Döviz fırladı, otomotive mini zam geldi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 07 Nisan 2008 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dolar 1.30, avro ise 2 YTL'yi devirince otomotiv şirketleri yüzde 1.5 - 3.5 arasında değişen oranlarda zam yaptı. Dövizdeki artış sürerse yüzde 60'ı ithal olan araçlara tekrar zam gelmesi kaçınılmaz olacak. Bu hafta içinde zam yapmayı düşünen şirketler de var

İLKER PEHLİVAN

İSTANBUL - Yurtdışı piyasalardaki dalgalanmaya eklenen siyasi gerginlik, otomotiv sektörünü de etkiledi. Otomotivciler yükselen dövizle birlikte maliyetleri artınca, araçlara yüzde 1.5-3.5 arasında zamlar yaptı. Bu zam oranı, değeri 20 bin YTL olan araçlarda ortalama 500, 30 bin YTL olan araçlarda ise yaklaşık 750 YTL'lik fiyat artışı anlamına geliyor.

Dolar son yedi ayın zirvesinde

Geçtiğimiz hafta Anayasa Mahkemesi'nin AKP'yi kapatma iddianamesini oybirliğiyle kabul etmesinin ardından piyasalarda yeni bir belirsizlik dönemini başlamıştı. Geçen yılki büyüme rakamlarının hedefin altında kalması da moralleri bozmuştu. Hafta başında yaşanan bu gerginlikle dolar, 1.34, avro ise 2.08 YTL'yi geçmişti. Son günlerde dövizde hafif düşüşler yaşansa da yılbaşına göre dolarda yüzde 10, avroda ise yüzde 17 oranında yükseliş oldu. Dolardaki seviye son yedi ayın zirvesine oturdu.

Şirketler geçen ay uyarmıştı

Otomotiv sektörünün yetkilileri geçtiğimiz ay döviz 1.30'u geçerse fiyatların yüzde 5-10 arasında yükselebileceğini söylemişti. Otomotivciler, "Otomobil almanın tam zamanı" demişti. Otomotiv şirketleri vergiler dışarda tutulduğunda yaklaşık 3-4 yıldır zam yapmıyordu. Yılbaşından bu yana beklenen yükselişle otomotiv şirketleri de aylardır yansıtmak istemedikleri döviz farkını gözden geçirdi. Otomotiv sektöründe binek ve ticaride ithal oranı yüzde 60'ı buluyor. Dövizdeki artış şirketlerin de maliyetini artırıyor.

'Zam kaçınılmaz oldu'

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Işık Dikmen, kur farkının her zaman otomotiv şirketlerinin maliyetini artıran bir kalem olduğunu söylüyor. Yükselişle fiyatlardaki artışın kaçınılmaz olduğunu anlatan Dikmen, "Önümüzdeki aylarda bu artış devam ederse tekrar zam gelebilir. Ancak bu her şirkete göre değişir. Zam yapılınca şirketler birbirinden kopmak istemez" diyor.

Kim ne kadar zam yaptı?

Renault Mais, geçtiğimiz hafta otomobil fiyatlarını yüzde 3.5 oranında artırdı. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da yaptığı açıklamada, otomotiv sektöründe, uzun zamandır fiyat artışı yapılmadığına dikkat çekti. Aybar önümüzdeki dönemde pazar gelişmelerine göre yeni bir fiyat ayarlamasının da söz konusu olacağını söyledi.

Ford Otosan ise binek araçları ithal ettiği için fiyatlara geçen hafta içinde yüzde 2 zam yaptı. Kia da 3 Nisan'da yüzde 1.5 fiyat artışı gerçekleştirdi. Tüm araçları ithal olan Volkswagen de modele göre yüzde 1-3 arasında zam yaptı. Fiat'taki artış ise ortalama yüzde 2-3 oldu. Hyundai Assan bu hafta içinde araçlarda ortalama yüzde 3 oranında zam yapmayı planlıyor.

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaarslan da bu hafta içinde otomobil fiyatlarını gözden geçireceklerini belirtti. Dövizdeki riskleri gözardı etmemek gerektiğini vurgulayan Karaarslan, "Ekonomik riskler devam ettiği sürece döviz kurları düşse de bundan sonra araç fiyatlarında büyük değişiklikler olmaz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber