Valiler illerini böyle pazarlayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2008 20:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Turizm Haftası, yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Etkinlikler çerçevesinde Denizli, Rize, Bitlis ve Karabük valileri illerinin turizm avantajlarını şöyle anlattılar:

DENİZLİ

Turizm Haftası dolayısıyla Denizli'de Bayramyeri Meydanı'nda tören düzenlendi.

Denizli Valisi Hasan Canpolat törende yaptığı konuşmada, meydanları düşmüş, kaleleri yıkılmış bir kente ''şehir'' denilemeyeceğini söyledi.

Şehirlerin, meydanların düzenlenmesi, kalelerin yeniden canlandırılmasının bir kenti yeniden ihya etmek olduğunu belirten Vali Canpolat, bunun en ulvi görev olduğunu kaydetti.

Türkiye'de son zamanlarda tarihi dokuya verilen önem konusunda büyük bir uyanış olduğunu ifade eden Canpolat, ''Meydanlarımız artık kültür ve turizmle birlikte anılmaya başladı. Bir şehirde Turizm Haftası kutlanacaksa meydanlarda kutlanır. Denizli'de meydanların yanı sıra buradaki ecdadımızın mührü olan diğer eserlerin canlandırılması, turizmle ilişkilendirilmesi önemli bir gündemdir'' dedi.

Denizli'nin simge mekanlarından Tarihi Kaleiçi Çarsısı'nın da kentin tarihi açısından büyük önem taşıdığını belirten Canpolat, şunları kaydetti:

''Bir şehrin sadece ticari açıdan değil tarihi açıdan önemli yerleri vardır. Onun için burada önce esnafımız kendisini değiştirecek. Buraya ziyaretçi istiyorsa valiliğin, belediyenin çalışmalarına yürekten destek verilmesi gerekiyor ki istenilen dönüşüm olsun ve Türkiye'ye dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri buraya getirelim. Turistleri Denizli'ye çekmek için öncelikle altyapımızı tamamlamamız gerekir.''

Canpolat, turistlerin ilgi gösterdiği Pamukkale ve Karahayıt bölgelerinde önemli çalışmalar yaptıklarını, termal suyun travertenlere düzenli verilmesine yönelik projede sona gelindiğini sözlerine ekledi.

Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ise Denizli'nin 4 antik kentin merkezinde kurulmuş bir şehir olduğunu söyledi.

Kentin Pamukkale gibi bir doğal güzelliği bünyesinde barındırdığını ifade eden Zeybekci, ''Pamukkale'nin orada bulunan tesislere ve esnafa faydasından başka bir faydası yok. Buradaki esnaf oraya gelen turistleri görmüyor. Turistler de ilimizdeki güzellikleri görmüyor'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Akköy Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi öğrencileri, uygulamalı yemek, servis ve kokteyl hazırlama gösterisi sundu.

Törenin sonunda, turizme katkıda bulunan kuruluşların temsilcilerine plaket verildi.

-RİZE-

Rize Valisi Kasım Esen, İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, turizmin gelişebilmesi için herkesin en azından bir yabancı dil bilmesi gerektiğini belirtti.

Vali Esen, ''Rize'de otel değil ev pansiyonculuğunun geliştirilmesini istiyoruz. Kendi kültürümüzü anlatabilmek için de yabancı dil bilmek önem taşıyor'' dedi.

Herkesin kendi kentini tanıması gerektiğini, kendi kentini tanımayanın turizmde ilerleyemeyeceğini vurgulayan Esen, Rize'de turizmi geliştirebilmek için turizm derneği kurulması ve il genelinde örgütlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Esen, son yıllarda Rize'de turizmi geliştirebilmek için birtakım çalışmalar yaptıklarını belirterek, ''Ovit Dağı'nın kış sporları merkezi ilan edilmesini sağladık. Pleki Mağarası'nı turizme kazandırmak için yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor. Ancak Rize'de turizmin gelişebilmesi için halkın da katılımcı olması gerekir. Yoksa bir gün gelir tüm yapılanlar boşa gider'' diye konuştu.

Esen, Rize'de turizmin çaydan sonra iyi bir gelir kaynağı olabileceğini sözlerine ekledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu ise turizmin çağın en hızlı gelişen sosyoekonomik olgularından biri olduğunu belirterek, ''Turizm, ülkelerin gelişimine önemli katkıda bulunmakta, insanlar ve toplumlar arasında sevgi ve dostluk bağını geliştirmektedir'' dedi.

Son yıllarda özellikle alternatif turizm türlerinin öne çıktığına, bu turizm türlerine talebin arttığına işaret eden Hocaoğlu, ''Rize, alternatif turizm alanında akarsuları, kaplıcaları, yaylaları, kültürel mirası ile önemli değerler barındırmaktadır. Ayrıca, birkaç yıl önce başlayan heliski ile Rize'de turizmin 12 aya yayılması konusunda önemli yol aldık. İlerleyen yıllarda Rize, turizmde çok daha iyi yere gelecektir'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından atma türkü gösterisi yapıldı. Rize bezinden yapılan giysilerin sergilendiği defile sunuldu. Yöresel yemek yarışması düzenlendi.

-KARABÜK-

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, çevresinde tarihi konakların bulunduğu Kazdağlıoğlu Meydanı'nda tören düzenlendi.

Karabük Valisi Can Direkçi, burada yaptığı konuşmada, Dünya Turizm Örgütünün tahminlerine göre uluslararası turizm hareketlerine katılacak kişi sayısının 2010 yılında 1 milyara ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Yerli ve yabancı turistleri kente çekerek turizm pastasından pay almaya gayret ettiklerini belirten Vali Direkçi, ''Kentin turizmi Safranbolu merkezli oluşturulmuştur. Günübirlik ziyaretleri uzun süreli konaklamalara dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Katıldığımız fuarlarla da tanıtım faaliyetlerimize ağırlık veriyoruz'' dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin de turizm bilincini geliştirmeyi ve halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Halk oyunu ekiplerinin gösteri yaptığı törende, Turizm Haftası dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

-BİTLİS-

Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş, Turizm Haftası dolayısıyla Ahlat ilçesindeki Selçuklu Mezarlığı önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, son yıllarda hazırlanan yeni programlar ve hamlelerle turizmin bir sektör haline dönüştüğünü belirtti.

Yeni yerleri görme, tanıma duygusu ile insanların meraklarını giderme isteğinin turizm sektörünü canlandırdığını vurgulayan Atbaş, şöyle konuştu:

''Tarihi ve turistik yerleriyle doğa harikası olan kentimiz turizm yönünden büyük potansiyele sahiptir. Van Gölü havzasında kurulu olması, tarihi mekanları ve doğal güzellikleri bu şirin ilimizi turistlerin uğrak yeri haline getirmektedir. Bitlislilerin kentin turizm zenginliğini çok iyi değerlendirmesi gerekmektedir.''

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise turizmde nitelikli eleman bulunması konusunda sıkıntı yaşandığını söyledi.

Van Gölü havzasına geçen yıl 140 bin turist geldiğini kaydeden Işıkgör, ''Bunlardan 54 bini kentimizi ziyaret etti. Ancak konaklama yapmayan ve günübirlik ziyarette bulunan turistleri burada tutmakta sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü Van Gölü havzasında destinasyonu canlandırmamız ve yeni tesislerle turizme hizmet etmemiz gerekiyor'' dedi.

AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber