Yeni itfaiyeciler liseden yetişecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Nisan 2008 09:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı, itfaiyeci ihtiyacını karşılamak amacıyla meslek liseleri bünyesinde 'İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği' bölümü açma kararı aldı. Bakan Hüseyin Çelik'in onay verdiği yeni bölüm gelecek eğitim öğretim yılından itibaren faaliyete geçecek.

Teknik lise veya endüstri meslek liseleri bünyesinde açılacak itfaiyecilik bölümü, hem sektöre hem de bu alanda faaliyet gösteren üç yüksekokula eleman yetiştirecek. İlk planda Ankara, İstanbul ve İzmir'de açılması planlanan itfaiyecilik bölümü, fizikî imkân ve şartları müsait olan diğer illere de yaygınlaştırılacak. Bakanlık, itfaiyecilik bölümünün müfredat hazırlıklarını sürdürürken, öğrenciler 300 saatlik stajlarını uygulamalı olarak belediye itfaiyelerinde yapacak. 4 yıllık eğitim verecek itfaiyecilik bölümü, belediyelerdeki itfaiye teşkilatlarının yoğun eleman ihtiyacını karşılamaya çalışacak.

İtfaiyecilik bölümünde öğrencilere, 'genel itfaiye bilgileri, itfaiyecilik donanımları, itfaiye araç ve gereçleri, ilkyardım, yanma kimyası, yangın söndürme teknikleri, kurtarma teknikleri, orman, deniz, şehir yangınlarına karşı koruma ve önlemler' yanında yangınlarla ilgili mevzuat öğretilecek. Bölümü bitiren öğrenciler, doğrudan belediyelerin itfaiyecilik teşkilatlarında çalışabileceği gibi, halen faaliyet gösteren Kocaeli, İstanbul ve Akdeniz üniversitelerindeki 'itfaiyecilik ve yangın söndürme' yüksekokullarına sınavsız geçiş yaparak bir üst öğrenimi de okuyabilecek. İtfaiye teşkilatları bu bölüm mezunlarını öncelikli olarak istihdam ederken, eleman bulunmaması halinde farklı yüksekokul veya lise mezunlarını da işe alabiliyor.

İtfaiyecilik, yangın söndürme ve hayat kurtarmanın önemine değinen Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Eğitim Genel Müdürü Hüseyin Acır, yangınların verdiği zararların önlenmesi veya azaltılması için başta tüm vatandaşlar olmak üzere özellikle itfaiyecilere iyi bir eğitim verilmesi gerektiğini vurguladı. Lisedeki itfaiyecilik bölümünün gerekliliği ve müfredatı üzerine itfaiye teşkilatları ve sektörün önemli kuruluşlarıyla toplantılar yaptıklarını belirten Acır, itfaiye teşkilatlarıyla yakın işbirliği halinde çalışılacağını ve öğrencilerin bu sayede pratik yapabileceğini sözlerine ekledi.

İtfaiye akademisi kurulsun

Meslek liselerine itfaiyecilik bölümü açılmasına Türkiye İtfaiyeciler Derneği Genel Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz'dan da destek geldi. İtfaiyecilikte eğitimin önemine işaret eden Kurutuz, kendilerinin de yıllardır bunu istediklerini anlattı. İtfaiyeci alımında meslek yüksekokulu mezunlarına öncelik verdiklerini hatırlatan Faruk Kurutuz, artık meslek liselerinin itfaiyecilik bölümü mezunlarını da istihdam edeceklerini kaydetti. İtfaiyecilik alanında lisans düzeyinde akademiler açılmasını isteyen Kurutuz, "Meslek liselerinde açılacak itfaiyecilik bölümlerinin itfaiyeciliğe önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca itfaiye yöneticilerimiz kurulacak akademiden yetişirse, hem mesleğimiz hem insan hayatı açısından son derece faydalı olur." açıklamasında bulundu.

İbrahim Asalıoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber