KESK, muhalefet ettiği noktaları açıkladı

Haber Giriş : 09 Ekim 2004 21:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) 30/09/2004 tarihli toplu görüşme tutanağına ilişkin şerh metnidir.

1- Toplu görüşme tutanağının 1. maddesinde belirtilen mali ve sosyal haklarla ilgili ücret artışı Konfederasyonumuzun talebinin çok altında kalmasının yanı sıra;

a) Maddede belirtilen %10'luk ücret artışı geçmiş yıl kayıplarını karşılamamaktadır. Uzlaştırma kurulunun 2003 ve 2004 yılları için ön gördüğü ücret artışları yapılmadığından, kamu görevlilerinin ücretleri % -14,39 oranında gerilemiştir. 2003 ve 2004 yıllarında verilen toplam ücret artışı kümülatif %28,65, kümülatif enflasyon oranı ise %32,6 olup, kamu görevlilerinin ücretleri % -3 oranında erimiştir. Ayrıca, 2003 yılında büyüme oranı %5,9 olarak gerçekleştiği halde ücret artışları % - 3,3'te kalmış, 2004 yılında gerçekleşmesi ön görülen büyüme oranı %10'u geçeceği halde ücret artışları %0,4'te kalmıştır. Kamu çalışanlarının ekonomik büyümeden refah payı verilmemiştir.

b) Maddede belirtilen %10'luk ücret artışı konfederasyonumuzun talep ettiği insanca yaşam ücretinin verilmesine yetecek miktarda değildir. En az ücret alan kamu çalışanının aylığının 840.000.000 TL'ye yükseltilerek, bunun üzerinden bir ücret artışının yapılması insanca yaşam ücretini ancak karşılayabilir. Ayrıca, 631 sayılı KHK'nın amacına uygun olarak tüm kamu görevlilerine uygulanması gerekmektedir.

c) Maddede belirtilen %10'luk ücret artışı dışında sosyal haklarla ilgili hiçbir ibare yer almamaktadır. Oysa, 200.000. TL'lik kira yardımının en az 75.000.000 TL'ye yükseltilmesi, çocuk yardımının 38.000.000 TL'ye, çalışmayan eş için verilen yardımın 96.000.000 TL'ye yükseltilmesi ayrıca kamu görevlilerine ulaşım, yiyecek, giyecek, ikramiye vb. yardımlarının yapılması gerekmektedir. Uzlaştırma Kurulunun 2003 yılında sosyal haklarla ilgili olarak aldığı kararlar uygulanmamıştır.

2- Toplu görüşme tutanağının 4. maddesinin yazılış biçimine katılmıyoruz. Çünkü, 4. madde ekinde belirtilen özlük haklarla ilgili yasa değişikliği gerektirmeyen hususların Bakanlar Kurulu tarafından mutabakat metnine uygun olarak 3 ay içerisinde uygun idari ve icrai işlemlerle yerine getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, Yasal ve Anayasal değişiklik ve düzenlemelerin ise, 1 Ekim 2004 - 30 Haziran 2005 tarihleri arasında kanun tasarı ve tekliflerinin hazırlanarak TBMM'ye sevki gerekmektedir. Görüşmeler esnasında bu yönde bir kararlaşma olmasına rağmen, tutanak metninin bu şekilde yazılması karardan kaçmak anlamına gelmektedir. Ayrıca, 4. maddenin ekinde belirtilen hususlarla ilgili olarak.

a) 12. paragrafta geçen, ?personel değerlendirme formu? kelimelerinin çıkarılarak, ?sicil? kavramına uygun yeni bir kavramın belirlenmesi,

b) 13. ve 15. paragraflarda geçen ?Avrupa birliği uygulamaları? ibareleri yerine ?çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi çerçevesinde Uluslararası sözleşme uygulamaları? ibarelerinin yazılması gerekmektedir. Çünkü, konuyla ilgili Avrupa Birliği uygulamaları değişkenlik gösterdiğinden belli bir standart bulunmamaktadır.

c) 25. ve 42. paragrafların sonunda geçen ?değerlendirilmesi? ibaresi yerine ?yapılması? ibaresi yazılmalıdır. Çünkü, Yasal ve Anayasal değişikliklerle yapılması ve bu konuda uzlaşılan bir husus hakkında kesin ibarelerin kullanılmaması, bu hususun yerine getirilmeyebileceği anlamı çıkmaktadır. Kamu görevlilerinin grev, siyaset, toplu eylem ve hareketlerde bulunma yasaklarının kaldırılarak, bu haklarının kullanılması ve toplu sözleşme hakkının kullanılması ile ilgili daha açık ve anlaşılabilir bir ifadenin konulması Uluslararası sözleşmelerinin ve Anayasamızın 90. maddesinin gereğidir.

d) 47. paragrafta kreşlerden yararlanmayan memurların çocuklarına doğum tarihinden itibaren 2 yıl süreyle, çocuk yardımının 1 kat fazlasıyla ödenmesi hususu, kreş yardımının kapsamını oldukça daraltmaktadır. Bilindiği gibi, kreşlere 0-6 yaş gurubu gitmektedir. Ayrıca, Maliye Bakanlığı 2004 yılı bütçe uygulama talimatıyla kreş ücretini asgari 75.000.000 TL olarak belirlemiştir. Kreş yardımının da en az bu miktar üzerinden verilmesi gerekmektedir.

e) 48. paragrafta sadece posta dağıtıcılarının fiili hizmet sürelerinden bahsedilmiştir. Oysa posta dağıtıcılarının yanı sıra yıpratıcı, ağır, acil, riskli iş ve işyerinde çalışan, kamu görevlilerinin tümüne fiili hizmet süresi verilmelidir.

f) 49. paragrafta belirtilen husus ihtiyacı karşılamamaktadır. Bunun için, paragrafın, belediye çalışanlarının aylıklarının zamanında alabilmesi için, bütçe gelirleri tahsilatından belediye paylarına mahsuben ve İller Bankası aracılığı ile merkezi olarak devlet güvencesinde ödenmesi için gerekli yasal düzenlemenin yapılacağı şeklinde düzenlemesi gerekmektedir.

Memurlar.net

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber