Süreç nasıl işleyecek?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2008 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin iddianameyi kabul etmesiyle birlikte süreç resmen başlamış oldu. Bundan sonra ön savunma yapması için AKP'ye bir ay süre verilecek. Ek süre talebinde bulunulursa bunu da Anayasa Mahkemesi değerlendirecek. Ön savunmanın Anayasa Mahkemesine verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü bildirecek. Bu görüş de AKP'ye gönderilecek.

Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama; AK Parti yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve AKP de ek delil veya ek savunma verebilecek. Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, bu tarihte kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar. Kapatma davasını 11 üye karara bağlayacak. Kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 69. maddesine göre, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre Devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma kararı da verebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber