Vergide sıralama değisti gizemli zenginler çoğaldı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Mart 2008 18:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir Vergisi beyanlarına göre İstanbul'da rekortmenler sıralaması değişti. Hüsnü Özyeğin ve Murat Ülker atak yaptı, Demir Sabancı geriye düştü. Aydın Doğan'ın liderliğindeki 100 kişilik listede 23 kişi ismini açıklamadı

TÜRKİYE'DE verginin yarısına yakınının ödendiği İstanbul'da vergi rekortmenleri sıralaması bu yıl ciddi değişiklikler gösterirken, ismini açıklamak istemeyenlerin sayısı da arttı. 2007 kazançlarına ilişkin mart ayında verilen beyanlara göre Aydın Doğan, 10.4 milyon YTL'lik gelir vergisiyle birinci sırada yer aldı. Geçen yıl 27. sırada bulunan Hüsnü Özyeğin bu yıl ikinci sıraya yükselirken, geçen yılın üçüncüsü Koç Ailesi'nden Semahat Sevim Arsel yerini korudu. Ancak geçen yıl ilk sırada yer alan Demir Sabancı ise bu yıl 3.7 milyon YTL ile 15'inci olabildi.

KAZANÇLAR % 12.5 ARTTI

DEMİR Sabancı'nın geçen yıl hisse satışı ve şirketlerinin kár payı dağıtması nedeniyle zirveye çıktığı belirtilirken yine geçen yıl yedinci olan gayrimenkul zenginlerinden İsmail Tarman'ın ise bu yılki listede dördüncülüğe yükseldi. Diğer bir önemli gelişme ise ismini gizleyenlerin sayısının artması oldu. Geçen yıl ilk 100 içerisinde 18 mükellef ismini açıklamazken, bu yıl rakam 23'e yükseldi. 2007'de ilk 100 mükellefin kazanç beyanlarının 2006'ya göre yüzde 12.5 artışla 742.7 milyon YTL'ye, vergi beyanlarının ise yüzde 12.6 artışla 259.4 milyon YTL'ye çıkması dikkat çekti.

?KAYITDIŞILIK AZALIYOR'

GENEL seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarıyla geçen 2007'ye ilişkin beyanlar dikkate alındığında TÜFE'de yüzde 8.39 olan yıllık enflasyondan arındırıldığında reel olarak kazanç artışının yüzde 4.11, vergi beyanı artışının ise yüzde 4.21 olması dikkat çekiyor. İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Şükrü Dilaver gelir vergisindeki artışın birinci nedeni olarak Türkiye'nin ?kayıtdışından kayıt içine kayıyor olması'nı gösterdi. Dilaver, kayıtdışı ile mücadele için envanter çalışması yaptıklarını ifade etti. Rekortmenlerin açıklandığı toplantıya ilk kez sanatçılar ve işadamları da çağrıldı. Konuşmaların ardından sanatçılar ve işadamlarına birer plaket verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber