İlk Atamalarda Harcırah Veriliyor mu? (2)

2002 yılı ile 1.1.2003- 22.07.2003 tarihleri arasındaki süre içerisinde, harcırah verilmemesinin nedeni Bütçe Kanununlarındaki düzenlemelerdir. Ancak söz konusu bu düzenlemeler daha sonra Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir. 12 Temmuz 2006 tarihinde yayımladığımız haberde bu dönem içinde atanmış olup da harcırahlarını alamayanların dava açması halinde harcırahlarını alabileceklerini belirtmiştik. 29 Mart 2008 tarihinde de konuya ilişkin olarak kazanılmış bir mahkeme kararını yayımladık. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mart 2008 00:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HARCIRAHDAKİ KARMAŞANIN TARİHİ

Harcırahlardaki karmaşanın tarihi 2002 yılına kadar gitmektedir. Maliye Bakanlığı yetkilerinin bulmuş olduğu formül üzerine, o yıldan itibaren hem naklen hem de ilk defa atamalarda harcırah verilmemeye başlanmıştır.

2006 yılına kadar uygulamada, harcırah verilmemesi için çok çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerin bir kısmı bütçe kanunları ile yapılırken bir kısmı da ayrı özel kanunlarla yapılmıştır. Bütçe Kanunları ile yapılan düzenlemelerin tümü Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir.

İşte Anayasa Mahkemesinin bu iptal kararı nedeniyle 2002 yılı ile 1.1.2003- 22.07.2003 tarihleri arasındaki süre içerisinde, harcırah alabilme imkanı bulunmaktadır. Bu imkan Danıştay 2. dairesinin harcırahlardaki zamanaşımına ilişkin verdiği bir karardan kaynaklanmaktadır. Danıştay kararı için tıklayınız.

2006 yılında yayımladığımız haberde bu durumda olanlar için örnek dilekçeler yayımlamıştık. Bu dilekçeleri kendilerine uyarlayıp dava açanların bir kısmı davalarını kazanmaya başlamıştır. İşte 29 Mart 2008 tarihinde yayımladığımız karar bu türden bir karardır. Karara ulaşmak için tıklayınız.

NELER YAPILMALIDIR?

Mahkeme kararlarına göre, belirtmiş olduğumuz dönem için dava açanların, açtıkları davayı kazanma şansları bulunmaktadır. Ancak bu durum mahkeme hakiminden hakimine değişmektedir. Bir kısım hakimler yukarıdaki mahkeme kararlarına rağmen zamanaşımının geçirildiğini belirterek açılan davaları reddetmektedir. Bu husus göz önüne alınarak dava açılmalıdır.

22/7/2003'TEN SONRAKİ DURUMLAR

22/7/2003 tarihinden sonraki atamalara harcırah verilmemesini dayanak oluşturan kanuni düzenleme 4969 sayılı Kanuni düzenlemedir. Bu düzenleme, ilk defa atamalara harcırah veren Kanun maddesini kaldırmıştır ve henüz anayasa mahkemesince iptal edilmemiştir. Ancak bu iptal kararı olmamasına rağmen Sakarya Bölge İdare Mahkemesinin verdiği karar nedeniyle Sakarya bölgesinde çalışanların açtıkları davaları kazanmaları mümkün bulunmaktadır. Sakarya Bölge İdare Mahkemesinin kararı ve memurlar.netin değerlendirmeleri için tıklayınız.

Sakarya Bölgesi dışındaki yerlerde, kanun hükmü uygulanmakta ve harcırah verilmemektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber