Laboratuvarlarımız güvenli değil

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2008 11:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Eğitim Laboratuarı (AREL) tarafından düzenlenen 2. Laboratuvar Güvenliği Sempozyumu başladı. Açılışta konuşan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ata Erdener, EÜ'nün TÜBİTAK projeleri açısından Türkiye'deki üniversiteler arasında dördüncü, AB projeleri açısından ise ikinci sırada yer aldığını söyledi. AREL Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayşın Zeytinoğlu ise Türkiye'de laboratuvar şartlarının güvenli olmadığını kaydetti.

Merkezi araştırma laboratuarlarının önemine işaret eden Dekan Erdener, "Her bir bölümde ayrı laboratuar kurmak çok maliyetli. Biz de fakültemizde merkezi araştırma laboratuarı kurduk." şeklinde konuştu. Laboratuar güvenliği konusunda bilinç oluşmasının önemine işaret eden AREL Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Aydın, "Son zamanlarda çalışanın güvenliği için çıkarılan yönetmeliklerde, riskin değerlendirilmesi ve önlemlerin hayata geçirilmesi vurgulanmaktadır. Laboratuvar güvenliği, son yıllarda artan akreditasyon çalışmalarında da en önemli konulardan biridir." dedi.

Prof. Dr. Zeytinoğlu da, "Güvenliksiz laboratuvar ortamı kazalara, meslek hastalıklarına, sakatlıklara ve ölümlere yol açabilir. Laboratuvar çalışanlarının meslek riski sınıflamasında, biyolojik etkenlerden kaynaklanan riskler ilk sıradadır. Bunun dışında kimyasal ve radyasyonla ilgili riskler de vardır. Özellikle rutin çalışan tıbbi laboratuvarlarda çok sayıda bilinmeyen örneğin gelmesi risk faktörünü arttırmaktadır. Laboratuvar çalışanları, sonuca ulaşmak için kendi sağlık ve güvenliklerini ikinci plana atabilmektedir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber