Vatandaş hak ihlallerini e-posta ile bildirecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mart 2008 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Coşkun Ergül

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu çalışmalarında verimliliği artırmayı hedefleyen ve vatandaşa elektronik posta yoluyla da başvuruda bulunma hakkı tanıyan teklif taslağı hazırlandı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Kanununda değişiklik yapılmasını öngören taslak, komisyon çalışmalarında verimliliği artırmayı hedefliyor, kurumsallaşmayı sağlamaya ilişkin esasları yeniden düzenliyor.

Taslağa göre, komisyonun adı, "TBMM İnsan Hakları Komisyonu" olarak değiştirilecek.

Taslakla, kanunun amacının belirtildiği, 1. maddesinde değişikliğe gidiliyor. 1. madde, "Kanunun amacı, dünyada ve ülkemizde insan haklarına saygı ve bu konudaki gelişmeleri izlemek suretiyle, uygulamaların bu gelişmelere uyumunun sağlanabilmesi amacıyla hazırlanan raporları TBMM Başkanlığına sunmaktır" şeklinde değiştiriliyor. Kanunun, "Kapsam" maddesi olan 2. maddeye de "Tanımlar" başlığı altında, bazı eklemeler yapılıyor. Maddeye; başkan, başkanlık, alt komisyon, komisyon başkanvekili, başvuru sahibi, yıllık rapor, inceleme raporu, izleme raporu, görüş ve öneri raporu, yurt içi uygulama araştırma raporu, yurt dışı uygulama araştırma raporu, başvuru defteri gibi kelimeler ekleniyor.

2. BAŞKANVEKİLİNİN SEÇİMİ

Komisyonun kuruluşunun düzenlediği 3. maddede yapılan değişikliğe göre de komisyonun iki başkanvekilinden biri, yüzde oranına göre 2. sıradaki siyasi parti grubuna ait milletvekillerinden seçilecek. Komisyon başkanlık divanı, oy çokluğu ile karar verecek. Komisyonun yetkilerinin belirtildiği 5. maddede yapılan değişiklik ile de komisyon, kanunda belirtilen görevlerini, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, insan hakları alanında faaliyet gösteren dernek, vakıf gibi sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışma yapmak suretiyle de yerine getirebilecek. TBMM İnsan Hakları Komisyonu, yetkilerinden uygun gördüklerini komisyon Başkanlık Divanına belli bir süreyle devredebilecek.

KOMİSYONA BAŞVURMA YÖNTEMİ

Taslağa göre, komisyona başvurma şeklinde de değişiklik yapılacak. Buna göre, komisyon daha önce, sadece TBMM Başkanlığından havale edilen başvurularla ilgili konuları incelemekle yetkiliyken, yapılan düzenlemeyle, vatandaş komisyona elektronik posta yoluyla da başvuruda bulunabilecek.

Taslakla, insan hakları konularında, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, il ve ilçe insan hakları kurulları, ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurulları daha aktif hale getiriliyor. Buna göre, Komisyon Başkanı, başvuruların doğrudan doğruya komisyon, alt komisyon, üyesi veya uzman tarafından incelenmesine; ilgili kamu kurum ve kuruluşu, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, il ve ilçe insan hakları kurulları, ceza infaz kurumları, tutukevleri izleme kurulları tarafından da araştırılıp incelenmesine karar verebilecek.

BAŞVURU SONUCU 30 GÜN İÇİNDE BİLDİRİLECEK

Başvuruyu inceleyen bu makamlar, Komisyon Başkanlığına başvuru ile ilgili hazırlayacağı rapor ile başvuru sahibine, başvurunun sonucunu 30 gün içinde bildirecek.

Komisyona yapılan başvurularda, başvuru sahibinin adı-soyadı, imzası ile iş veya ikametgah adresinin bulunması gerekecek. Vatandaş, komisyona elektronik posta yoluyla da başvuruda bulunabilecek. Bu başvurular, kimlik doğrulaması amacıyla, kimlik numarası belirtilerek yapılabilecek. Elektronik imzayla yapılan başvurularda ise kimlik numarası aranmayacak. Elektronik posta yoluyla yapılan başvurularda, başvurunun komisyonun elektronik posta adresine ulaştığı tarih, başvuru tarihi olacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber