AKP'den muhalefete sürpriz öneri

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 11 Nisan 2008 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fatih Atik / CNN TÜRK

Muhalefete siyasi mutabakat ve uzlaşma çağrısı yapan AKP, Anayasa değişikliği hazırlıklarına devam ediyor. Parti kapatmayı zorlaştıran değişiklik yapılacak ama eklenecek geçici maddeyle 'bu değişiklikler mevcut davalar da uygulanmaz' hükmü getirilecek. AKP böylece muhalefeti masaya oturtmayı amaçlıyor.

AKP kapatmayı engellemek için Anayasa'yı değiştirecek mi? Başsavcı'nın açtığı dava sonrası yanıtı aranan ve yanıt aranırken siyasette tansiyonu yükselten soru buydu.

Soruya henüz AKP'den net yanıt verilmedi ama hazırlıklar siyasette yeni bir tartışmayı başlatacağa benziyor. Çünkü AKP 15-20 maddelik bir Anayasa değişikliğini gündeme taşımayı, bu paketin içine parti kapatmayı zorlaştıracak düzenlemeyi de almayı planlıyor.

AKP'nin sürprizi ise bu düzenlemenin yürümekte olan davaları etkilemeyeceğine ilişkin bir geçici madde. AKP muhalefete parti kapatmayı zorlaştıralım ama bu bizim davamızı etkilemesin demeye hazırlanıyor.

AKP Süleyman Demirel'i yeniden cumhurbaşkanı seçtirmek isteyen DSP, MHP, ANAP hükümetinin Anayasa değişiklik önerisini muhalefetin önüne götürmeye hazırlanıyor.

Bu öneride "suçlamalar kesinleşmiş mahkeme kararlarına dayandırılsın" denilecek, terör ve şiddeti destekleyen partiler kapatılabilecek.

Geçici maddede ise düzenlemenin yürümekte olan davaları etkilemediği yer alacak. Böylece AKP muhalefetin kaygılarını gidermeyi, "Anayasa değişikliğini demokratikleşme için yapıyorum, kendim için yapmıyorum" demeyi planlıyor.

Bu hamleyi yaparken AKP'deki ağırlıklı görüş, Anayasa değişse, kapatma zorlaşsa ve "yürüyen davaları etkilesin diye madde konsa" bile bu süreci etkilemez biçiminde.

AKP parti kapatmayı zorlaştıran değişiklikle birlikte Anayasa'nın 15-20 maddesini de değiştirmeye hazırlanıyor. Buna göre devlet sırları, kişisel bilgilerin açıklanması, kadın çevre ve çocuklar hakları, kadınlara, engellilere pozitif ayrımcılık, ombudsmanlık gibi düzenlemeler de Anayasa değişikliği paketinde yer alacak.

Bütün bu hazırlıklar yapıldı ancak AKP'de henüz düğmeye basılmadı, son karar verilmedi. Düğmeye basmak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı bekleniyor. Başbakan karar verdikten sonra AKP muhalefetle geniş bir uzlaşma arayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber