Kaza tutanakları özel sektöre iş kapısı oldu

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 10 Nisan 2008 11:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tutanak uygulaması başlayalı 10 gün oldu ancak kısa sürede yeni bir sektör yarattı. Vatandaşların kaza tutanaklarını düzenlemeye talip olan bazı şirketler, cep telefonlarına mesaj çekerek ?Sizin yerinize işlerinizi biz halledelim' diyor

HASARLI kazalarda polis beklemeden tarafların uzlaşarak kaza tutanağı düzenlemesi, yeni bir sektör ortaya çıkardı. Vatandaşların kaza tutanaklarını düzenlemeye talip olan bazı şirketler, cep telefonlarına mesaj çekerek ?Sizin yerinize işlerinizi biz halledelim' diyorlar. Şirketler, kaza anında kendilerine haber verildiğinde kaza yerine geleceklerini, kaza yapanlar yerine tutanak tutacaklarını ve onların yerine işlemleri takip edeceklerini vaat ediyorlar. Bazı şirketler bu işi ücretsiz yaptıklarını bildirirken, bazı şirketler işlemler karşılığında bedel olarak da 50 ile 100 YTL arasında fiyat veriyor.

3 EKİP OLUŞTURDU

MADDİ hasarlı trafik kazalarında trafik polisini beklemeye son veren uygulama 1 Nisan'dan itibaren başladı. Vatandaşlar yeni uygulamaya alışmaya çalışırken, tutanak formlarının karmaşık olması bazı şirketleri harekete geçirdi. Tutanak hizmetini veren şirketlerden biri olan Zeki Ünaldı Otomotiv Genel Müdürü Ünal Ünaldı, bu işi sadece Ankara'da yaptıklarını söyledi. Ankara'yı 3 parçaya böldüklerini ve bunun için 3 ekip oluşturduklarını anlatan Ünaldı, 2 telefon hattı oluşturduklarını ve bu numaralardan kaza ihbarı aldıklarını söyledi. İhbar aldıktan sonra kazaya en yakın ekibi kaza yerine gönderdiklerini belirten Ünaldı ?Biz kusur tespiti yapmıyoruz. Sadece kazanın krokisini çizip, tutanağın eksiksiz doldurulmasına yardımcı oluyoruz. İsteyen kişilerin evrak işlerine yardımcı oluyoruz' dedi. Bu işi ücretsiz yaptıklarını bildiren Ünaldı, ?16 sigorta şirketiyle anlaştık. Vatandaşlardan herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Sadece kaza yerinde taraflar anlaşırsa ve vatandaşlar kabul ederse hasarlı araçların bizim otomotiv servisinde yapılmasını öneriyoruz. Bunun dışında herhangi bir isteğimiz olmuyor. Sigorta şirketleriyle anlaşmamız olduğu için vatandaş herhangi bir ücret ödemiyor' diye konuştu.

ÜCRETLİ YAPAN VAR

ÜNALDI, aynı zamanda çok hasarlı araçların sahibine şoför tahsis ettiklerini ve gerektiğinde çekici hizmeti verdiklerini de belirterek, bunların hepsinin ücretsiz olduğunu söyledi. Öte yandan bazı şirketler ise düzenledikleri tutanak başına vatandaşlardan ücret talep ediyor. Şirketlerin tutanak başına vatandaşlardan 50 ile 100 YTL arasında ücret talep ettikleri belirtildi. Tutanak hizmeti veren başka bir şirket bu konu hakkında bilgi vermek istemediğini söyledi.

HACER BAŞ

Emniyet: İtibar etmeyin

EMNİYET yetkilileri bu tür iş yapanların hiçbir yasal yetkisi olmadığını belirterek, bu uygulamanın asıl amacının polis beklemeden uzlaşarak kaza yerinin biran önce trafiğe açılması olduğunu belirttiler. Tutanak düzenleyen şirket elemanlarının kaza yerine gelmesinin zaman alacağını kaydeden yetkililer, ?Onlar gelene kadar trafik yine karışacak. Hem tutanak tutmak çok basit bir iş. Vatandaşlar kolaylıkla kendileri tutanak tutabilirler. Vatandaşlarımız bu tür kişilere itibar etmesin' dedi.

?Doldurmak çok basit'

TÜRKİYE Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Erdinç Yurtseven ise, kendileri için kazanın oluş anı, yerinin ve bilgilerinin doğru yazılmasının önemli olduğunu söyleyerek, bu tip kuruluşların oluşmasının mevzuatlarına aykırı olmadığını bildirdi. Tutanakların çok kolaylıkla doldurulabileceğini dile getiren Yurtseven ?Biz tutanakları çok basit yapmaya çalıştık. Karmaşık bir şey yok ortada. Kroki çizmek için ressam olmaya da gerek yok. Zaten tutanaklarda örneklerde mevcut. Okuma yazmayı bilen herkes tutanağı kolayca doldurabilir' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber