Maaş hesabını yanlış yapan Hürriyet yazarı özür diledi ve hesabı bir daha yaptı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Nisan 2008 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeniden YÖK Başkanı'nın maaşı

YÖK Başkanı'nın maaşındaki artışla ilgili pazartesi günkü yazım üzerine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, uzun ve ayrıntılı bir açıklama yolladı.

Çelik'in, Ankara Temsilcimiz Enis Berberoğlu'na gönderdiği açıklama, haber ve yazımdaki temel hata olan "En yüksek devlet memuru aylık gelirinin yüzde 200 oranından" maaşın üç değil iki katını anlamak gerektiğini netleştiriyor.

Bu çerçevede, zam oranındaki farklı rakam konusunda gazetemden, okurlarımızdan, Bakan Çelik'ten, ilgili bürokratlardan çok özür diliyorum.

MAAŞIN HESABI

Açıklamada, kararname taslağının Maliye Bakanlığı'na gönderilerek görüş istenmesinin mali mevzuata ilişkin olduğu belirtiliyor.

Bu konuda zaten aykırı bir görüş ifade etmedim.

Maaş hesabı teknik ayrıntı ile süren açıklamada özetle; 4.572,21 YTL olan brüt maaşın iki katının 9.144,42 YTL olduğu, bundan 2.145,99 YTL vergi kesileceğinden net maaşın 6.609,49 YTL olacağı aktarılıyor.

Açıklama, yazımdaki, "1993'teki artış yüzde 65, bu kez yüzde 200. Fark yüzde 135. Bu nasıl oluyor da yüzde 34'e tekabül ediyor?" sorusuna yanıtla devam ediyor.

"1993'te YÖK Başkanı'nın maaşı, birinci derecenin son kademesindeki profesörlerden rektörlüğe atananlara ödenen brüt ücretin yüzde 65 daha fazlası olarak belirlendiği" anımsatılarak bu kez en yüksek devlet memuru maaşının esas alındığından artışın, brütte yüzde 34, vergi sonrasında ise yüzde 26 olduğu yazılıyor.

YALAN VE VEHİM BİZDE YOK

Açıklamanın sonu bölümünde ise benden haberin, "yalan, yanlış, eksik bilgilere ve vehimlere dayalı olduğunun kabulü" istenmekte.

Yanlışlığı ve eksik bilgiyi kabul ederim.

Ama yalan ve vehim sözcüklerini kökten reddederim.

Bu belgeler kimin eline geçse önemli haberdir.

Çünkü, hükümete yakınlığı atandığı günden beri gündemde olan, hükümetin hoşuna giden açıklamaları nedeniyle Maliye Bakanı'nın, "Sıkıysa öyle konuşmasın" dediği YÖK Başkanı'na yasaların elverdiği en yüksek zam yapılıyor.

Öğretim üyeleri dahil bütün memurlara yüzde 4 zammı yeterli gören hükümetin, YÖK Başkanı'na 34 daha vermesini, "Ben niye hak etmiyorum" diye sorgulayacak milyonlarca memur çıkar.

"YÖK Başkanı değişmeseydi bu yapılır mıydı?" sorusu da ayrı.

Ama üzüldüğüm bir nokta da şu oldu:

YÖK Başkanı konuyu, eski ve yeni eşiyle yaşadığı tartışmayı kamuoyuna açıklayacak noktaya; bu yetmezmiş gibi bir eğitimci olmasına karşın, onları nasıl etkileyeceğini düşünmeksizin, çocuklarının okul taksitlerini ödeme sorununa getirdi.

O nedenle keşke haberin rakamı da doğru çıksaydı, tam da Başbakan'ın istediği gibi üç güzel evlada sahip YÖK Başkanı, eğitim gideri sıkıntısından kurtulsaydı.

Hükümetin elinden gelen şimdilik bu kadar, umarım yasalar değiştirilir, gerisi de gelir. Darısı diğer memurların başına.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber