Doğuya imam atağı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 31 Mart 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Amaç, terör örgütü ile mücadelede, terör örgütünün istismar araçlarından birini elinden almak.Hükümet, terör örgütü PKK ile mücadelede yeni bir açılım getiriyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan imam açığı, terör örgütü PKK'nın sözcülüğünü yapan sahte imamların türemesiyle tehlikeli boyutlara ulaştı. Bölgede sözleşmeli çalışan bazı vekil imamların da örgütün etkisi altında kaldığı ileri sürüldü. Hassas bölgedeki bu durum, Diyanet'ten Sorumlu Devlet Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, bölgede 2 bin 603 camide imam kadrosu bulunmadığını tespit ederek, kadro açılması için çalışmaları başlattı.

Bakan Said Yazıcıoğlu'na bağlı Diyanet'ten Sorumlu Devlet Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde toplam 2 bin 603 camide kadro bulunmuyor. Bölgedeki imam açığı, kadrosuz camilerde 4/B statüsünde sözleşmeli çalışan bin 498 imamhatiple kapatılıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, bölgenin durumu dolayısıyla zorunlu hale gelen imam atamaları için Diyanet İşleri Başkanlığı emrine açıktan atama izni ve yeterli kadronun verilmesi gerekiyor. Bakanlık, kadro ihdası için çalışmaları sürdürüyor.

475 CAMİDE İMAM YOK

Türkiye genelinde toplam 10 bin 545 bin caminin kadrosu bulunmuyor. Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla bu camilerin 6 binine sözleşmeli personel ataması yapılması kararlaştırıldı. Bu kararın ardından 4 bin 545 bin camiye sözleşmeli personel ataması yapıldı. Ancak bin 475 camiye imam ataması henüz gerçekleştirilemedi.

ATAMALAR DA YETMEDİ

2005, 2006 ve 2007 yıllarını kapsayan son üç yıllık dönemde, Türkiye genelinde 7 bin 876 kadrolu imam ataması yapıldı. 10 bin 414 vekil imam ise kadroya alındı. Ancak, özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesindeki açık buna rağmen kapanmadı.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN İSTİSMAR ARACI

Meslek örgütleri ve sendikalar, yeni dönemde yapılan atamalardan memnun ancak bunun yetersiz kaldığı görüşünde. Güneydoğu ve Doğu'da yaşanan boşluk, terör örgütünün ekmeğine yağ sürüyor. Müftü, vaiz, imam boşluğundan yararlanan terör örgütü yandaşları, vatandaşı bu şekilde istismar ediyor.

İMAMLAR BÖLGEDEN OLACAK

Bölgedeki imam açığının en önemli nedenlerinden biri, bölgenin "sürgün yeri" olarak görülmesinden kaynaklanıyor. Hükümet, bu sebeple yaşanan sorunu atama yapılarak değil, bölge insanlarını tercih ederek aşmayı hedefliyor. Vatandaşın, kendi ile aynı dili konuşan imam beklentisi, çalışmanın temelini oluşturuyor.

Belgin TORAMAN/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber