Asker kökenli Rektörün şaşırtan konuşması

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Nisan 2008 23:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ahmet KAYA/ GAZİANTEP,(DHA)

GAZİANTEP Üniversitesi'nin (GAZÜ) asker kökenli Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci'nin, ?askeriyenin baskıcı tutumu nedeniyle ordudan ayrılıp üniversiteye geçtiğini' söylediği bir ses kaydı ortaya çıktı.

Tabip Binbaşı rütbesiyle ordudan istifa edip üniversiteye geçen ve Profesörlüğe yükselerek GAZÜ'ye Rektör olan Prof.Dr. Erhan Ekinci'nin üniversitenin geçen yıl Ekim ayındaki son Akademik Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmanın kayıtlı olduğu CD, bugün bilinmeyen kişiler tarafından basına sızdırıldı. Bu yıl yapılacak rektörlük seçimi çekişmeleri nedeniyle sızdırıldığı anlaşılan CD'deki ses kaydında Rektör Ekinci, kurul üyelerine Ali Naci Karacan'ın 1943'de yayınlanan ?Lozan Konferansı ve İsmet İnönü' adlı eserini hediye ettikten sonra, bu kitabı dikkatli bir şekilde okumaları tavsiyesinde bulundu. Prof.Dr. Ekinci bu bölümdeki konuşmasında, ?Lozan barışının imzalanması sırasında, inanın Said-i Nursi (Lozan heyetinde yeralan Rıza Nur'u kasdettiği sanılıyor) de dahil olmak üzere, o günkü kadro öyle böyle uğraşmışlar. Ama aradan 80 sene 100 sene geçince, bugün onların yaptığının bir kısmını tam olarak algılayamayabiliriz. Bir kısmını tam olarak göremeyebiliriz. Bir kısmını da tam olarak değerlendiremeyebiliriz? diyor.

?ASKERİYENİN BASKISINDAN KURTULMAK İÇİN'

Tandoğan Meydanı'nda Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığını önlemek için yapılan mitingde Vural Savaş ve Türkan Saylan ile ön saflarda yer alan ve geçtiğimiz günlerde üniversitelerdeki türban yasağıyla ilgili gelişmeleri değerlendirirken ?Cumhurbaşkanı Gül'ün kendisini yeniden atayacağı' yolunda görüş belirten Rektör Ekinci, Akedemik Kurul'da yaptığı konuşmanın bir bölümünde üniversitelerin demokratik unsurlar olduğunu ve bunu en çok kendisinin hissedebileceğini anlatıyor. 1988'in mayıs ayına kadar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir mensubu olduğunu hatırlatan Rektör Ekinci, şöyle devam ediyor:

?Niçin ayrıldığımı, niçin buraya geldiğimi zamanında Rektör çok sordu. Üç kişiydik biz TSK'dan ayrılan. Sorardı, ?Siz niye geldiniz buraya?' diye. Niye gelmiştik hakikaten. Durumumuz belliydi, askerdik. ?Haydi, Antep'e gidiyoruz' dediklerinde, ben de ?peki' dedim. Yemin billah ediyorum, Antep'i haritada görmüştüm. Hiç bilmiyorum. Yolu nasıldır? Kim, nasıl gider? Hiç bilmiyordum. Çoluk çocuğu aldık, geldik. ?Askeriyenin şu baskısından kurtulalım' diye çıktık geldik.?

HAYDİ SİZE GÜLE GÜLE

Ses kaydında Rektör Ekinci, GAZÜ'nün kurucu rektörü olan Prof. Dr. Uğur Buget'in sürekli ?Niye geldiniz?' sorularına karşı yaşadıkları bir olayı örnek olarak sunarken şöyle diyor:

?Baskı var desek, ?Ne münasebet' diyecek, belki tanıdığı birisi vardır ona söyleyecek. Yani çıktığımız bir müesseseyi de karalamak doğru değil. 1988'de üniversitede göreve başladıktan sonra Tugay Komutanı bizi Orduevi'ne kahve içmeye davet etti. Onun orada güzel bir yeri vardı. Kahve içmek ne kadar sürebilir. Bir Türk kahvesi içecek kadar oturduk. Tugay Komutanı, aniden kalktı, ?Haydi size güle güle' dedi. Askerden ayrılan 3 arkadaş, birbirimize baktık. Davet eden sensin. ?Haydi güle güle' diyeceksen bizi niye çağırdın. Sabri (asker kökenli öğretim üyesi) arkadaşım Uğur Buget'e döndü dedi ki, ?Hocam niye geldiğimizi anladın mı? Bir Tuğgeneral, ?haydi size güle güle' diyor. Sivil olduğumuz halde söylüyor. Bir de asker olduğumuzu düşünün. Onun için buraya geldik. Aradığımızı o günlerde bulduk veya bulmadık. Yaptık veya yapmadık. Benim o günden beri en çok üstünde durduğum demokratik davranışı özümsemek ve demokratik davranışı her zaman kendime şiar edinmek.?

?BEN DE BASKICIYSAM ÖZÜR DİLERİM'

Kurul üyelerine demokrasiye olan bağlılığını bu şekilde anlatan Rektör Ekinci, kendisine de ?Baskıcı olduğu' yönünde eleştiriler gelince özür dileyip sözlerini şöyle tamamlıyor:

?Bütün bu söylediklerime rağmen baskıcı, üniversitenin öğretim üyelerini ezen bir kişilik göstermişsen hepinizden özür dilerim. Benim o tür yönüm varsa, bana bugün hatırlatın hepinizden defaten özür dilerim. Bilmeden farkına olmadan yapmışımdır. Ben arkadaşlarımın tamamına her yerde ayağa kalkıp, kapıya kadar uğurluyorum. Merdivenlere kadar iniyorum. Özen gösteriyorum. Ama buna rağmen davranışımı ayarlamayıp da herhangi bir şey varsa, öyle algılanıyorsa hatırlattığınız için teşekkür eder ve özür dilerim. Yarından itibaren daha dikkatli olurum.?

?GİZLİ SAKLIM YOK'

DHA muhabirinin iddialarla ilgili görüşüne başvurduğu Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erhan Ekinci adına açıklama yapan İletişim Direktörü Yrd.Doç.Dr. Nüket Ergeç, şunları söyledi:

?Hocamız iddialarla ilgili ek birşey söylemek istemiyor. Hocamız, ?Ben söylediklerimin arkasındayım. Tandoğan'a gittiğimin de, Said-i Nursi ile ilgili sözlerimin de açıklamasını yaparım. Benim gizlim saklım yok' şeklinde görüş belirtti? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber