Türkiye'nin en kapsamlı kamu ağı projesi İzmir'de yapılıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2008 20:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin en kapsamlı kamu ağı projesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturuldu. İzmirNET adlı proje e-belediye, e-devlet, e-ticaret, e-sağlık, e-eğitim, e-araştırma ve e-eğlence hizmetleri de sağlayarak İzmir'in dünyaya açılan penceresi olacak.

Proje çerçevesinde, bugüne kadar döşenen 62 kilometre fiberoptik kablo, yıl sonunda 112 kilometreye ulaşacak. Şehir yönetiminde etkinliği arttıracak sistem, trafik sinyalizasyonu ve MOBESE'yi de besleyecek.

Proje, İzmirNET trafik sinyalizasyon sisteminin geliştirilmesinden MOBESE sistemine, Coğrafi Bilgi Sistemi'nden şehir terminallerine, kriz yönetiminden İZSU faturaları ve emlak vergilerinin ödenmesine kadar birçok kamu hizmetinde kullanılacak.

Sistem sayesinde Büyükşehir'le ilçe belediyelerinin işbirliği ve koordinasyonunda etkinlik sağlanırken kurum ve kuruluşlar, sanal ortamda bilgi paylaşımı yapabilecek. Projeyle e-belediye, e-devlet, e-ticaret, e-sağlık, e-eğitim, e-araştırma, e-eğlence, dijital radyo televizyon servisleri, geniş alan bilgisayar ağları hizmeti, kablolu ve kablosuz internet erişimi, sesli ve görüntülü görüşme, telefon ve video konferansla GSM operatörlerine hızlı altyapı hizmetleri sağlanacak. Vatandaşların Büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle ilişkilerinde bilişim teknolojilerinden yararlanılarak, daha doğru, güvenilir ve hızlı hizmet vermek mümkün olacak. İstek, dilek ve şikayet başvurularından evrak takibine, vergi ve kira ödemelerine kadar birçok işlem, bilgisayar ortamında bütünleşmiş şekilde yapılabilecek.

İzmirNET, aynı zamanda âfet yönetim ve kriz merkezi uygulamaları için gerekli altyapıyı sağlıyor. Sistemin İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ne de ulaştırılıp sanayicilerin hizmetine sunulması planlanıyor. Yine İzmirNET sayesinde Büyükşehir'le ilçe belediyeleri arasında dahili telefon görüşmesi ve veri iletimi sağlanarak, telefon maliyetleri önemli ölçüde aşağıya çekilecek. Ayrıca, İzmir'deki belediyeler, üniversiteler, okullar ve diğer bütün kamu kuruluşları, tek bir ortak ağın içinde olacak. İnternet erişimine sahip vatandaşlar, belediyelerle ilgili birçok işlemi buradan yapabilecek. Evinden ya da işyerinden internet erişimi olmayan vatandaşların, özellikle yoğun bölgelerde yaygınlaştırılacak şehir terminalleri aracılığıyla kurumlarla ilgili elektronik işlemleri yapması sağlanacak. Bu terminaller halen Konak Metro İstasyonu, Eşrefpaşa Hastanesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında bulunuyor. Vatandaşların yoğun olduğu iskele, metro istasyonu ve fuar alanı gibi yerlerde kapalı devre yayın yöntemiyle şehirle ilgili haberler, duyurular ve benzeri konularda bilgilendirme yapılacak. Konak Meydanı'nda halen Büyükşehir Belediyesi internet sitesi www.izmir.bel.tr üzerinden yapılan canlı yayınların ağı genişletilecek. İzmirNET'in yaygınlaşmasıyla kameraların sayısı artacak ve dünyanın her yerinden şehrin değişik bölgelerini canlı seyretme imkanı doğacak.

Trafik sinyalizasyon sistemindeki gelişmelerle şehirlinin trafikte daha rahat seyahat etmesi, gideceği güzergah hakkında bilgilendirme panoları ve kamera görüntüleriyle önceden bilgilenmesi sağlanacak. Ulaşım Bilgi Sistemi'ndeki gelişmelerle vatandaşlar, duraklarda otobüs güzergah ve saat hakkında bilgi alabilecek. Coğrafi Bilgi Sistemi'ndeki gelişmelerle altyapı, kazı, ruhsat ve benzeri işlemler, tek noktada ve hızlı olarak yaptırılabilecek. Büyükşehir'le bağlı belediyeler arası iletişim ve koordinasyona büyük hız getirilirken vatandaş odaklı işlemler de aynı oranda hız kazanacak, kırtasiye ortadan kalkacak. Muhtarlık Bilgi Sistemi'nde, muhtarların e-muhtar haline gelmesi ve vatandaşların birçok işlemi mahallesindeki muhtar bürosunda yapabilmesi amaçlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber