10 Nisan 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 10 Nisan 2008 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BARROSO ANKARA'DA

-AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, beraberinde AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn'in de bulunduğu bir heyetle, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geliyor. (Saat:11.30)

-Barroso ve beraberindekiler, Anıtkabir'i ziyaret edecek (Saat:12.00)

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Barroso'yu Çankaya Köşkü'nde kabul ediyor ve yemek veriyor. (Saat:13.00)

-Barroso için Başbakanlık Merkez Bina'da resmi karşılama töreni düzenleniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Barroso, Başbakanlık'ta bir süre görüştükten sonra ortak basın toplantısı yapıyor. (Saat:14.45/15.00/16.00)

-Barroso, Meclis'te TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu tarafından karşılanıyor ve ardından Genel Kurul'a hitap ediyor. (Saat:16.45/17.00)

-Barroso, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'le, Meclis'teki odalarında bir araya geliyor. (Saat:17.30/17.50/18.10)

-Başbakan Erdoğan, Barroso onuruna Başbakanlık Resmi Konutu'nda akşam yemeği veriyor. (Saat:20.00)

-ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE NATO ZİRVESİ

-Çankaya Köşkü'nde, 2-4 Nisanda Romanya'nın başkenti Bükreş'te Devlet ve Hükümet Başkanları seviyesinde yapılan NATO Zirvesi değerlendiriliyor.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında gerçekleşecek zirveye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili bakanlar ile asker ve sivil bürokratlar da katılıyor. (Saat:18.00)

-TÜRKİYE-AB KİK TOPLANTISI

-Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi, İstanbul Radisson SAS Otel'de toplanıyor.

- Toplantının açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yapıyor. (Saat:09.00)

-POLİS TEŞKİLATI KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

-Türk Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 163. yıldönümü Ankara'da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da etkinlikler çerçevesinde Polis Radyosu'ndaki törene katılıyor. Buradaki törene, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal da katılıyor. (Saat:11.00)

-SSGSS PROTESTOSU

-TBMM Genel Kurulu'nda SSGSS yasa tasarısının görüşmelerine devam ediliyor. (Saat:13.00)

-TBMM Genel Kurul'daki görüşmeler başlamadan önce KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve TDB, Meclisin Dikmen Kapısı'nda SSGSS yasa tasarısını protesto eden kitlesel basın açıklaması yapıyor. (Saat:12.30)

-MECLİS'TE BASIN TOPLANTILARI

-CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz basın toplantısı düzenliyor. (Saat:11.30)

-CHP'li kadın milletvekilleri AKP'li kadın milletvekillerinin ?Fırsat Eşitliği Komisyonu? nun kurulmasına ilişkin yasa teklifi hakkında basın toplantısı düzenliyor. (Saat:12.00)

-VEKİLLERİN DOKUNULMAZLIK SAVUNMASI

-Meclis Anayasa Adalet Karma Komisyonu üyelerinden oluşan 1 Nolu Hazırlık Komisyonu toplanıyor. Toplantıda Komisyon. milletvekili dokunulmazlık dosyaları hakkında milletvekillerinin sözlü ve yazılı ifadelerine başvuracak. (Saat:10.00)

-KİT KOMİSYONU

-TBMM KİT Komisyonu'nda Makine Kimya A.Ş'nin denetim raporunu görüşüyor. (Saat:10.30)

-KİTLE İMHA SİLAHLARI İLE MÜCADELE ÇALIŞTAYI

-Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı tarafından, Merkez Orduevi Toplantı Salonu'nda düzenlenen ?Kitle İmha Silahları Terörizmi İle Mücadele? çalıştayı çalışmalarına başlıyor. (Saat:08.30)

-İki gün sürecek çalıştay, kitle imha silahlarının farklı özellikleri, hangi şartlar altında terör saldırılarında kullanılabilecekleri ve bu tür saldırılar öncesinde, sırasında ve sonrasında ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından hangi önlemlerin alınabileceği konusunda kapsamlı bilgi ve tecrübelerin paylaşılmasına uygun ortam sağlamak amacı taşıyor.

-KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI GÜNAY İNTES'DE

-Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası, ?Kültür ve Turizm Yatırımları? konulu toplantı düzenliyor.

-Ankara Swiss Otel'deki toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katılıyor. (Saat:12.00)

-MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇELİK TOBB ETÜ'DE

-OECD Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'nın (PISA) ele alınacağı ?Eğitimde Bir Başarı Örneği, Finlandiya: PISA Sonuçlarının Etkenlerinden Program Geliştirme ve Öğretmen Eğitimi? Paneli, TOBB ETÜ'de düzenleniyor. Panelin açılışına Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik katılıyor. (Saat: 09.30)

-5. LİDERLİK ZİRVESİ

-Aralarında Koç, Doğuş, Sabancı, Doğan, Arkas gibi grupların da bulunduğu 30 holdingin liderleri 5. Liderlik Zirvesi'nde bir araya geliyor. (Saat:09.00)

-İTO OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

-İstanbul Ticaret Odası Meclisi'nin, Nisan ayı olağan toplantısı yapılıyor. Toplantıda ekonomik gelişmeler, sektörel sorunlar ve çözüm önerileri değerlendiriliyor. (Saat:14.30)

-AKP SAVUNMA İÇİN DÖRT KOLDAN ÇALIŞIYOR

-Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında kapatma istemiyle dava açılan AKP'de savunma için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek başkanlığında oluşturulan komisyon çalışmalarına devam ederken iddianameye konu olan suçlamalar için geniş bir çalışma başlatıldı. İddianamedeki suçlamalara konu olan ve basında yer alan konuşmaların tam metinleri ilgili kurumlardan istendi.

-Balgat semtinde kiralanan ofiste çalışmalarını sürdüren savunma komisyonu Pazartesi günü yapılan MKYK toplantısının ardından çalışmalarına hız verdi. Komisyon, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çalışmalar hakkında düzenli olarak bilgi veriyor.

-KÖŞK'ÜN YERİNİ ANAYASA MAHKEMESİ ALDI

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, göreve geldiği günden bu yana, Çankaya Köşkü'ne sunulan kanunlar konusunda veto mekanizmasını çalıştırmazken, Gül'ün kanunları birer birer onaylaması da, yeni dönemde Anayasa Mahkemesi'nin yükünü artırdı.

-Gül'ün önüne gelen kanunları jet hızıyla onaylaması CHP'nin sık sık Anayasa Mahkemesi'nin yolunu tutmasına yol açarken CHP bugüne kadar da 2'si anayasa değişikliği 7'si kanun olmak üzere toplam 9 kez Yüksek Mahkeme'ye başvuruda bulundu.

-Hafta başından bu yana Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Kanunu ile bazı belediyelerin kapatılmasını ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun için Anayasa Mahkemesi'ne başvuran CHP, ?kadrolaşma? iddialarına yol açan Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nda değişiklik öngören kanun için de hazırlık yapıyor. CHP, ayrıca Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen sosyal güvenlikle ilgili tasarıyı da Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyi planlıyor.

-DİSİAD BAŞKANI TÜRK: ?ANKARA ZİYARETİMİZ BAŞARILI GEÇTİ?

-Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Raif Türk, Diyarbakır sivil toplum örgütlerinin iki gün süresince Ankara'da gerçekleştirdiği ziyaretin başarılı geçtiğini söyledi. Türk, Ankara'daki görüşmelerinin sonucunda, sorunlarının çözümü konusunda daha çok ümitlendiklerini söyledi.

-Türk, ?Bölgenin sorunlarına bu samimiyetle yaklaşırsa, devlet, hükümet ve muhalefet ayrımı yapılmaksızın aynı pencereden bakılırsa bu sorunlarımıza, sanıyorum ki daha hızlı yol alabiliriz. Bu sadece bölgenin değil Türkiye'nin de yararınadır. Çünkü hedefimiz demokratik ve kalkınmış güçlü Türkiye'nin yaratılmasıdır? dedi.

-YABANCILAR MART'TA BORSA'DA SATIŞA GEÇTİ

-İMKB'de Mart ayında 6 milyar 534.6 milyon dolarlık hisse senedi alımı, 6 milyar 877.3 milyon dolarlık da satış yapan yabancı yatırımcıların işlemlerinde, net olarak 342.7 milyon dolar satış gerçekleşti.

-Yabancı yatırımcıların Ocak-Mart döneminde İMKB'deki toplam alım tutarı 21 milyar 960.1 milyon, satışları ise 23 milyar 75.6 milyon dolara ulaştı. İlk çeyrekteki yabancı işlemleri net 1 milyar 115.5 milyon dolar satışla sonuçlandı.

-2007'DE GAYRİMENKUL SATIŞI ZİRVE YAPTI

-Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Taylan, 2007 yılının kötü geçti denilmesine rağmen konut satışlarında zirveye ulaşıldığının altını çizerek, ?Sektör, 2006 yılında canlanmasına rağmen 1 milyon 377 bin gayrimenkul satış işlemi yapıldı. 2007'de satış işlemleri 1 milyon 383 bine çıktı? dedi.

-ÖSS'DE GENEL LİSE BAŞARISIZLIĞI

-ÖSYS 2007'ye ortaöğretim kurumlarında son sınıf öğrencisiyken giren 678 bin 576 öğrenci arasında en başarısız grup genel liselerden sınava girenler oldu. Genel liselerden sınava 329 bin 662 kişi girerken lisans programlarına yerleşenlerin sayısı 8 bin 910 oldu. Meslek lisesi grubundan sınava giren 154 bin 60 adaydan ise 9 bin 567 kişi lisans programlarına yerleşti.

-ÖSYS 2007'de 67 bin 633 lisans programına özel liseler, yabancı dilde öğretim yapan özel liseler, özel fen lisesi, Anadolu lisesi ve Anadolu öğretmen liselerinden yerleşenlerin sayısı ise 50 bin 956 oldu. Geri kalan 58 okul türünden ise 16 bin 583 kişi lisans programına yerleşebildi.

-SANAT DERSLERİNİN İÇİNİN BOŞALTILDIĞI İDDİALARI MECLİS'TE

-Sanat eğitimi ve sanat derslerinin içinin boşaltılarak sanatçı yetiştirilmesinin önüne geçildiği iddiaları Meclis gündemine taşındı.

-CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, ulusların kalıcı olmasını, bıraktıkları sanat eserlerinin belirlediğini kaydetti.

-Yıldız, eğitim sisteminin her basamağında sanat eğitimine yer verilmesi gerektiğini kaydederek, Milli Eğitim Bakanı Çelik'e sanat eğitiminin hak ettiği seviyeye ulaşması için bir çalışma yapıp yapmadığını sordu. Yıldız, Bakan Çelik'in sanat eğitimi konusundaki eksikliklerini nedenini bildirmesini isterken, ?Müzik, resim gibi derslerin diğer derslere göre daha az önemli olduğu düşüncesinde misiniz?? sorusuna yanıt istedi.

-HALUK BİLGİNER'DEN BAKAN GÜNAY'A YANIT: ?OYUN METNİNE KÜÇÜK EKLEMELER YAPILABİLİR?

-Tiyatro ve sinema sanatçısı Haluk Bilginer, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tiyatroların oyunlarında senaryonun dışına çıkılmasının doğru olmadığı şeklindeki açıklamalarına yanıt verdi. Bilginer, ?Yazarın dünyası bozulmadığı sürece küçük eklemelerin yapılabileceğini düşünüyorum? dedi.

-PROF. DR. YÜKSEL İNAN: "KIBRISTA ÇÖZÜM 10 SENEDE DE GELEBİLİR 40 SENEDE DE"

-Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Yüksel İnan Kıbrıs'ta çözümün halkın iktidarlara desteğine bağlı olarak sağlanacağını belirtti. İnan, "Kıbrıs'ta çözüm 10 senede de gelebilir, 40 senede de, her iki taraf birbirini rencide ve tahrik etmeyecek boyutlarda hareket ederlerse diğer kapılar da açılabilir" dedi.

-?Annan Planı? deyiminden Türk tarafı kadar Rum tarafının da hoşlanmadığını kaydeden İnan, ?Ortada tarafların görüşüne göre şekillenmiş özgün bir çalışma var. Bu plan dikkate alınarak yeni bir çalışma yapılacak, uzlaşma zemini aranacak. Rum kesiminin en çok üzerinde durduğu konu Ada'daki Türk Silahlı Kuvvetlerinin varlığıdır. Genelkurmay Başkanı'nın Lokmacı sınır kapısının açılması müteakip adaya gelmesi ve birlikleri denetlemesinin diplomasi de bir anlamı vardır. Hrıstoyas'ın ?üzgünüm' demesi bu anlamı telaffuz etmesi olabilir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber