Rektör Akaydın, emniyetin 'Bizi içeri alın' davetini duymazdan gelmiş

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite yönetimi, polisin uyarılarını dikkate almamış

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) yönetiminin, 7 kişinin yaralandığı olaylar çıkmadan önce emniyetin yaptığı uyarıları dikkate almadığı ortaya çıktı. Üniversite yetkililerini arayan emniyetten üst düzey görevlilerin, "Olaylar büyüyecek. Çevik Kuvvet'i kampüse davet edin." yönündeki ikazlarının kulak arkası edildiği öğrenildi.

AÜ'de iki karşıt görüşlü grup arasında aylardır süren gerginlik ve sonrasında çıkan olayların perde arkasında ilginç bilgilere ulaşılıyor. Son olarak ortaya atılan iddia, 'üniversitede yönetim boşluğu var' iddialarını da güçlendirecek nitelikte. İddiaya göre, üniversite yönetimi olaylar çıkmadan günler önce emniyet yetkilileri tarafından kendilerine yapılan uyarıları dikkate almayarak, provokasyona zemin hazırladı. Pazar günü yaşanan ve 7 kişinin yaralandığı olayların fitilini ateşleyen gelişme, 3 hafta önce terör örgütü sempatizanı ve aşırı sol görüşlü Ahmet B. ve yanındakiler tarafından, ülkücü olarak tanınan Serkan H. ve Çağrı K. adlı öğrencilerin bıçaklanması ile başlıyor. Bıçaklama olayından sonra PKK sempatizanlarının tırmandırdığı gerilim, cuma akşamı doruk noktasına ulaşıyor. Toplanan 300 kişilik PKK sempatizanı ile aşırı sol görüşlü kişiler, yurt içinde slogan atıp huzursuzluk çıkarıyor. Rektörlük tarafından yazılı davet gelmedikçe kampüse girme yetkisi bulunmayan emniyet yetkilileri, durumun ciddiyetini anlatmak için cuma günü rektörlüğü arıyor. Rektör Mustafa Akaydın'a ulaşamayan yetkililer, yardımcısıyla görüşüp olayların büyüyeceği, gerilimin gitgide tırmandığı, provokasyon ihbarları geldiği bilgisini vererek, kampüse girmek için davet istiyor. Ancak rektörlük yetkilileri, ikazları kulak arkası ediyor. Olaylara müdahale etmek yerine seyirci kalmayı tercih eden üniversite yönetimi, iş kontrolden çıktıktan 4 saat sonra gece yarısı 00.30'da polisi kampüse davet ediyor. Terör örgütü sempatizanları ve sol görüşlü öğrencilerin eylemleri ile yurdun dışına çıkardıkları öğrenciler, kampüs alanında toplanıyor. Olayı saat gece 01.00'de tamamen kontrol altına alan Çevik Kuvvet polisinin nezaretinde öğrenciler yurda yeniden alınıyor. Cuma gecesi yaşanan bu gerginlik, pazar günü yine terör örgütü sempatizanlarının yurda baskın yaparak öğrencileri baskı altına alması ile başlıyor. Ardından diğer grup üyeleri pazar günü kampüse geliyor ve silahlar konuşuyor.


Antalya Valiliği, üniversite güvenliği sağlama sorumluluğunun rektörlüğe ait olduğunu duyurdu. Üniversite ve bağlı birimlerde güvenlik önlemlerinin alınmasından birinci derecede rektörlüğün yetkili ve sorumlu olduğu bildirilen valilik açıklamasında, olayların çıktığı yurtta çocukları kalan ailelere de endişelenmemeleri çağrısı yapıldı.

Antalya Valiliği'nden, Akdeniz Üniversitesi'nde yaşanan olaylarla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Olayların başladığı andan itibaren gelişmelerin valilik tarafından dikkatle takip edildiği belirtilen yazılı açıklamada olayların yeniden yaşanmaması için gerekli önlemlerin alındığı duyuruldu.

Antalya Valisi başkanlığında emniyet, jandarma, sahil güvenlik, MİT, Kredi Yurtlar Kurumu Bölge Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Üniversite Rektörlüğü yetkilileri ile gerekli toplantıların yapıldığı ve Akdeniz Üniversitesi'ndeki iç güvenlik tertip ve tedbirlerinin değerlendirilerek mevcut duruma göre üniversite rektörlüğü dahil güvenlik birimlerince yeni tertip ve tedbirlerin uygulamaya konulduğu duyurulan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Üniversitede ve bağlı birimlerinde öğretim kapasitesinin rasyonel bir şekilde kullanılmasında ve güvenlik önlemlerinin alınmasında rektörlüğün birinci derecede yetkili ve sorumlu olduğu ile esasen güvenlik güçlerinin üniversiteye girmesinin de rektörlük talebini gerektirdiğinin mevzuat gereği olduğu, rektörlüğün talebine uygun olarak Akdeniz üniversitesinde Antalya Emniyet Müdürlüğü tarafından güvenlik tedbirlerinin etkili olarak sürdürülmesine devam edileceği ve alınacak önlemlerle aynı olayın tekrarlanmasına asla izin verilmeyeceği, kampus içerisinde kuru sıkı tabanca ile korku ve panik yaratacak şekilde ateşli silah ile hedef gözeterek ateş ettiği tespit edilen üniversite dışından bir şahıs ile birlikte olaylara karıştığı anlaşılan 45 kişinin öğle saatlerinde adliyeye sevk edildiği, olayları tahrik ve teşvik eden ve yurt kurallarına aykırı davranan 52 öğrencinin belirli bir süre yurttan uzaklaştırılmasına karar verildiği ve silah kullandığı tespit edilen 1 şahsın da güvenlik güçleri ile her yerde etkili ve sürekli bir şekilde aranması ve yakalanması çalışmalarına devam ediliyor. Yurtlarda kalan öğrenciler ile gelişmeleri takip eden anne-baba ve yakınlarının hiçbir tedirginlik duymamaları ve çocuklarını emanet ettikleri devletimize güvenmeliler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber