Meslek yüksekolulları üst birim istiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Nisan 2008 20:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çukurova Üniversitesinde (ÇÜ) kasım ayı içerisinde düzenlenen ve 500 Meslek Yüksekokulundan (MYO) 450'ye yakın öğretim üyesinin katıldığı ''3. Ulusal Meslek Yüksek Okulları Müdürler Toplantısı''nın sonuçları, sorunlara ışık olması amacıyla kitaplaştırılıyor.

Adana MYO tarafından hazırlanan kitapta, yaklaşık 500 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü, 7 bin civarında öğretim üyesi bulunan yüksek okulların yeniden yapılandırılması gerektiği saptanırken, bu yapılandırılma için ise ''Meslek Yüksek Okulları Üst Birimi'' oluşturulması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Adana MYO Müdürü Prof. Dr. Alaettin Sabancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun öğretim üyeleri tarafından hazırlanan kitabın, işlevini tam anlamıyla yerine getiremediği ileri sürülen MYO'ların sorunlarını ve çözüm önerilerini en net şekli ile ortaya çıkardığını söyledi.

Kasım ayının ikinci haftasında düzenlenen toplantıyı, çok geniş bir şekilde irdelediklerini anlatan Sabancı, sorunları, genel, öğrenci ve öğretim elemanları açısından ayrı ayrı değerlendirdiklerini bildirdi.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sanayi ve hizmet sektörlerindeki en önemli sorunlarının başında ''nitelikli eleman'' eksikliğinin geldiğini belirlediklerini ifade eden Sabancı, şöyle konuştu:

''Ülkemizde ve MYO'larda yaşanan sorunlar nedeniyle bu okullardan beklenen verim alınamıyor. MYO'ların yeniden yapılandırılması ve yönetim modellerinin oluşturulması kaçınılmaz oldu. Bu konuda, MYO'ların yapılandırılması için ortaya çıkan en önemli model, mevcut yapının korunması Yüksek Öğretim Kurulu bünyesinde koordinasyonu sağlayacak bir 'Meslek Yüksekokulları Üst Birimi' oluşturulması şeklinde özetlenebilir. Bu birim, meslek yüksekokullarının ortak sorunlarını daha iyi saptayarak, sorunların çözümlerine yardımcı olmalı ve meslek yüksekokullarının gelişmelerini sağlamaya yönelik araştırmalar yapacaktır.''

-''BURS VE KREDİ OLANAKLARI ARTIRILMALI''-

Sabancı, öğrencilerin de meslek yüksek okullarla ilgili doğru bilgilendirilmeleri gerektiğini saptadıklarını, toplumun bu okullarla ilgili olumsuz kanaatinin doğru bilgilendirme ile aşılabileceğini düşündüklerini kaydetti.

MYO ile iş dünyasının bütünleşmesine yönelik yol gösterici ilkeleri ortaya koyan bir tanıtım kitabı hazırlanması ve her yıl teşvik amacıyla fuarlar düzenlenmesi gerektiğini bildiren Sabancı, mezun öğrencilerin takibi için ise ''Mezuniyet takip sistemi'' nin geliştirilmesinin önemine değindi.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için yasada belirlenmiş olan kontenjanların artırılması gerektiğini de belirten Sabancı, ''MYO'ların teşvik edilmesi için ise burs ve kredi olanakları da mutlaka artırılmalı'' dedi.

Sabancı, üniversitelerde oluşturulacak ''kariyer büroları''nın ise mezunlara iş konusunda önemli hizmetler sunacağını kaydetti.

-''NORM KADRO UYGULAMASINA GEÇİLMELİ''-

Öğretim elemanı kadrosunun, nitelik ve nicelik olarak yeterli düzeye ulaştırılması gerektiğini belirten Sabancı, bu kadronun elamanları lisansüstü çalışma yapmaya özendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Sabancı, MYO'larda uygulamalı eğitimi teşvik etmek amacıyla uygulamalı derslerdeki ''ders ücreti kısıtlaması''nın kaldırılması, okullarda norm kadro uygulamasına geçilerek öğretim üyesi kadrosu verilmesi gerektiğini bildirdi.

MYO'ların daha kaliteli bir eğitim için laboratuvarlar, gerekli makine ve teçhizat ile donatılmasının da zorunlu olduğuna dikkati çeken Sabancı, ''Türkiye'de, MYO'nın amaçlarına yönelik sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinin ihtiyaç duyduğu, nitelikli meslek elemanları standardını uluslararası düzeye çıkarmak için kitapta özetlenen sorunların ortadan kaldırılması halinde bu okullar öğrenci, öğretim elemanı ve iş dünyası açısından cazip hale gelecektir'' dedi.

Sabancı, kitabın önümüzdeki günlerde tamamlanarak ilgili yerlere ulaştırılacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber