Veterinerler 'otorite' tanımlamasını uygun bulmadı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Nisan 2008 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB'nin veteriner hizmetleri ile ilgili mevzuatında ve son dönemlerde ülkemizde buna uygun (yada uydurularak) çıkarılmaya çalışılan mevzuatta "Veteriner Otorite/Yetkili Otorite" kavramlarına sıklıkla rastlıyoruz. Örneğin; 10 Nisan 2008 tarihli resmi gazetede yayımlanan Avian İnfluenza Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliğinin tanımlar başlığı altındaki 4.maddesi (hh) bendinde "Yetkili Otorite" şöyle tanımlıyor "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatında görev yapan 3285 sayılı "Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu" ve/veya bu Yönetmelik çerçevesinde fiziksel kontrolleri ve idari işleri yerine getirmekle yükümlü olan yetkiliyi veya bu yetkilerin devredildiği otoriteyi".

Türk Dil Kurumu sözlüğünde "Otorite" kelimesi şöyle tanımlanıyor: "Yaptırma, yasak etme, emretme, itaat ettirme hakkı veya gücü, yetke, sulta, velayet".

Bu bilgiler ve tanımlar ışığı altında Tarım Bakanlığı taşra teşkilatının kurumsal/yönetimsel yapısına dönüp baktığımızda 3285 sayılı kanunu uygulamaktan sorumlu ve veteriner hizmetlerini koordine eden birim "Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü"'dür. Bu birimin başındaki Şube Müdürlerinin il ve ilçelerde görev yapan veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyenleri ve diğer yardımcı personel (şoför,işçi ve araç görevlendirme gibi) üzerinde "Otorite olmanın temel kriteri ve olmazsa olmazı olan; atama disiplin, ödüllendirme, cezalandırma, il içi görevlendirme, mali işler gibi konularda hiçbir yetkileri" yoktur.Teknik sorumlulukları ne kadar büyükse (çünkü 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu kapsamında yürütülen tüm hizmetlerin il de koordinasyonundan sorumlu tutulmaktadırlar) yetkileri de bir o kadar küçüktür/semboliktir".

Bu nedenle son yıllarda birçok ilin Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü kadroları ya vekalet yada tedvirle yürütülmektedir çünkü hiçbir özlük hakkı yada ek ücret getirisi olmayan buna karşın yoğun iş yükü ve görevleri özveriyle yürütmeye çalışan bu kişiler; yetkisizlik ve türlü imkansızlıklar nedeniyle hızla yıpranmakta,ezilmektedirler...

İllerde veteriner hizmetlerinin yönetim sıralamasında; Vali, Vali Yardımcısı, İl Müdürü, İl Müdür Yardımcısından sonra gelen, İl Encümeni ve diğer komisyonlarda/ kurullarda yer alamayan ve İlçe Müdürlüklerinde görev yapan veteriner sağlık personelinin disiplin ve atamasında dahi hiçbir yetkisi olmayan, Tarım Bakanlığında 1985 yılında yapılan reorganizasyon (daha doğru bir tanımlamayla İl Veteriner Müdürlükleri ve İlçe Veteriner Hekimliklerinin yıkım organizasyonu!) sonrası Şube Müdürlüğü seviyesinde kurulan bu birimler hiçbir yapısal/kurumsal/yetkisel değişim ve düzenlemeye gidilmeden, AB'ye uyarlanan yeni mevzuatımıza göre "OTORİTE" oluyorlar. Bu durumda "Eski tas, eski hamam" yeni olan nedir acaba bilen var mı ?. ..

Saygılarımızla

AB Veteriner Hekim Platformu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber