S&P ve enflasyon sarstı, piyasalar son anda karıştı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Nisan 2008 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Esra SAHİCİ

Gün boyu sakin bir seyir izleyen para ve sermaye piyasaları, dün son yarım saatte gelen haberlerle bozdu. Mart ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesinin yanı sıra, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poor's'un Türkiye'nin görünümünü durağandan negatife çevirmesinin ardından dolar, 1.31 YTL'yi gördü. Borsa ise yüzde 2.01 değer kaybetti.

GÜNE sakin ve iyimser bir başlangıç yapan para ve sermaye piyasaları, kapanışa doğru gelen haberlerle günü kötü kapattı. ABD'den gelen verilerin üzerine, mart ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde çıkması ile sarsılan piyasalarda, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poor's'un yaptığı açıklama tuz biber oldu. Gelen bu haberlerle son yarım saatte dolar yükselişe geçerken, borsa günü düşüşle kapattı.

ABD'NİN İŞSİZLERİ BOZDU: Piyasaların moralini bozan ilk veri, ABD Çalışma Bakanlığı'nın işsizlik maaşı almak için başvuranların sayısının 407 bin ile 17 Eylül 2005'ten bu yana en yüksek seviyesine tırmandığını açıklaması oldu. Oysa bu veriye ilişkin beklentiler 370 bin civarındaydı. Bu açıklamadan önce Avrupa borsaları yükseliş, ABD vadeli işlemlerinde de olumlu seyir gösterirken, gelen veriyle birlikte piyasaların keyfi kaçtı. Avrupa borsalarında kayıplar yaşanmaya başladı. Alman Dax Endeksi'nde 0.59, Fransız Cac 40 Endeksi'nde yüzde 0.53'lük düşüşler görüldü.

İMKB YÜZDE 2.01 DEĞER YİTİRDİ: Güne 41.218 puandan yükselişle başlayan İMKB, ilk seansta yüzde 1.52 değer kazandı. ABD verileri gelinceye kadar bu seyri sürdüren borsa, ikinci seansta yönünü aşağı çevirdi. Ancak kapanışa doğru değer kaybı hızlandı. Önce S&P'nin, Türkiye'nin görünümünü negatife çevirip, not için de uyarı yapması, bunu yaparken de siyasi gerginliğe dikkat çekmesi moralleri bozdu. Borsa gün sonunda gelen satışlarla 40.160 puana gerilerken, günlük değer kaybı da yüzde 2.01 oldu. Borsanın kapanışıyla eş zamanlı olarak gelen mart ayı enflasyon verileri de, beklentilerin üzerinde olması nedeniyle hoşnutsuzluk yarattı.

DOLAR YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ: Dolar ise güne 1.29 seviyesinden başlarken, gün boyu düşüş yönünde hareket etti. Gün içinde 1.2760 YTL'ye kadar gerileyen dolar, öğleden sonra yaşanan gelişmelerle birlikte yeniden 1.29 YTL'ye yükseldi. Serbest piyasada günü 1.3060 YTL'den kapatan dolar, enflasyon rakamlarının gelmesiyle birlikte bankalararası piyasada 1.31 YTL'yi gördü. Tahvil ve bono piyasalarında gelen satışlarla birlikte, oranlar da yükseldi. Enflasyon ve S&P açıklamasından önce yüzde 18.30 civarında olan faiz, yüzde 18.36'ya yükseldi.

Ekren: Ekonomiyle ilgili olduğunu zannetmiyorum

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P), Türkiye'nin ekonomik görünümünü durağandan negatife çevirmesine ilişkin, "ekonomiyle ilgili bir değerlendirme olduğunu zannetmiyorum" dedi. Ekren, bunun siyasi olup olmadığı konusunda ise, "Bir bakalım ona, gerekçeyi gördükten sonra değerlendirelim" yanıtını verdi.

S&P, 'siyaset gergin' dedi görüntümüzü negatife çevirdi

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poor's (S&P) son dönemde artan global sorunlar ve gergin siyasi ortam nedeniyle Türkiye'nin görünümünü durağandan negatife çevirirken, not uyarısı da yaptı. Türkiye'nin uzun dönemli döviz cinsinden BB(-) ve uzun dönemli yerel para birimi cinsinden BB olan kredi notlarının ise aynen teyit eden S&P yaptığı açıklamada, şu değerlendirmeleri yaptı:

Türkiye'nin görünümdeki aşağı yönlü revizyon, kısa dönemde artan global sorunlar ve gergin siyasi ortam nedeniyle yapıldı.

Bozulan makroekonomik ortamı Türkiye'nin dış kırılganlığını artırabilir. Mali ve ekonomik riskleri aşağı yöne çevirebilir.

Hükümetin global ortamdaki bozulmayı ve politik belirsizlikleri başarıyla yönetebileceğini göstermesi halinde görünüm durağan geri dönebilir.

Mali disiplindeki ciddi bir bozulma ya da finansman koşullarında sürecek kötüleşmenin not üzerinde baskı yaratabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber