Başbakanlık müfettişleri 33 araştırmacıyı sorumlu tuttu

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 14 Nisan 2008 19:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Araştırma faturası SSK'ya

Ares firması 12 üniversitede 33 araştırmacıya ilaçla ilgili klinik çalışması yaptırdı. Sponsor firma çalışmanın bedeli olan 3.5 milyon YTL'yi de devlete fatura etti

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi emekli hastalar üzerinde 2003 yılında 6 ilaç ile ilgili yapılan araştırma mercek altına alındı. Aralarında GATA, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin de bulunduğu 12 merkezde Ares firması adına yapılan bu çalışma, 33 üniversite hocası tarafından gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığı İlaç Araştırmaları Hakkında Yönetmelik uyarınca, ilaçlar ile ilgili yapılan klinik çalışmalarının bedeli, sponsor firmalarca karşılanıyor. Ancak ?Elite-Symphony Faz IV Klinik Çalışması'nın bedeli olan 3.5 milyon YTL'nin bu kez, sosyal güvenlik kurumlarına ödettirildiği ortaya çıktı.

SPONSORDAN TAHSİL EDİLMEDİ

BAŞBAKANLIK Teftiş Kurulu Başmüfettişi Mehmet Kılınçer'in 21 Mart 2008 tarihli raporunda, ?sponsor firmaların faz çalışmasının tüm masraflarını karşılaması gerektiği'nin bir yönetmelik hükmü olduğunu ve çalışmada kullanılan ilaç bedellerinin bile üzerinde çalışma yapılan hastaların kurumlarına ödettirildiğine dikkat çekildi. Hazırlanan raporda, hastalar üzerinde ilaç etki çalışmaları yapılan 6 ilaç ile ilgili olarak önemli detaylara yer verildi. Raporda, kurumların uğradığı zararın, sponsor firmadan bugüne kadar tahsil edilmediğine dikkat çekildi.

BEDELİ KURUMLARA ÖDETİLDİ

Raporda, Ares Danışmanlık Sağlık Tanıtım Reklam ve Turizm Hizmetleri Şirketi'nin ?Zenepax, CellCept, Neoral Sandimmuune, Deltacorthril, Propraf ve Rapamune' ilaçları ile ilgili olarak hastalar üzerinde yapılan araştırmanın bedellerinin, sosyal güvenlik kurumlarına ödettirildiği belirtildi. Raporda, bu çalışmalardan dolayı SSK'ya 2 milyon 249 bin YTL, Emekli Sandığı'na 524 bin YTL ve Bağ-Kur'a ise 799.9 bin YTL ödettirildiği belirtilerek, toplam 3 milyon 573.9 bin YTL'nin Ares firmasından tahsil edilmesi istendi.

33 ARAŞTIRMACI SORUMLU

RAPORDA ?Ancak kurum alacağının oluşmasında sorumluluğu gözüken ve Faz IV Klinik Çalışmasını yürüten ve bunun için Ares firmasıyla mevzuata aykırı olarak sözleşme imzalayan hekimler hakkında herhangi bir öneri getirilmemiş olup, bu hususlarla ilgili müfettişlik görüşümüz 20 Mart 2008 tarihli yazımızla Başkanlığı iletilmiştir' denildi. Teftiş Kurulu Başkanlığı'na sunulan söz konusu raporda ise firmanın borcunu ödememesi halinde araştırmayı yürüten araştırmacılardan müteselsilen alacağın tahsil edilmesi istendi.

Firma ödemezse fatura 33 araştırmacıya çıkacak

SSK Tepecik Hastenesi Genel Cerrahi Kliniği, Dahiliye kliniği ve Genel Cerrahi kliniği: Doç. Dr. Alp Gürkan, Dr, Fatih Akman, Dr. Serdar Kacar, Dr. Can Varılsüha.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı: Prof. Dr. Bülent Erbay, Uzm. Dr. Kenan Keven, Doç. Dr. Şehsuvar Ertürk, Uzm. Dr. Şule Şengül.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı: Prof. Dr. Emel Akoğlu, Doç.Dr.Serhan Tuğlular.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı: Prof. Dr. Uğur Erken, Dr. Erkan Demir.

Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı: Doç. Dr. Ahmet Uğur Yalçın, Doç. Dr. Ersin Ateş

GATA (Ankara) İç Hastalıkları Nefroloji Kliniği: Prof. Dr. Müjdat Yenicesu, Yard. Doç. Dr. Kayser Çağlar.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı: Pof. Dr. Alper Demirbaş, Yard. Doç. Dr. Alihan Gürkan, Dr.Levent Yücetin, Yard. Doç. Dr. Murat Tuncer.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı:Doç. Dr. Ercan Ok, Yard. Doç. Dr. Hüseyin Töz

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı:Prof. Dr.Oktay Oymak, Uzm. Dr. Murat Sipahioğlu, Uzm. Dr. Bülent Tokgöz, Dr. Tansu Sav

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı: Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, Doç. Dr.Aydın Türkmen

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı: Prof. Dr. Kamil Dilek, Yrd. Doç. Dr. Alparslan Arslan

İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi: Doç. Dr. İzzet Titiz, Dr.Gürkan Tellioğlu, Uzm.Dr. İbrahim Berber.

LÜTFİ KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber