Hazirandaki OKS'de bu soru kesin çıkmayacak: Newton Kanunu nedir?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 03 Nisan 2008 05:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Haziranda son kez yapılacak olan OKS'ye 'müfredat ayarı' yapıldı. Sınavda sadece 120 okulda pilot olarak okutulan yeni müfredat ile eski müfredatın kesiştiği konular sorulacak. Sorular 'günlük hayat'tan. Örneğin 'Newton Kanunu nedir?' sorusu yok

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl son kez yapılacak Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'ndaki (OKS) soruların, 120 ilköğretim okulunda yeni müfredat uygulanması nedeniyle eski ve yeni müfredatta bulunan ortak konulardan çıkacağını açıkladı. Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci, müfredat farklılığından doğabilecek sorunları ortadan kaldırmak amacıyla böyle bir karar alındığını söylerken, böylece OKS'de adaylara soru yöneltilecek alanların daraltıldığını 'müjdeledi'.

Ekinci, MEB'in 120 ilköğretim okulunda pilot olarak yeni müfredat uyguladığını, bu okulların 8. sınıflarındaki öğrencilerin de 2008 -OKS'ye katılacağını hatırlattı. Bu okullarda yeni müfredat olmasına karşın diğer tüm okullarda eski müfredatın geçerli olduğunu dile getiren Ekinci, şunları söyledi:

"OKS'de müfredat farklılığından doğabilecek sorunları ortadan kaldırmak için her iki müfredatın kesiştiği alanlardan soru sorulmasına karar verildi. Böylelikle soru sorma alanımız daraltıldı. Eski müfredatta var olan, yeni müfredatta olmayan konularla yeni müfredatta var olan eski müfredatta olmayan konular dışarıda bırakıldı. Böylece soru sorulacak alanlar daraldı."

'Bilgi yoklama değil'

OKS'de yöneltilecek soruların 'günlük hayata daha yakın olacağını' ifade eden Ekinci, "Sorular doğrudan bilgi yoklama şeklinde değil de bilginin öğrenilip öğrenilmediğini, davranışa dönüşüp dönüşmediğini değerlendiren bir yapıda olacak. Örneğin, 'Newton kanunu nedir?' şeklinde soru olmayacak" dedi. OKS'de, Türkçe, matematik, fen ve sosyal bilgiler alanlarından soru yöneltilirken, müfredat farklılığı dolayısıyla her bir alandan soru yöneltilmeyecek konular olacak.

SBS'de kolay soru

Ekinci, OKS ile yeni sınav sisteminde uygulanacak Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yapısının farklı olduğunu dile getirerek, OKS'de öğrenciler arasında sıralama yapıldığını, SBS'de ise öğrencilerin seviyelerinin ölçüldüğünü anlattı. Sıralama yapabilmek için OKS'de daha zor sorular sorulduğunu belirten Ekinci, SBS'de seviye ölçme amaçlandığı için zor soruların daha az olacağını kaydetti. Ekinci, şöyle konuştu:

"OKS'de şimdiye kadar müfredat içerisinden de güçlük derecesi yüksek sorular soruluyordu, sıralama yapabilmek için. Ama SBS'de bu tip sorular olmayacak. Güçlük derecesi yüksek sorular sorulmayacak. O nedenle normal eğitimine devam eden bir öğrenci bu sınavı çok rahat başarabilecek. Soru tipi buna göre hazırlanıyor. Biz bunu 'Soru biçimimiz biraz daha sevimli ve sempatik olacak' diye ifade ediyoruz. Öğrenciler, çok ağır baskı altında kalmadan, kendini daha rahat hissedeceği bir soru tipiyle karşılaşacak."

915 bin başvuru

Gerek OKS'de gerekse SBS'de öğrencilere müfredat dışında hiçbir soru yöneltilmeyeceğini vurgulayan Ekinci, 8 Haziran 2008 tarihinde son kez yapılacak OKS'ye yaklaşık 915 bin başvuru yapıldığını da duyurdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber