AKP'liler, muhalefet işi sandı alt sınır aylığı yükselemedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda, sosyal taraflarla varılan uzlaşma doğrultusunda yüzde 35 olan alt sınır aylığının evli veya çocuklu olanlarda yüzde 40'a çıkartılmasını içeren önerge, "karışıklık" nedeniyle kabul edilmedi.

Sosyal Güvenlik Reformu'yla ilgili tasarının alt sınır aylıklarını düzenleyen 35'inci maddesiyle ilgili AKP, CHP, MHP, DTP ve DSP'li milletvekilleri değişiklik önergeleri verdi. Önergenin oylanması sırasında MHP'li 20 milletvekili tarafından yoklama istendi. Elektronik cihazla yapılan yoklamanın ardından Başkanvekili Nevzat Pakdil, önergeyi oylamaya sundu. Oylamada, önergenin muhalefet tarafından verildiğini düşünen AKP'li milletvekilleri ret oyu kullandı.

BAKAN SİTEM ETTİ: Bunun üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bir karışıklık olduğunu ifade ederek, muhalefet milletvekillerine, "Asgari aylıklarla ilgili sosyal taraflarla mutabakat sağlandı. Kabul edilmeyen önergede evli veya çocuklu olanlarla ilgili yüzde 5'lik bir artış sağlanıyordu. Çalışanların aleyhine bir önerge kabul edilmedi" siteminde bulundu.

TABAN AYLIĞI: Hem eşinden hem de ana veya babasından ölüm aylığına hak kazananlar, eşinden ya da anne ve babasından bağlanacak aylığın birini tercih edebilecek. Bu, evliliğin ölüm nedeniyle sora ermesi durumunda, sonraki eşinden gelire hak kazananlara da uygulanacak. Bağlanan aylıklar; her yılın ocak ve temmuz aylarından geçerli olmak üzere, bir önceki 6 aylık dönemlere göre TÜİK tarafından açıklanan en son temel yıllık tüketici fiyatları genel endeksindeki değişim oranı kadar artırılarak belirlenecek.

Vatansıza da Genel Sağlık Sigortası var

TBMM Genel Kurulu'nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasını düzenleyen kanun tasarının 2. bölümünde yer alan 9 madde kabul edildi. Bu maddelere göre, SSK ve Bağ-Kur'luların yanı sıra, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra devlet memuru olanlar; aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar, dünya, olimpiyat ve Avrupa şampiyonluğu kazanmış sporcular ile bunların aileleri de Genel Sağlık Sigortalısı olacak. Ayrıca vatansızlar ve sığınmacılar ile 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz, kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanmasına ilişkin kanun hükümlerine göre aylık alanlar, İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkındaki Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alanlar, Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkındaki Kanun çerçevesinde aylık alanlar, SHÇEK Kanunu'na göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz yararlananlar, terörle mücadele kapsamında aylık alanlar da Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber