İlik Bankası Başkanı için 'hortum' iddiası

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 31 Mart 2008 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Umut TÜTÜNCÜ SABAH

Kemik İliği Bankası Başkanı Prof. Dr. Mahmut Çarin için Savcılığa ve Bakanlığa şikâyet: Testleri geciktirip hasta ölümlerine yol açtı, hastaları kendi laboratuvarına yönlendirdi..

Yüzlerce hastanın umut bağladığı İstanbul Üniversitesi Kemik İliği Bankası Başkanı Prof. Dr. Mahmut Çarin hakkında, ölen hastaların yakınları ve çalışanların başvurusu üzerine savcılık devreye girdi. İçişleri Bakanlığı'na ve Fatih Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan şikâyetlerde gündeme gelen iddialar ise son derece çarpıcı: "Testleri geciktirerek hastaların ölümüne neden oldu, 4 saatte çıkacak testleri geciktirip kendi laboratuvarında ve özel hastanede on binlerce Euro'ya yaptırdı." İddia sahiplerinden biri de, Türkiye'deki uluslararası nakil koordinatörlük sertifikasına sahip tek kişi olan ve Prof. Çarin tarafından kısa süre önce Kemik İliği Bankası Koordinatörlüğü görevinden el çektirilen Doç. Sarper Diler... Doku tarama testleri yapılamadığı için son 6 ayda 20 hastanın öldüğünü ileri süren Sarper Diler şöyle konuştu:

'BİZİ DEFALARCA TEHDİT ETTİ'

"Bu test normalde 4 saatte çıkıyor. Ancak engellemeler nedeniyle aylarca hatta bir yılda sonuç alınamıyor. Çarin bizi defalarca tehdit etti. Bu durumu bakanlığa ve rektörlüğe bildirdik. Ama bir sonuç çıkmadı. Hastalara Türkiye'den uygun donör adayı bulunduğunda testler genellikle Çarin'in başkanı olduğu Tıbbı Biyoloji Laboratuvarı'nda yapılıyor. Ancak bu laboratuvarda birçok test aynı anda yapılıyor. Bu nedenle lösemi hastalarının testleri ihmal ediliyor ya da kasıtlı olarak geciktiriliyor."

Suçlamalar neler?

Prof. Dr. Çarin hakkında İçişleri Bakanlığı'na ve Fatih Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan şikâyetlerde şu iddialara yer verildi:

* Doç Dr. Sarper Diler ve kadrosunu tehdit ve şantajla istifaya zorlamak.

* Kemik İliği Bankası'nı çalışamaz hale getirmek için bankanın telefonlarını kapatmak, Diler ve ekibinin içeriye girişini engellemek için kapı kilitlerini değiştirmek. Gönüllü vericilerle görüşmeyi engellemek.

* 'Hoca ücreti' adı altında zorla para almak, bağışları ise sahte isimlerle kaydetmek.

* Fakir hastaların testlerinin yapılmasını engellemek sonucu, çok sayıda lösemi hastasının hayatını kaybetmesine neden olmak.

* Hastaları test için kendi çalıştığı hastaneye yönlendirmek. Doç. Dr. Diler ve ekibinden yasadışı donör taraması yapmasını istemek.

* Kendisini Mehmet Ağar'ın adamı olarak tanıtarak, çalışanları korkutmak.

Aklandık, iddialar asılsız

Kemik İliği Bankası'nda yaşanan skandal ölümlerle ilgili konuşmaktan kaçınan Prof. Dr. Mahmut Çarin, hasta yakınlarının açtıkları davalardan haberdar olmadığını söyledi. İstanbul İl Dernekler Müdürlüğü'nün soruşturma yaptığını doğrulayan Mahmut Çarin "Soruşturmadan tertemiz çıktık. İddialar asılsız" dedi. Bu arada, Binbir Gece dizisindeki, kan verme çağrısına uyarak başvuruda bulunan vatandaşlara "Şimdi kan alamayız, aletimiz yok" yanıtı veren ve "İnsanları bu şekilde kandırmaya kimsenin hakkı yok" diyen bankanın hasta sorumlusu Prof. Dr. Nevin Yalman'ın da, bu itirafı nedeniyle Prof. Çarin tarafından görevinden alınmak istendiği öne sürüldü.

'Testler geciktiği için kızım öldü'

Fatih Cumhuriyet Savcılığı'na ilk suç duyurusunu yapan, "Uygun ilik bulundu" haberiyle sevinen, ancak test sonuçları çıkmadan ölen 15 yaşındaki Özlem'in ailesi. Aile test sonuçlarının aylarca geciktiğini öne sürüyor. Son 6 ayda ölen 20 hastadan biri olan 37 yaşındaki Emin Çopur'un annesi Mercan Çopur ise şunları iddia ediyor: "Bize donör testleri sonrasında Türkiye'de oğluma ilik nakli uyabilecek 3 kişinin bulunduğunu, gerekli testlerin yapılacağını söylediler. Oğlum, Mahmut Çarin'i bulmuş. Kendisi 'bir özel hastanede çalıştığını, testleri 31 bin Euro'ya kısa sürede bu hastanede yaptırabileceğini' söylemiş. Biz de bir yardım derneğine gittik. 5 bin 500 YTL yardım aldık. Oğlumun ölümünden 2 ay sonra Kemik İliği Bankası'ndan bizi aradılar. Uygun adayların olduğunu söylediler. Ama oğlum ölmüştü."

HOCA ÜCRETİNE SUÇ DUYURUSU

Kemik iliği test sonuçlarını bekleyenlerden biri de 17 yıldır Türkiye'de yaşayan İngiliz Sally Hirst: "Test sonucum 5 aydır çıkmadı. İngiliz arkadaşlarım bankaya giderek gönüllü verici olmak istediler ancak kabul edilmediler. Üstelik verici olmak isteyenlerden de para istenmiş." İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü de yaptığı inceleme sonucunda, Çarin tarafından 'hoca ücreti' adı altında hastalardan zorla para toplandığı ve yapılan bağışların da sahte isimlerle kaydedildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber