Üniversite öğrencilerinin din profili çıkarıldı

Haber Giriş : 12 Ekim 2004 10:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet, üniversite öğrencilerinin dini eğimlerini belirlemek amacıyla bir araştırma yaptı. Arıştarmaya göre, üniversitede dindarlık azalıyor. Araştırma, erkeklerin kızlardan daha dindar olduğunu da ortaya koydu.

Üniversiteli erkekler kızlardan daha dindar

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Daire Başkanı Dr. Ahmet Onay, üniversite öğrencilerinin "dini eğilim" profilini çıkardı. Araştırmaya göre, dindarlık, üniversite yıllarında azalıyor, yaşlılıkta artıyor. Erkeker, kızlardan daha dindar.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Daire Başkanı Dr. Ahmet Onay, üniversite öğrencilerinin "dindarlık profili"ni çıkardı. Örnekleme yöntemiyle seçilen Ankara Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi'nden 1149 öğrencinin katıldığı araştırma sonucuna göre; dindarlık üniversite yıllarında düşüşe geçerken, orta yaşlarda pasif bir seyir izliyor, ilerleyen yaşlarda yeniden yükseliyor. Araştırma ayrıca, üniversitelerde erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre daha dindar eğilimli olduklarını ortaya koydu.

Araştırma sonuçlarını "Dindarlık, Etkileşim ve Değişim" adıyla kitap haline getiren Onay, bu sonuçların yabancı üniversitelerde yapılan araştırmalarla ters orantılı olduğunu belirtti. Onay, şu karşılaştırmayı yaptı: "Hıristiyan mezheplerinin tamamında, kiliseye gidenler arasında kadınların oranının erkeklerden daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Kadınlar daha çok ibadet etmekte, kutsal kitapları daha çok okumakta ve daha çok dua etmektedirler. Ancak bizim üniversitelerimizde durum tam tersi. Kız öğrenciler, öğrenci yurtlarında ve okul ortamında namaz kılmalarının ve benzer ibadetleri yerine getirmelerinin, zor olduğunu dile getirdiler."

Dini eğilim üç ana soruda ele alındı

Araştırmada, erkek ve kız öğrencilere "dini davranış", "dini düşünce" ve "dini duygu" olarak üç grupta ayrı ayrı sorular yöneltildi. Araştırmaya göre, kız öğrenciler, erkeklerin ortalamasından yüzde 3 daha düşük "dini yönelim" gösteriyor. Üniversite öğrencilerinin "dini yönelim" ortalamaları yüzde 69 gibi yüksek bir değerde. Öğrencilerin "dini düşünce" tercihleri yüzde 79, "dini duygu" tercihleri yüzde 75'ken dindarlıklarının davranış boyutu yüzde 52 olarak daha aşağı bir seviyede kaldı. Öğrenciler arasında dini tercihler yüksek oranda çıkmasına rağmen ibadet yapabilen öğrenci sayısının düşük olması, yurt ve okul ortamında ibadet yapma imkanlarının sınırlı olmasına bağlandı.

Dindarlık eğiliminin ölçüldüğü araştırmada, 18-25 yaş grubunun Allah'a, Hz. Muhammed'in peygamberliğine kesin inanç sahibi olmalarının ve dua etme düzeyleri ortalamalarının, 25-30 yaş grubunun ortalamasından daha düşük olduğu ortaya çıktı. Dr. Onay, bu sonucu şöyle değerlendirdi: "Dindarlığın gençlik döneminde düşüşe geçtiği, ilk olgunluk döneminden 30 yaşlarına doğru düşüşün devam ettiği, daha sonra durağan bir seyir izlediği, 40-45 yaşlardan sonra ise kısmi bir yükseliş trendinin gözlendiği anlaşılmaktadır. Üniversite öğrencileri okullarını bitirinceye kadar dindarlık eğilimlerinde düşüş oluyor."

Öğrencilerin, lisede verilen din eğitimini "donuk ve ruhsuz" bulduklarını vurgulayan Onay, "Araştırmamızda öğrencilerin mezun oldukları liseleri de sorduk. İmam Hatip Lisesi dışından gelen bazı öğrenciler bir yakınının cenaze namazına gittiklerinde ne yapacaklarını, Allah ile nasıl bir manevi bağlantı içerisine gireceklerini bilemediklerini, dolayısıyla bu gibi durumlarda genellikle kalabalığa uymakla yetindiklerini ifade ettiler" dedi.

Kızlar neden daha az dindar?

Cami, Kur'an kursu gibi yerlere giderek isteğe bağlı din eğitimi alma, cemaate katılarak hutbe ve vaaz dinleme imkanları açısından erkekler daha şanslı.

Diyanet İşleri Başkanlığı "erkek" ağırlıklı bir teşkilat. Kadınlara verilen hizmetler sınırlı.

İbadet yerleri daha çok erkekler esas alınarak dizayn edilmiş durumda.

Kadınların camilere gitmesi ile ilgili toplumda yerleşmiş adet ve gelenekler. (Vakit namazlarına, Cuma,cenaze ve bayram namazlarına katılmaları uygun karşılanmıyor)

Resmi olmayan cemaat yapılanmalarının lider ve önde gelenleri tamamen erkek. Cemaat yapılanmaları içerisinde kadınlar erkeklerin izin verdikleri kadar yer alıyor.

Başörtüsü takılmasına üniversitede izin verilmmemesi mutaassıp ailelerin kızlarını öğrenim kademelerinden geri bırakmıştır.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber