AK Parti 3 farklı paket hazırlattı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 31 Mart 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üç beden Anayasa paketi

AKP, anayasa değişikliği için boy boy paket hazırladı. Mini pakette, sadece siyasi parti kapatılmasının zorlaştırılmasına ve Cumhurbaşkanlığı'nın sorumsuzluğuna ilişkin hükümler yer aldı. Orta boy pakette, dokunulmazlıkları da içeren düzenlemeler yer aldı. Uzun vadeye yayılması düşünülen büyük boy anayasa değişikliği paketinde ise temel hak ve hürriyetleri genişleten kapsamlı düzenlemelere gidilmesi öngörüldü.

AKP, bu paketlere yönelik stratejisini, AKP Merkez Yürütme Kurulu'nda, bakanlarla ve Başbakan Erdoğan ile yapılacak üst düzey toplantıların ardından netleştirecek.

1-SMALL (KÜÇÜK)

Kısa vadede gerçekleştirilmesi düşünülen mini anayasa değişikliği paketinde, anayasanın 68. ve 69. maddelerinin değiştirilerek parti kapatmanın zorlaştırılması öngörüldü. Bu pakette, Avrupa Konseyi Venedik ilkelerinin anayasaya taşınarak, şiddet ve teröre bulaşma dışında siyasi partilerin kapatılmaması istendi. Partilerini odak haline getirecek siyasiler için de kesinleşmiş mahkeme kararlarının aranması öngörülen bu modelde, parti kapatılması talebine TBMM'den onay koşulu da eklendi. Bu modele göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, anayasaya uygun hareket etmeyen partiyi önce uyaracak, sonra Hazine yardımından mahrum bırakacak daha sonra da kapatılması istemiyle dava açacak. Ancak bu davanın açılması için de TBMM'den izin alınması gerekecek.

2-MEDİUM (ORTA)

AKP'NİN hazırladığı orta boy pakette ise bu değişikliklere parelel olarak dokunulmazlıkların da yeniden düzenlenmesi öngörüldü. Bazı milletvekilleri bu pakete, anayasanın din ve vicdan hürriyetini tanımlayan 24. maddesinin değiştirilerek din kültürü ve ahlak bilgisinin seçmeli hale getirilmesi yönünde bir hükmün de eklenmesini istedi. Bazı vekiller de Güneydoğu'daki gerilimlere işaret ederek, Kürt yurttaşların bazı haklarını genişleten düzenlemelere yer verilmesini talep etti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, mini anayasa değişikliğine karşı çıkarak, daha geniş kapsamlı bir anayasa değişikliği paketinin hayata geçirilerek, en azından demokratikleşme yönünde adımların atılmasından yana olduğu öğrenildi. Günay ve Günay'a yakın vekillerin orta boy paketten yana tavır koyduğu kulislerde yüksek sesle dile getiriliyor.

3-LARGE (BÜYÜK)

BÜYÜK boy pakette ise AKP'nin akademisyenlere hazırlattıktan sonra Sapanca'da son noktasını koyduğu anayasa taslağının baz alınması istendi. Temel hak ve hürriyetlerle geniş kapsamlı demokratik açılımlar bu pakette yer alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber