Cep telefonu çekmeyen köy kalmayacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Nisan 2008 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonunun çekmediği köy ve kasabalar, yıl sonuna kadar kapsama alanına giriyor. Telekomünikasyon Kurumu'nun ısrarları sonucu üç GSM şirketi, cep telefonuyla iletişimin olmadığı 2 bin 764 yerleşim yerinin çoğuna baz istasyonu kuracak.

İlk olarak nüfusu binin üzerindeki kasabalar mobil iletişime 'merhaba' diyecek. Ardından 500 kişiden daha az insanın yaşadığı yerlerde cep telefonları çekmeye başlayacak. Proje için Ulaştırma Bakanlığı'nın mali destek vereceğini belirten Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, "Büyükşehirlerdeki insanlar gibi köylerdekilerin de cep telefonuyla konuşması haberleşme hakkıdır. Turkcell, Vodafone ve Avea, kapsama alanlarını genişletme garantisinde bulundu." dedi.

Telekomünikasyon Kurumu'nun 2008 iş planını açıklamak için basın toplantısı düzenleyen Üst Kurul Başkanı Acarer, numara taşınabilirliği ve 3. Nesil cep telefonu ihalesiyle alakalı değerlendirmelerde bulundu. Numara taşınabilirliği sisteminin nisan sonunda hazır hale geleceğini vurgulayan Acarer, GSM şirketlerine 6 aylık süre verileceğini dile getirdi. Cep telefonu operatörlerinin ekim ayına kadar kendi sistemlerini kuracaklarını aktaran Acarer, vatandaşların numaralarını değiştirmeden operatörler arası geçişler yapabileceğini ifade etti. Numara taşınabilirliğinin yargı tarafından iptali halinde sektörün büyük zarar göreceğini kaydeden Acarer, "Numara taşıma yapılmazsa şu anda üç hat kullanan bir kişi 3 Nesil'e geçtiğinde üç ayrı telefon kullanmak zorunda kalacak. Birçok ülkede kullanılan numara taşıma bizde kullanılmazsa tüketiciye haksızlık olur." şeklinde konuştu. Her iki uygulama için ısrarlarının sürdüğünü dile getiren Üst Kurul Başkanı, yıl sonuna kadar ihalelerin tamamlanacağını açıkladı. Başkan, konuşma ücretlerinde indirimler yapıldığını örnekleriyle açıkladı. 2004 yılında 29 Yeni Kuruş olan şehirlerarası konuşma ücretleri 9 Yeni Kuruş'a düştü. Uluslararası görüşme ücretleri de 4 yıl içinde 77 Yeni Kuruş'tan 12 Yeni Kuruş'a geriledi. Sabitten telefona aramalarda da 72 Yeni Kuruş'tan 38 Yeni Kuruş'a indirildi. Tarifelerde tüketiciler lehine indirimlerin devam edeceği müjdesini veren Acarer, buna rağmen mobil telefon operatörlerinin gelirlerinde artışlar yaşandığını ifade etti. Gerekçe olarak ise, "Vatandaş telefonla çok konuşuyor." dedi. ADSL bağlantısında istenen rakamlara ulaşamadıklarını dile getiren Acarer, Telekomünikasyon Kurumu'nun ara bağlantı ücretlerinde indirim olduğunu söyledi. Gizli numara ile aramalardan *253 tuşuyla kurtulduğunu söyleyen Acarer, Türkçe karakterli kısa mesaj uygulamasına Avea ve Vodafone'un başladığını, bir ay içinde Turkcell'in ucuz mesaja geçeceğini aktardı. Başkan, 1 Temmuz'dan itibaren gelen telefonlarda Türkçe karakter şartının aranacağı bilgisini verdi.

İnternet güvenliğine yönelik çalışmalara da değinen Tayfun Acarer, 268 sitenin kapatıldığı bilgisini verdi. Bunların büyük çoğunluğunun mahkemelerden gelen talep üzerine karartıldığını vurgulayan Acarer, 96 sitenin müstehcenlik içerdiği için, 75'inin ise çocuk istismarı yaptığı gerekçesiyle kapatıldığını belirtti. Kumar oynatan sitelere yönelik kapatmaların sürdüğünü vurgulayan Başkan, "Vatandaş internetle ilgili bilinçleniyor. Olumsuz içerikli sitelerle ilgili 5 bine yakın şikâyet ihbarı geldi." diye konuştu.

'Telefonum dinleniyor' şikâyetiyle hiç başvuru gelmedi

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, eski Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erdoğan Teziç ile başlayan ve bir savcı ile tümgeneralin ses kayıtlarının internete düşmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Söz konusu seslerin iddia edildiği gibi telefon dinlemesi olmadığına dikkat çeken Şimşek, "Ses ya da görüntüleri internete düşen üst düzey bu kişiler, cumhuriyet başsavcılıklarına başvurarak soruşturma isteyebilir. Mahkemenin isteği doğrultusunda biz bu seslerin hangi ülkeden ne zaman internete koyulduğunu bulabiliriz ve sorun çözülür." dedi. Birimin iki yıl önce kurulduğunu ifade eden Şimşek, bu süre içinde hiç kimsenin 'beni dinliyorlar' şikâyetiyle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na başvurmadığını kaydetti. Dinlendiğinden şüphelenerek mahkemelere başvuranların ise 10 kişi olduğunu vurgulayan Şimşek, bu kişilerin isimlerinin Jandarma ve Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan alınabileceğini söyledi.

Hasan Bozkurt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber