Daireler elde kalınca müteahhitlerin ev kredisi bankalardan cazip hale geldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2008 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İnşaat sektörü, global dalgalanmanın ardından zor duruma düştü. Konut fiyatlarında yüzde 30'lara varan düşüş gözlenirken, nakit parası olanlar için ev almanın cazip olduğu belirtiliyor.

Küresel dalga ve iç siyasetteki belirsizlikler inşaat sektörünü menfi etkiledi. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, inşaatçıların zor durumda olduğunu belirterek, "Zararına veya fiyat kırarak ellerindeki konutları satmak zorunda kalacaklar. Bir kısmı da batacak." diyor.

Ekonomik büyümenin lokomotifi inşaat, ABD'de mortgage kriziyle başlayan ve bütün dünyayı etkisi altına alan dalgalanmadan en çok etkilenen sektörlerden biri oldu. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, dünyada yaşanan finansal krizin Türkiye'deki etkilerinin yavaş yavaş tecelli etmeye başladığını belirterek, "Müteahhitlerin elinde çok fazla konut stoku birikti. Konut sektörü bu durumdan biraz yara alacak." diyor. Eren, konut yapıp satan müteahhitlerin, satış ilanlarında, bankaların vermediği kredileri teklif ettiğine dikkati çekiyor.

Dünyada yaşanan finansal krizin henüz somut olarak Türkiye'ye yansımasının olmadığını, ama bir çekingenliğin bulunduğunu ifade eden Eren, krizin, bankaların daha az ve daha zor kredi vermesine yol açtığını ifade ediyor. Eren'e göre, bunun üzerine vatandaş konut alımını durdurdu. Bu durum, sektörde ciddi bir duraklamaya ve paniğe yol açabilir. Konut yapıp satan müteahhitler, satma trendinin aynı hızla devam edeceğini düşündüğü için inşaatlarını devam ettirdi. Müteahhitlerin, satış ilanlarında bankaların vermediği faizleri teklif ettiğine işaret eden Eren, "Direnmeye çalışıyorlar. Bunların bir kısmı zora girecek. Zora girince de ya zarar ederek ya da fiyat kırarak ellerindeki konutları satmak zorunda kalacaklar. Bir kısmı da nakit akışındaki negatif etkiden batacak diye korkarım." değerlendirmesini yapıyor.

Müteahhitler Birliği Başkanı, bu yıl, inşaat sektöründe geçen yılki büyümeyi beklemiyor. Erdal Eren, kamu sektöründe geçen yıla göre bir ödenek artışı olmadığını belirtirken, Ulaştırma Bakanlığı'nın bazı yap-işlet-devret projelerinin bu yıl gerçekleşmesi halinde, sektöre bir hareket gelebileceğini kaydediyor. Eren, TOKİ'nin 25 bin konut yapımı için ihale açmasına rağmen bunun sektörü canlanmasına yetecek bir rakam olmadığı görüşünde. Erdal Eren, yurtiçinde bu şartlar sebebiyle birlik üyesi büyük firmaların dışarıya daha agresif olarak yöneldiğini, Başbakan ve bakanların ziyaretlerinde müteahhitlerin de yer aldığını ifade ediyor.

Erdal Eren, karma ekonomik komisyon toplantıları sebebiyle Türkiye'ye gelen Küba Dış Yatırımlar ve Ekonomik İşbirliği Bakanı Marta Lomas ile görüşmesine ilişkin bir soru üzerine, bu tür kaynağı olmayan ülkelere, Türkiye'nin öncelikle mühendislik-müşavirlik desteğini vermesinin daha uygun olacağı görüşünü dile getiriyor. Küba'da şu anda kaynak sorunu yaşandığı için müteahhitlerin doğrudan konut yapıp satmalarının zor olduğuna işaret eden Eren, şu bilgileri veriyor: "Gittiğimiz her ülkede işlerle ilgileniyoruz. Ama kaynak sorunu yaşanan bu tip ülkelere, Türk inşaat sektörünün gelecekte potansiyel pazarı yapmak için, öncelikle müşavirlik-mühendislik desteği verilmesi bence daha doğru bir yaklaşım olur. Gerekirse, gönderilecek müşavirlik-mühendislik grubunun kaynağını Türkiye sağlar. Konut, ulaştırma, su gibi spesifik sorunlar konusunda çözüm projesi hazırlanması öngörülüyor. Bu hem çok ciddi bir destek olur hem de sonraki inşaatların yapılması için para bulunduğu dönemde, Türk müteahhitleri için pazarın oluşmasını sağlar. Bir tane altyapı sorununun projesini hazırlatalım, daha sonra onun ihalesinin yapılacağı aşamada Türk müteahhitlerin daha fazla şansı olur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber