 bin 970 ile 11 bin 700 YTL arasında değişecek.


Çelik: YÖK Başkanı için 6 bin 600 YTL teklif ettik


2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'na göre, Özcan'ın maaşı en yüksek devlet memuruna ödenen aylığın iki katını geçemiyor. En yüksek devlet memuru olarak bilinen Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşının net 4 bin 800 YTL, brüt olarak ise 8 bin YTL'yi bulduğu ifade ediliyor.

1993'ten bu yana rutin zam

Teziç döneminde YÖK Başkanı ve başkanvekilleri için zam talebinde bulunulmamıştı. 1993 yılından bu yana YÖK başkanlarının maaşlarına memur zammı oranında zam yapıldığı, başka düzenleme yapılmadığı öğrenildi.

Milliyet

Yüzde 200 zamla maaşı 13 bin YTL

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile üyelerine yüzde 130 ila 200 arasında zam talep edildi. Talep Bakanlar Kurulu'nda. Eğer zam onaylanırsa Özcan'ın maaşı 4 bin 300 YTL'den 13 bin YTL'ye çıkacak. Önceki Başkan ve üyelere hiç zam yapılmamıştı

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'a, Başkanvekillerine, Yürütme Kurulu ve Denetleme Kurulu üyelerine zam dopingi yolda... YÖK'e bağlı üç daire başkanlığı tarafından hazırlanan zam talebi, Özcan'ın imzası ile Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlık, ?gereğinin yapılması için' dilekçeyi Maliye Bakanlığı'na iletti.

MAAŞI 3'E KATLANIYOR

Maliye Bakanlığı ise zam talebini hiç bekletmeden Bakanlar Kurulu'na sundu. Eğer Bakanlar Kurulu zam talebini onaylarsa Özcan'ın maaşına görülmemiş oranda zam yapılacak. YÖK Başkanı Özcan'ın şu anki maaşı 4 bin 300 YTL. Talep edilen miktar Bakanlar Kurulu tarafından onaylanırsa, Özcan'ın maaşı 12 bin 900 YTL'yi bulacak. Devlet Memurları Kanunu'na göre Özcan, en yüksek devlet memuru maaşı olan Başbakanlık Müsteşarı maaşının 2 katından fazla alamıyor. Başbakanlık Müsteşarı'nın brüt maaşı 8 bin YTL olduğu için, zam talebinin de onaylanması bekleniyor. Yusuf Ziya Özcan, mart ayında oluşturduğu ve muhalif YÖK üyelerinin yer almadığı Yürütme Kurulu'nu da zam talebine dahil etti. Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanan YÖK üyelerinden oluşturulan Yürütme Kurulu üyelerinin şu anki maaşları 3 bin 900 YTL. Talebin onaylanması halinde kurul üyeleri de 130 ila yüzde 200 arasında maaş artışı elde edecek. YÖK Başkanvekilliği'ne seçilen Prof. İzzet Özgenç ile Doç. Ömer Demir de Özcan'nın zam talebine dahil ettiği isimler arasında yer alıyor. 3 bin 900 YTL maaş alan Başkanvekilleri de yüksek oranda zam alacak.

1993 yılından bu yana YÖK Başkanları'nın maaşlarına yalnızca memurlara yapılan oranda zam yapılıyordu.

Z. Kıvanç EL/ANKARA

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber