'Simsar' Gümrük'te anlaşamadığı memuru tayin ettirmiş

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Nisan 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Simsar operasyonu kapsamında örgüt liderliği ve kaçakçılık suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilen işadamı Recep Ali Hacısüleymanoğlu'nun gümrüklerde istediği gibi at oynattığı ortaya çıktı.

Hacısüleymanoğlu'nun kendine yakın isimlere talimat vererek atamalar yaptırdığı, zorluk çıkaran memurları ise sürdürdüğü iddia edildi. Sürülen memurlardan birinin işadamıyla yaptığı ve dinlemeye takılan telefon konuşması, olayı tüm açıklığıyla ortaya koydu: "Abi ben sizin olduğunuzu bilmiyordum. Bi eşeklik ettim. Beni affedin."

Emniyet Genel Müdürlüğü ile Ankara Emniyet'inin 15 ay önce başlattığı 'Simsar' kod adlı operasyonda yeni bilgiler ortaya çıktı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz'ün yürüttüğü operasyonda, gümrükler üzerinde oynanan oyunlar polisin araştırmasıyla gözler önüne serildi. Şebeke lideri işadamı Recep Ali Hacısüleymanoğlu'nun, Gümrük Müsteşarlığı'nda genel müdür yardımcısı H.C., Daire Başkanı A.U. ve İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü S.A. ile çıkar amaçlı ilişkiler içinde olduğu belirlendi. Hacısüleymanoğlu'nun, bu bağlantılar kanalıyla gümrüklere kendine yakın isimleri talimat vererek istenen yerlere atanmasını sağladığı, kendisine zorluk çıkaran memurları ise sürdürdüğü ortaya çıktı. Gümrük müsteşarı üzerinde de baskı kurduğu ileri sürülen örgüt liderinin, müsteşarlıkta bir daire başkanıyla yaptığı bir telefon görüşmesinde, tehditlerde bulunduğu belirlendi. Hacısüleymanoğlu'nun "Tabii müsteşarla da konuştum. Ona dedim ki kardeşim artık aklını başına devşir, biz seni burada tutacağız. Ama sen de bundan sonra arkadaşlarla beraber çalışacan." dediği, soruşturma dosyasında yerini aldı.

Türkiye'nin her yerindeki gümrük muhafaza teşkilatlarına istediği adamı tayin ettirdiği belirlenen Recep Ali Hacısüleymanoğlu'nun, bu şekilde gümrüklerde istediği gibi kaçak mal soktuğu da öne sürüldü. Örgütün elebaşısının, soruşturma evresinde, Hopa Gümrük Müdürlüğü'nde görev yapan A.Y. isimli memurun başka bir ile tayinini, Y.K. adlı gümrük görevlisinin Halkalı gümrüğünden Ataköy kargo gümrüğüne atanmasını sağladığı belirtildi. Y.B. ve Ü.G. isimli kişilerin Ambarlı gümrüğünden Halkalı gümrüğüne tayinini çıkarttıran çete liderinin, istihbarat servisinde görev yaparken tayini çıkan İ.G. adlı memurun ise görevine devam etmesini sağladığı saptandı.

Operasyonda 9 kişi tutuklanmıştı

Operasyon kapsamında 20 Mart 2008'de çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında iş takibi, ihale yolsuzluğu yaptıkları ve rüşvet aldıkları iddiasıyla gözaltına alınan 17 kişiden, aralarında eski milletvekilleri Servet Turgut ve Süleyman Bölünmez ile Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK)'nun eski Başkan Vekili Recep Özcan'ın da bulunduğu 9'u tutuklanmıştı. Operasyon 15 ay önce başlatılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber