Ankara'lıya portakal suyu içeren Belso A.Ş.'nin genel müdürüne dolandırıcılıktan dava açıldı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 31 Mart 2008 07:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ankara halkına taze portakal suyu içirmek için kurulan Belso A.Ş.'nin Genel Müdür Çetin Cin ve yardımcısı Taner Özeş hakkında dolandırıcılık dava açıldı. İddianamede, iki yöneticinin şirketi 2 milyon YTL zarara uğratmaktan 2-7 hapsi istendi.

ANKARA Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Belso'da da 'dolandırıcılık' skandalı patladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, meydan ve caddelere portakal sıkma üniteleri koyarak vatandaşa portakal suyu satan şirketi Belso A.Ş.'nin içinin, Genel Müdür Çetin Cin ve yardımcısı Taner Özeş tarafından boşaltıldığı ileri sürüldü. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek dün saat 20.45'te yaptığı yazılı açıklamada, soruşturmanın 8 ay önce ihbar üzerine kendisi tarafından başlatıldığını açıkladı.

KASALARA 80 BİN YTL

Cin ve Özeş için, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası isteyen Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk'ün hazırladığı iddianemede, Belso'nun içinin nasıl boşaltıldığı şöyle anlatıldı:

SUM Narenciye şirketine depolama ve nakliyede kullanılan kasalar için kasa kirası adı altında ödeme yapıldı. Belso A.Ş., KDV dahil 80 bin 438 YTL zarara uğratıldı.

3 bin ton portakalın teslim yeri olarak Adana'daki bir soğuk hava deposu gösterildi. Ankara-Adana arası nakliye masrafını Belso A.Ş. üstlendi. Böylece şirket 224 bin 275 YTL zarara uğratıldı.

1.5 YILDA BATIRDI

2 bin 750 ton portakalın Kıbrıs'tan Mersin'e getirilmesinde kullanılan kasalar için yüklenici şirkete kasa kirası adı altında ödeme yapıldı. Bu nedenle Belso A.Ş. 15 bin YTL zarara uğratıldı.

Mal alım faturası karşılığında Türkiye Katılım Bankası'nın muaazalı kullanılan toplam 1 milyon 109 bin 400 YTL tutarındaki yatırım kredisi, Belso A.Ş.'nin ihtiyaçlarının karşılanması maksadıyla kullanıldı, toplam 195 bin 551 YTL tutarındaki faiz gideri kaybı yaşandı.

Çetin Cin, görev yaptığı 1.5 yılda kurumu toplam 2 milyon 104 bin 797 YTL ek borç altına soktu.

ÜÇ 'CİN'İN İŞLERİ

Şüpheli Çetin Cin, Selçuk Cin, Halil Cin ile HCS Nakliyat şirketini kurdu. Belso A.Ş. ile nakliye sözleşmesi yapan SUM Narenciye firması, taşeron olarak HCS ve kamyonlarını kullandı. Çetin Cin, genel müdürü olduğu şirkete iş yapar konuma geldi. Bu nedenle sözleşme maddesine aykırı olarak 124 bin 209 YTL tutarındaki ödemeyle şirket zarara uğratıldı. Şirketin genel müdürü haksız çıkar elde etti.

'ÖZVERİYLE ÇALIŞTIK'

Şüphelilerin, muazaalı şirketler kurup Belso A.Ş. ile ticaret yaptıkları, iş yapılan şirketlerden piyasa fiyatı üzerinde alım yaptıkları; Belso A.Ş.'nin malzemelerini muazaalı şirketler lehine bedelsiz veya hileli yollarla kullanmak sureti ile zarara uğrattıkları anlaşılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber