CHP, 43 yeni ilçeyi Anayasa Mahkemesine götürüyor

Haber Giriş : 08 Nisan 2008 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yeni ilçeler kurulmasını öngören yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yarın Anayasa Mahkemesine başvuracak.

CHP TBMM Grup Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, CHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Kemal Anadol, yarın saat 11.00'de 5747 sayılı "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yarın Anayasa Mahkemesine başvuracak.

-BELEDİYELER KANUNU NELER GETİRİYOR?-

Kanunla, nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ve 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılıyor, 43 yeni ilçe kuruluyor.

Kanuna göre, çeşitli ilk kademe, belde belediyeleri ve mahallelerin birleştirilmesiyle, Adana'da 2, Ankara'da 1, Antalya'da 5, Diyarbakır'da 4, Erzurum'da 2, Eskişehir'de 2, İstanbul'da 8, İzmir'de 2, Kocaeli'nde 6, Mersin'de 4, Sakarya'da 4 ve Samsun'da 3 yeni ilçe kuruluyor.

Kanun, büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunan 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak diğer ilçelerin mahallelerine dönüştürülmesi veya katılmalarını da düzenliyor.

Büyükşehir belediyelerinin sınırları içinde bulunan 283 ilk kademe belediyesinin 239'unun tüzel kişiliği sona erdirilirken, 35'i ilçe belediyesine dönüştürülüyor. İlk kademe belediyelerinin 9'u büyükşehir sınırları dışına çıkarılırken bunlardan 8'i belde belediyesine, 1'i de köy statüsüne getiriliyor.

Ayrıca büyükşehir sınırları içindeki çeşitli mahallelerin birleştirilmesiyle 8 yeni ilçe kuruluyor.

İstanbul'un Eminönü ilçesi kaldırılarak, mahallesiyle birlikte Fatih İlçesine katılıyor.

Kanunla, Adapazarı Büyükşehir Belediyesinin adı Sakarya, İzmit Büyükşehir Belediyesinin adı da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak değiştiriliyor. Büyükşehir sınırları içindeki orman köylerine de büyükşehir belediye seçimlerinde oy kullanma hakkı veriliyor.

Ayrıca 862 belde belediyesinin tüzel kişilikleri, ilk genel mahalli idareler seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılarak köye dönüştürülüyor.

Mahalleye veya köye dönüştürülen belediyelerin memur ve sözleşmeli personel ve geçici işçi statüsündeki personel, büyükşehir belediyesine veya ilgili bağlı kuruluşa devrediliyor.

Köye dönüştürülen belediyelerin taşınmazları ile ihtiyaç duyduklar araç ve gereçler, kurulan komisyonca ilgili köy tüzel kişiliğine bırakılıyor.

Yeni kurulacak ilçelerin kaymakamlarına 43 yeni otomobil alınıyor. İçişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarına 688, Maliye Bakanlığının taşra teşkilatlarına 387, Milli Eğitim Bakanlığının taşra teşkilatlarına 473, Sağlık Bakanlığının taşra teşkilatlarına 774, Emniyet Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına 43, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına 215, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına 129, Diyanet İşleri Başkanlığının taşra teşkilatlarına 215, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarına da 301 yeni kadro ihdas ediliyor.

Kanunla Türkiye, 16 büyükşehir, 142 büyükşehir ilçesi, 65 il, 750 ilçe, 1130 belde belediyesi olmak üzere toplam 2103 belediyeden oluşacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber