Halkalı Toplukonut Lisesi öğrencileri ÖSS için el ele verdi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 30 Mart 2008 10:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Öğrenciler ÖSS için el ele verdi

Arkadaşlarına ders veren 11. sınıf öğrencisi Ayşe Erol öğretmen olmak istediğini söylüyor.

Halkalı Toplukonut Lisesi'nde kursa gidecek durumu olmayan öğrenciler çözümü kendilerinde buldu. Okulda başarılı öğrenciler anlatıyor, diğerleri dinliyor

UMAY AKTAŞ SALMAN

İSTANBUL - Sınıf pür dikkat dersi dinliyor. Tahtada matematik işlemleri yapan öğretmen soruyor, öğrenciler hep bir ağızdan cevaplıyor. Bu dersin diğer derslerden farkı konuyu anlatan öğretmenin de öğrenci olması. Halkalı Toplukonut Lisesi'nde öğrenciler imece usulü ÖSS'ye hazırlanıyor. Son dört yılda ÖSS'yi kazanma oranlarını yüzde 4'lerden 8'e çıkaran okul, düz liselerin sınavdaki mâkus talihini kendi öğrencileri için değiştirmek istiyor.

Halkalı Toplukonut Lisesi 2007- 2008 eğitim öğretim yılının birinci yarı yılında dokuzuncu sınıfların karne notlarını değerlendirerek, sınıf geçme potansiyellerine baktı. 40 kişilik sınıflarda sadece 10 kişinin sınıf geçebilecek düzeyde olduğu fark edilince okul yönetimi ve öğretmenler bu tabloyu değiştirmek için kolları sıvadı. Öğrencilerinin çoğu sosyo ekonomik düzeyi düşük mahallelerden alan okulda haftanın üç günü öğrenciler dersler bittikten sonra bu kez zayıf ve tekrar gerektiren dersleri için sınıfları dolduruyor.

Dokuzuncu sınıflar kimi zaman üst sınıftan arkadaşlarının kimi zamanda kendi yaşıtlarının ağzından dersi dinliyor, birlikte soru çözüyor. Zayıf dersler düzeltilirken ÖSS için de şimdiden altyapı oluşturuluyor. Öğrenciler ders işlerken bir öğretmen de sınıfta gözlemci olarak bulunuyor. İkinci dönemin başından beri devam eden etütlere katılan öğrenci sayısı her geçen gün artıyor. Okul sonrasında etütlere kalan öğrenci sayısı 50'yi buldu. Yönetim bu sene bu çalışma başarılı olursa seneye tüm okula yaymayı planlıyor.

Öğrenciler de bu etütlerden çok memnun. Dokuzuncu sınıf öğrencisi Nurhan Uysal, kimya ve matematik derslerini kuvvetlendirmek için bu çalışmaya katıldığını anlatıyor. Konuları arkadaşları anlattığı için soru sormaktan çekinmediğini ve hevesinin arttığını söylüyor. Gülay Uzun, zayıf matematik, tarih derslerini düzeltmek için diğer derslerini de pekiştirmek için etütlere katıldığını belirterek şöyle konuşuyor: "Evde küçük kardeşlerim var. Ayrı odam yok. Burada ders çalışmamızı engelleyecek bir şey yok. En güzel tarafı da gönüllü olması. Üst sınıftan arkadaşlarım ders anlattıkça ben de hevesleniyorum. Derslerimi düzeltim, ben de seneye anlatmak istiyorum."

Yücel Dilekçi, etütlere hevesle katılıyor. Dilekçi, "Kursa para vermeme gerek kalmıyor. Dershaneye bütçe ayıramazdık. Evde kafama sorular takıldığında kimseye soramıyorum ama burada sorabiliyorum" diyor.

'Çabalıyoruz'

Dersi dinleyenler kadar anlatan öğrenciler de hallerinden memnun. Tahtada arkadaşlarına matematik anlatan 11. sınıf öğrencisi Ayşe Erol, bir yandan burslu olarak dershaneye gidiyor bir yandan da arkadaşlarına ders çalıştırıyor. Öğretmen olmak istediğini söyleyen Erol,"Arkadaşlarıma faydalı olmak hoşuma gidiyor. Konuları anlatırken de tekrar etmiş oluyorum. Bana da yararlı" diye konuşuyor. İngilizce dersleri veren 10. sınıf öğrencisi Seviç Yücel, teklifi düşünmeden kabul ettiğini anlatarak şöyle devam ediyor: "Başka okullar böyle yapmıyor. Biz birsbirimize destek oluyoruz. Anadolu ve fen liseleri sınavda bizden daha şanslı. En azından çaba gösteriyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber