Göz tansiyonu sigara tiryakilerini daha çok tehdit ediyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Nisan 2008 20:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığına yakalanma riskinin sağlıklı insanlara göre sigara tiryakilerinde daha fazla olduğu belirtiliyor.

Açık açılı ve kapalı açılı olmak üzere iki şekilde ortaya çıkan hastalığın yüzde 90'ı 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülüyor. Bu yaşın üzerindeki normal insanlarda yüzde 20, tiryakilerde ise yüzde 80 oranında ortaya çıkma riski bulunuyor. Göz muayeneleriyle teşhis edilebilen hastalık, erken farkına varılıp tedavi edilmemesi halinde körlüğe sebep olabiliyor. O nedenle uzmanlar, göz tansiyonunun en az yılda 1 kere ölçülmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Glokom, klasik olarak göz içi basıncının yüksek olması, göz siniri tahribatı ve bu tahribatı gösteren görme alanı bozulmaları gibi 3 şekilde teşhis ediliyor. Bir kısım hastada akut glokom krizi denilen ve göz içi basıncının ani olarak çok yüksek düzeylere yükselmesiyle ortaya çıkıyor. Şiddetli göz ağrısı, baş ağrısı, gözün kıpkırmızı olması, bulantı, kusma gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık, birçok nedene bağlı olarak oluşabiliyor. Genetik özellikler, ırk, çevre şartları, sigara, beslenme gibi faktörler hastalığa etki edebiliyor.

Özel Atasam Hastanesi Göz Bölümü Başkanı Uzman Dr. Düriye Tekat, hastalığın sinsi ve ciddi olduğuna vurgu yaptı. Hastalığın 40 yaşına kadar genellikle belirti vermediğine işaret eden Dr. Düriye Tekat, "Miyop, diyabetli ve sigara içenlerin 40 yaşından sonra göz tansiyonlarını ölçtürmelerinde fayda var." şeklinde konuştu. Fatih Yalçıner, Samsun

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber