Trafik kazalarında polis bekleme dönemi 1 Nisan'da bitiyor

Haber Giriş : 28 Mart 2008 20:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Hazine Müsteşarlığı, 1 Nisan'dan itibaren sadece maddi hasar olan trafik kazalarında polis beklemeksizin tarafların tutanak düzenleyebileceğini bildirdi. Hazine, tutanak düzenlemek için tarafların anlaşmasının şart olmadığını kayıt altına alırken, kaza yapanlarca fotoğraf çekilmesini önerdi.

-Hazine Müsteşarlığı, 1 Nisan'dan itibaren sadece maddi hasar olan trafik kazalarında polis beklemeksizin tarafların tutanak düzenleyebileceğini bildirdi. Hazine, tutanak düzenlemek için tarafların anlaşmasının şart olmadığını kayıt altına alırken, kaza yapanlarca fotoğraf çekilmesini önerdi.

Hazine'den yapılan açıklamada, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile, yalnız maddi hasar meydana gelen kazalarda kazaya dahil olan kişilere görevliler yerine kendilerinin tutanak düzenlemelerine ve kaza yerinden ayrılmalarına imkan tanıdığı anımsatıldı. Konuya ilişkin olarak Hazine ile Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği ile yapılan ortak çalışmaların, 28 Aralık 2007 tarihli genelge ile sonuçlandığı belirtilen açıklamada, genelgenin 1 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe gireceği kaydedildi.

Taraflarca tespit edilecek trafik kazalarının sadece maddi hasarla sonuçlanan kazalar olduğu ifade edilen açıklamaya göre, şu sekiz durumda tutanak eskiden olduğu gibi trafik polisi veya jandarma tarafından düzenlenecek:

-Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa.

-Sürücüde yaş küçüklüğü varsa.

-Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa.

-Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise.

-Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelmiş ise,

Trafik Kazasında sadece 3'üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse.

-Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise.

-Trafik kazası ölüm ve/veya bedeni zarar ile sonuçlanmışsa.

-ANLAŞMA ŞART DEĞİL-

Aynı şekilde tarafların kazayı tutanak düzenleyerek tespit konusunda anlaşmamaları halinde eskiden olduğu gibi görevlilerin tutanak tanzim etmeye devam edeceği ifade edilen açıklamada, ?Trafik kazasının tespiti için kazaya karışan kişilerin kazanın her detayında özellikle kusur dağılımı konusunda anlaşmaları gerekli değildir. Önemli olan, tarafların aralarında dolduracakları tutanak ile kazanın tespiti konusunda anlaşmaları ve kazayı olduğu şekliyle tutanağa aktarmalarıdır? bilgisine yer verildi.

Tutanak formlarının, doldurulmuş örnek formlar ve açıklamaları içeren bilgiler ile beraber sigorta acentelerinden temin edilebileceği gibi, 1 Nisan 2008 tarihinden sonra düzenlenecek Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) poliçelerinin yanında sigorta şirketleri ve acenteler tarafından ücretsiz olarak verileceği bildirildi. Söz konusu belgelerin www.sigortacilik.gov.tr, www.tsrsb.org.tr, www.egm.gov.tr, www.tramer.org.tr, www.tsof.org.tr adreslerinden çıktı alınarak veya bu çıktıların çoğaltılarak kullanılmasının da mümkün olduğu belirtildi.

Açıklamaya formların düzenlenmesinden sonraki süreçte, kazaya karışan kişilerden herhangi biri karşı tarafın Trafik Sigortası poliçesini düzenleyen şirkete veya dilerse kendi aracı için kasko poliçesi düzenleyen şirkete tutanak ve varsa araçlar kaza yerinden kaldırılmadan çekilen fotoğraflarla başvuracak. Açıklamada, fotoğraf çekiminin zorunlu olmadığı belirtilmekle birlikte, kazanın doğru yorumlanması için tavsiye edildiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber