Danıştay, eğitimde dayanağa onay vermiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Nisan 2008 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Okulda öğrencilerine dayak atan müdürü "okullarda eğitim amaçlı dayak atılabileceği" gerekçesiyle aklayan ve buna da 1978 tarihli Danıştay kararını gerekçe gösteren MEB müfettişleri, aynı Danıştayın daha yeni bir tarihli olan 2005 yılı kararını görmezden geldi.

Müfettişlerin es geçtiği Danıştay 2. Dairesinin kararı 26 Aralık 2005 tarihini taşıyor. Bu dava da yine İstanbul'da bir okul müdürünün öğrencisini dövmesiyle başlıyor. Başka öğrencilere de şiddet uygulayan müdüre, soruşturma sonunda üç gün maaş kesme cezası verildi, ayrıca yöneticilik yapamayacağı gerekçesiyle de müdürlükten alınıp başka okula öğretmen olarak atandı. Müdür ise bu cezaların iptalini istedi.

EĞİMİN AMACI

Danıştay 2. Dairesi, dayakçı müdüre verilen cezayı üstelik oybirliğiyle onayladı. Ve onama gerekçesi, müfettişlerin savunduğunun aksine tam da şöyle:

"Milli Eğitim Temel Kanununda, Türk Milletinin bütün fertlerini beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmişbir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı kişiler olarak yetiştirmek eğitimin genel amaçları arasında sayılmıştır. Buna göre eğitim sistemi içindeki tüm personelin, eğitilenlere karşı tutum, yaklaşım ve söylemlerinin, bu amaçları gerçekleştirmeye yönelik olması şarttır. Bazı öğrencilere karşı şiddet uyguladığı sabit olan davacının, bu niteliklere sahip birey yetiştirilmesi amacıyla bağdaşmayan tutum ve davranışları nedeniyle idarecilik görevinden alınarak, başka okula öğretmen olarak atanması hukuka uygundur.

Adnan Keskin/ Taraf Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber