Akdeniz üniversitesindeki olaylara gelen tepkiler

Haber Giriş : 07 Nisan 2008 11:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

- Akdeniz Üniversitesi'nde dün yaşanan silahların patladığı kavga sonrasında Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, bir mesaj yayınlayarak herkesi sükunete davet etti.

Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Akaydın dün yaşanan olayların ardından bugün bir mesaj yayınladı. Prof. Dr Akaydın, mesajında, Akdeniz Üniversitesi'nin Türkiye'nin en mutlu üniversitesi olarak tanındığını belirtti. Prof. Dr Akaydın, ?Üniversitemiz yerleşkesinde, kredi ve yurtlar kurumu öğrenci yurdunda 4 Nisan 2008 tarihinde karşıt görüşlü öğrenciler arasında çatışma yaşanmıştır. Üzücü olaya emniyet güçleri ile birlikte anında müdahale edilmiş ve sakinlik sağlanmıştır. Ancak ne yazık ki bir buçuk gün süren sükunetten sonra 6 Nisan 2008 günü tekrar çatışma yaşanmış ve yerleşkeye üniversite dışından silahlı kişilerin de geldiği ve olaylara karıştığı izlenmiştir? dedi.


Akdeniz Üniversitesi'nde çirkin provokasyon


-?KIŞKIRTICI GÜÇLERİN YER ALMADIĞINI UMUT ETMEK İSTİYORUZ?-

Üniversite hastanesine üç hafif yaralı öğrencinin başvurduğunu ve tedavilerinin ardından ve taburcu edildiklerini anlatan Prof. Dr Akaydın, ?Olayların arkasında üniversitemizi özellikle hedef alan kışkırtıcı güçlerin yer almadığını umut etmek istiyoruz. Tüm öğrencilerimize, üniversite camiamıza, Antalyalılara ve öğrenci ailelerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Herkesi sükunete davet ediyorum? açıklamasında bulundu.


ODTÜ REKTÖRÜ AKBULUT: ?ÜNİVERSİTELER SİYASETE ÇEKİLMESİN

? Akdeniz Üniversitesi'nden yaşanan olayların 12 Eylül öncesi dönemi hatırlattığını belirten ODTÜ Rektörü Prof. Dr Ural Akbulut, üniversitelerin siyasetin içine çekilmemesi gerektiğini defalarca söylediklerini hatırlattı.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Akbulut, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Akdeniz Üniversitesi'nde dün yaşanan ve 7 kişinin yaralandığı olaylardan üzüntü duyduğunu söyledi. Akbulut, üniversitelerin siyasetin içine çekilmesinin tehlikeli olduğunu daha önce anlattığını hatırlatarak, ?Bu durumun neden kaynaklandığını söylemek zor. Fakat biz defalarca ?üniversiteleri siyasete sokmayın' uyarısında bulunduk. Türkiye bu senaryoları geçmişte çok yaşadı ve üniversiteler hassas bölgeler. Genç insanlarımız üniversitelerde. Üniversitelere bu şekilde germemek gerektiğini daha önce de söylemeye çalıştık? dedi.

-?DİĞER ÜNİVERSİTELERE SIÇRAMA RİSKİ VAR, ORTAM YUMUŞAMALI?-

Yaşanan olayların 12 Eylül öncesini hatırlattığını kaydeden Akbulut, dün yaşanan olaylarda da okul dışından gelen bazı marjinal gurupların olduğunu söyledi. Akbulut, ?Bu tür marjinal gruplar gergin havaları koklarlar ve harekete geçerler? dedi. Akbulut, diğer üniversitelerde de bu tür olayların yaşanma riskinin bulunduğunu ifade ederek, ?Üniversiteler böyle gergin kalırsa diğer üniversitelerde de böyle olayların yaşanma riski var. Aklı selim sahibi herkes ortamın yumuşamasını ister ve bu ortam yumuşamalı. Fakat bu olaylar sonrasında gördük ki gerginlik sürüyor? diye konuştu


YÖK ESKİ BAŞKANI GÜRÜZ: ?HAYDUTLUK YAPMANIN ÖZRÜ OLMAZ?

Yükseköğretim Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, Akdeniz Üniversitesi'nde yaşanan olayların Kürtçülük-Türkçülük tartışması olduğunu düşündüğünü söyleyerek, ?Kürtçülük-Türkçülük tartışmaları, haydutluk yapmanın özrü olmaz? dedi.

Akdeniz Üniversitesi'nin Türkiye'nin mutlu ortamı olan bir üniversitesi olduğunu belirten YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Gürüz, ANKA'ya yaptığı açıklamada, olayların son dönemde üniversitelerin siyaset içerisine ?itilmesi? nedeniyle yaşanmış olduğuna inanmak istemediğini söyledi. Gürüz, Antalya'da gruplaşma olduğunu ve ?Kürtcülük? yapısı altında oluşan bir grubun bulunduğunu anlatarak, ?Antalya'nın etnik yapısında Yörükler fazla bulunur. Buralarda MHP'lilerde çok güçlüdür? dedi. Yaşanan olayların Kürtçülük-Türkçülük tartışması nedeniyle meydana geldiğini düşündüğünü söyleyen Gürüz, ?Kürtçülük-Türkçülük tartışmaları, haydutluk yapmanın özrü olmaz. Böyle bir ortamı AKP iktidarı da istemiyordur diye düşünüyorum. Bu nedenle olayları 50 kişiyi geçmeyen gruplar tarafından provoke edilmiş bir olay olarak görüyorum? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber